Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Διερμηνεία σε Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας με Πρόσφυγες/ Μετανάστες

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Κέντρο Πρόληψης & Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Mαρία Ορφανίδου, MSc Ψυχολόγος Υγείας Η Μαρία Ορφανίδου είναι Ψυχολόγος με μεταπτυχιακό στην ψυχολογία υγείας και ειδίκευση στην Παιγνιοθεραπεία. Έχει εκπαιδευτεί σε ψυχοθεραπευτικά προγράμματα διαφορετικών κατευθύνσεων. Έχει συνεργαστεί με συλλόγους, το μουσείο σύγχρονης τέχνης στη Μονή Λαζαριστών και σε σχολεία, νηπιαγωγεία σε προγράμματα συναισθηματικής ανάπτυξης, κοινωνικών δεξιοτήτων, πρόληψης σεξουαλικής κακοποίησης και προαγωγής της υγείας.Παράλληλα διατηρεί γραφείο όπου βλέπει παιδιά, εφήβους, γονείς και ενήλικες τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Έχει εργαστεί με τους γιατρούς του κόσμου, TerresdesHommes και συνεχίζει με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ). Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) και εγγεγραμμένη στο Ευρωπαικό μητρώο Ευρωπαϊκό Μητρώο Ψυχολόγων (EuroPsy— EFPAClinical/HealthEducation)

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας, ιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, παιδαγωγούς, μεταφραστές, διερμηνείς και διαπολιτισμικούς διαμεσολαβητές καθώς επίσης και σε όσους εργάζονται ή θέλουν να εργαστούν με πρόσφυγες και μετανάστες.

Σκοπός

Οι στόχοι του σεμιναρίου επικεντρώνονται στην ανάδειξη της σημασίας της διερμηνείας στη σχέση του ειδικού με τον επωφελούμενο και των στοιχείων που διευκολύνουν την επικοινωνία, την εξέλιξη της σχέσης αλλά και το υποστηρικτικό/θεραπευτικό αποτέλεσμα. Μέσα από την παρουσίαση περιστατικών και την χρήση βιωματικών ασκήσεων θα αναδυθούν οι καλές λειτουργικές πρακτικές και τεχνικές.

Περιγραφή σεμιναρίου

Η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους πρόσφυγες και μετανάστες τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια πραγματικότητα. Ο ρόλος του διερμηνέα είναι σημαντικός και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο ειδικό ψυχικής υγείας και τον επωφελούμενο. Είναι αυτός που διευκολύνει σε πρώτο επίπεδο την επικοινωνία μεταξύ τους. Στην τριαδική σχέση που δημιουργείται η κάθε δυαδική σχέση φέρει τη δική της δυναμική, τα δικά της στοιχεία στη διαχείριση της σχέσης αλλά και παγίδες που μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της πράξης της υποστήριξης και θεραπείας. Είναι σημαντική η αναζήτηση λειτουργικών πρακτικών που να εξυπηρετεί την επικοινωνία των επιμέρους σχέσεων αλλά και να στοχεύει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα του σκοπού της δημιουργίας της σχέσης ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των επωφελούμενων με την ταυτόχρονη αναγνώριση των δύσκολων συνθηκών του πλαισίου αλλά και της ψυχικής οδύνης των επωφελούμενων.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
• Ο ρόλος του διερμηνέα
• Ειδικές συνθήκες/ πλαίσιο που γίνεται η διερμηνεία
• Η σχέση του ειδικού ψυχ. Υγείας με τον διερμηνέα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την συνεδρία
• Τεχνικές λεκτικές και μη λεκτικές που διευκολύνουν την επικοινωνία
• Η θέση του διερμηνέα
• Η σχέση του διερμηνέα με τον επωφελούμενο / ψυχολογικές ανάγκες του διερμηνέα

Πληροφορίες συμμετοχής

Ολιγομελή τμήματα
Βιωματικός χαρακτήρας εισήγησης
Παροχή βεβαίωσης συμμετοχής & υλικού/ σημειώσεων

Κόστος Συμμετοχής

40 ευρώ (35 ευρώ για ανέργους & φοιτητές)

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.