Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Άνοια: Διάγνωση, Διαχείριση, Καθοδήγηση, Συμβουλευτική

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Κέντρο Πρόληψης & Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Πέτρος Κεχαγιάς, MSc Νευροψυχολόγος, Συστημικός & Solution-Focused Ψυχοθεραπευτής, Εργασιακός Ψυχολόγος, υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Α.Π.Θ.
Πέτρος Κεχαγιάς είναι Ψυχολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Γνωστική Ψυχολογία και τη Νευροψυχολογία και εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή πάνω στην Κατάθλιψη της τρίτης ηλικίας και την επίδρασή της στις εκτελεστικές λειτουργίες των ασθενών, στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ., ενώ παράλληλα διατελεί ως Επιστημονικός Συνεργάτης της Α’ Ψυχιατρικής Ο Κλινικής Α.Π.Θ., στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου. Παρέχει συνεδρίες Συστημικής Ψυχοθεραπείας και Θεραπείας Εστιασμένης στις Λύσεις σε άτομα, ζευγάρια και οικογένειες, αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες και είναι εισηγητής σε εκπαιδευτικά σεμινάρια Ψυχολογίας. Είναι εργασιακός ψυχολόγος και παρέχει αξιολόγηση, συμβουλευτική και καθοδήγηση σε θέματα που αφορούν στη διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού, σε άτομα και επιχειρήσεις, σε συνεργασία με διεθνή εταιρία αναζήτησης και ανάπτυξης προσωπικού.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας που σχετίζονται με ηλικιωμένα άτομα, σε νοσηλευτικό ή ιατρικό προσωπικό γηριατρικής, σε συγγενείς και φροντιστές ανοϊκών ασθενών.

Σκοπός

Ο στόχος του συγκεκριμένου σεμιναρίου είναι η εξοικείωση σε θέματα που αφορούν στην ανίχνευση, την αξιολόγηση και τη διαφοροδιάγνωση της άνοιας, την κατανόηση και την πρόβλεψη των μελλοντικών σταδίων της, τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των νευρογνωστικών, ψυχολογικών και κοινωνικών επιπτώσεων της άνοιας στη ζωή των ασθενών και των φροντιστών. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν επιπλέον για τα πρώτα σημάδια έναρξης της άνοιας, καθώς και για αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης της επιδείνωσης των συμπτωμάτων.

Περιγραφή σεμιναρίου

Η άνοια αποτελεί μία ομάδα νευρογνωστικών διαταραχών με ποικίλες αιτίες, πιο συχνή από αυτές την άνοια από Νόσο Alzheimer και την αγγειακή άνοια. Η άνοια έχει τόσο βιολογικές και ιατρικές προεκτάσεις, όσο και ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές στο άτομο, την οικογένεια και την κοινότητα. Ανάλογα με τη μορφή της άνοιας που εμφανίζει ο ασθενής, αναμένονται διαφορετικά συμπτώματα, ψυχολογικά και γνωστικά ελλείμματα, διαφορετική πρόοδος της νόσου μέσα στο χρόνο και διαφορετικές επιπτώσεις στη λειτουργικότητα του ατόμου. Ο ασθενής υφίσταται αλλαγές σχεδόν σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της ζωής του, σε βαθμό που τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένειά του δυσκολεύονται να τις παρακολουθήσουν και να τις χειριστούν αποτελεσματικά.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
• Γενικές αρχές ανοϊκού συνδρόμου
• Τα πρώτα σημάδια της άνοιας
• Πρόληψη και διαχείριση των πρώτων συμπτωμάτων
• Οι πιο συχνές μορφές της άνοιας
• Αναγνώριση της Νόσου Alzheimer
• Αναγνώριση και πρόληψη της Αγγειακής Άνοιας
• Οι αλλαγές στη ζωή του ανοϊκού ασθενή
• Ο ανοϊκός ασθενής μέσα στην οικογένεια
• Οι ρόλοι του ασθενή, του συγγενή και του φροντιστή
• Η ζωή με έναν ανοϊκό ασθενή
• Πρακτικές κατευθύνσεις διαχείρισης
• Η φροντίδα του φροντιστή
• Ειδικά θέματα στην άνοια: Θυμός, εμμονές, δυσκολία στην επικοινωνία, απάθεια, άγχος, πένθος, κατάθλιψη

Πληροφορίες συμμετοχής

Ολιγομελή τμήματα
Βιωματικός χαρακτήρας εισήγησης
Παροχή βεβαίωσης συμμετοχής & υλικού/ σημειώσεων

Κόστος Συμμετοχής

40€
35€ για ανέργους & φοιτητές

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.