Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Εγκληματολογία

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
DEI COLLEGE
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Δημήτρης Κόρος Κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη σωφρονιστική πολιτική από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με ερευνητική εμπειρία στο European Observatory on Alternatives to Imprisonment.
Γιάννης Ιερόπουλος Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, με πολυετή εμπειρία στο χειρισμό υποθέσεων ποινικού δικαίου.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε φοιτητές Νομικών Σχολών και νέους δικηγόρους που επιθυμούν να προσεγγίσουν τη διαπλοκή ποινικού δικαίου και εγκληματολογίας υπό το πρίσμα δύο -διαχρονικών και ταυτόχρονα σύγχρονων- ζητημάτων: αυτό της καταστολής της διάδοσης και χρήσης ναρκωτικών, και αυτό του σωφρονιστικού συστήματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σκοπός

 Το σεμινάριο στοχεύει σε έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ ποινικού δικαίου και εγκληματολογίας, με σκοπό να αναδειχθούν τα οφέλη μιας διεπιστημονικής προσέγγισης στην εργασία του νομικού επιστήμονα. Εξετάζει τη διαπλοκή ποινικού δικαίου και εγκληματολογίας, μέσα από ερωτήματα όπως «τι είναι το έγκλημα;», «ποιος είναι ο εγκληματίας;», των οποίων οι απαντήσεις, ενώ φαίνονται δεδομένες, προκαλούν, ακόμη και σήμερα, έντονες συζητήσεις και θεωρητικές διαμάχες. Στις δύο μέρες του σεμιναρίου θα ερευνήσουμε τις κύριες εννοιολογικές προσεγγίσεις του εγκλήματος και της αποκλίνουσας συμπεριφοράς, προσπαθώντας να δούμε πώς αυτή η γνώση θα μπορέσει να είναι χρήσιμη στην πράξη, μέσα από συζητήσεις και ομάδες εργασίας σχετικά με την ποινικοποίηση και εγκληματοποίηση προβληματικών πράξεων (το «δέον» και το «είναι» της ποινικής αντιμετώπισης) στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η δεύτερη μέρα θα αντιστρέψει την «κλασική» δομή που ακολουθείται στην πρώτη και θα ξεκινήσει με το εργαστηριακό σκέλος, όπου οι συμμετέχοντες θα κληθούν να σχηματίσουν ομάδες εργασίας που θα ασχοληθούν με δύο -διαχρονικά και ταυτόχρονα σύγχρονα- ζητήματα: αυτό της καταστολής της διάδοσης και χρήσης ναρκωτικών, και αυτό του σωφρονιστικού συστήματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο• το σεμινάριο θα κλείσει με το θεωρητικό σκέλος, που θα αφιερωθεί, μέσα από μια γόνιμη και κριτική χρήση όσων θα έχουν προκύψει από τις ομάδες εργασίας, στην ιστορική αναδρομή και το ισχύον νομοθετικό καθεστώς σχετικά με τα ακανθώδες ζήτημα των ναρκωτικών, και στην συζήτηση σχετικά με το σωφρονιστικό σύστημα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, όσον αφορά την σκοποθεσία του και την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Περιγραφή σεμιναρίου

 Το DEI College σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε το σεμινάριο Εγκληματολογίας του Τμήματος Νομικής «Έγκλημα και τιμωρία: Από το ‘’δέον’’ της θεωρίας στο ‘’είναι’’ της δικαστηριακής πρακτικής».

Πρώτη ημέρα - 31 Μαρτίου 2018

Α) θεωρητικό σκέλος
- Διαπλοκή ποινικού δικαίου και εγκληματολογίας. Γιατί ενδιαφέρει τον επιστήμονα της πράξης.
- Τι είναι έγκλημα στο ποινικό δίκαιο και πώς η εγκληματολογία χρησιμεύει ως κλάδος των ποινικών επιστημών.
- Έγκλημα και αποκλίνουσα συμπεριφορά: εννοιολογικές προσεγγίσεις (νομικιστική αντίληψη, στατιστική αντίληψη, αιτιοκρατική αντίληψη, προσέγγιση της κοινωνικής αντίδρασης, σύνθετη προσέγγιση). Θετικισμός και αντιθετικισμός: Βιολογικές και κοινωνιολογικές προσεγγίσεις και η σχετικότητα της απόκλισης. Η προσέγγιση της κριτικής εγκληματολογίας.

Β) Εργαστηριακό σκέλος
- Ποινικοποίηση και εγκληματοποίηση προβληματικών πράξεων: Συζήτηση σε ομάδες σχετικά με το «δέον» και το «είναι» της ποινικής αντιμετώπισης συγκεκριμένων συμπεριφορών- δογματικά ζητήματα και πρακτικές απολήξεις.

Δεύτερη ημέρα – 1η Απριλίου 2018

Α) Εργαστηριακό σκέλος (ομάδες εργασίας)
Δύο παραδείγματα:
i) Η καταστολή της διάδοσης και χρήσης ναρκωτικών.
ii) Σωφρονιστικό σύστημα και ανθρώπινα δικαιώματα.

Β) Θεωρητικές επεξηγήσεις: από το «δέον» στο «είναι»
i) Ναρκωτικά και ποινικό σύστημα: Ιστορική αναδρομή και ισχύον νομοθετικό καθεστώς- βασικοί άξονες και δογματικά ζητήματα στη θεωρία και τη δικαστηριακή πρακτική.
ii) Οι φυλακές και κατοχύρωση και προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Διεθνής πρακτική, το ελληνικό και το βρετανικό σωφρονιστικό σύστημα. Οι εναλλακτικές της φυλάκισης ποινές: ευρωπαϊκές τάσεις και η πραγματικότητα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο

Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Πληροφορίες συμμετοχής

Απαραίτητη Δήλωση Συμμετοχής έως τις 30/3.

2 μέρες/ 8 Ώρες Παρακολούθησης
Σάββατο 31 Μαρτίου 10:00-14:00
Κυριακή 1 Απριλίου 10:00-14:00

Κόστος Συμμετοχής

80€ γα ενδιαφερόμενους εκτός κολλεγίου
40€ για απόφοιτους και φοιτητές του κολλεγίου

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.