Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Εκπαίδευση στη συγγραφή ερμηνευτικού λεξικού της νέας ελληνικής

Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Ά. Ιορδανίδου
Καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Πατρών. Η Άννα Ιορδανίδου είναι διδάκτορας Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Paris VII της Γαλλίας. Από το 1990 διδάσκει το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, από το 2009 ως καθηγήτρια. Είναι υπεύθυνη γλωσσολογικού σχεδιασμού ηλεκτρονικών εργαλείων ορθογραφικής διόρθωσης, συλλαβισμού και θησαυρού συνωνύμων-αντιθέτων της νέας ελληνικής σε συνεργασία με τις εταιρείες πληροφορικής Neurosoft και Neurolingo. Υπήρξε επιστημονική υπεύθυνη του υποέργου «Δημιουργία λεξικού για εφήβους» του προγράμματος Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων 2002-2007 (Υπουργείο Παιδείας και Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Έλενα Μάντζαρη
Υποψήφια διδάκτορας Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Πατρών. Η Έλενα Μάντζαρη είναι πτυχιούχος της Ελληνικής Φιλολογίας – Κατεύθυνση Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη μηχανική μετάφραση (UMIST, Μ. Βρετανία).

Περιγραφή σεμιναρίου

Βασικός σκοπός του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τις κυριότερες τεχνικές σύνταξης και παραγωγής ερμηνευτικού λεξικού της νέας ελληνικής (έντυπου και ηλεκτρονικού).

Συγκεκριμένα: πώς καταρτίζεται το λημματολόγιο, πώς αξιοποιούνται οι βιβλιογραφικές πηγές και οι συλλογές σωμάτων κειμένων (corpus), πώς σχεδιάζεται η δομή του λήμματος του λεξικού, πώς συντάσσονται οι ορισμοί, πώς επιλέγονται τα παραδείγματα χρήσης, πώς παρουσιάζονται κλιτικές και συντακτικές πληροφορίες κ.ά.

Το Σεμινάριο προσφέρεται και μέσω τηλεδιάσκεψης [teleconference] από το χώρο σας - Επικοινωνείστε μαζί μας για το κόστος και τον τρόπο παρακολούθησης.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.