Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Sandplay Therapy

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο αρχήΖΩ
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Η Μαρία Α. Χρήστου είναι εξειδικευμένη στη θεραπεία και συμβουλευτική παιδιών, ενηλίκων και οικογενειών, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της Εικαστικής Θεραπείας και της θεραπείας Sandplay.
Η Μαρία Κωνσταντινοπούλου σπούδασε Ψυχολογία και έκανε μεταπτυχιακό στην Παιδοψυχολογία. Έχει μετεκπαιδευτεί στη Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία, στη Συμβουλευτική Ψυχολογία καθώς και στην ψυχοθεραπεία με άμμο (Sandtray therapy και Sandplay therapy). Επιπλέον μετεκπαιδεύτηκε στην Ειδική αγωγή, με έμφαση στις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και τα προβλήματα συμπεριφοράς.

Σε ποιους απευθύνεται

Απευθύνεται σε ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς.

Σκοπός

Στόχος του Σεμιναρίου είναι να γίνει μια εισαγωγή στο συναρπαστικό κόσμο της ψυχοθεραπείας Sandplay και κυρίως να παρουσιαστούν τα εργαλεία της μεθόδου, ο τρόπος εργασίας του θεραπευτή, οι μηχανισμοί μέσα από τους οποίους αποκτά ο θεραπευτής στοιχεία για να κατανοήσει και να ερμηνεύσει τις αντιδράσεις του θεραπευόμενου αξιοποιώντας το συμβολικό χαρακτήρατων εργαλείων που διαθέτει.

Περιγραφή σεμιναρίου

Το σεμινάριο χωρίζεται στις εξής ενότητες:

Σύντομη ιστορία του Sandplay και εισαγωγή στην Ντόρα Κάλφ
Αρχικά θα θέσουμε μια σταθερή βάση στην κατανόηση του Jungian / Kalffian Sandplay και των βασικών αρχών του.
Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στη διαφορά μεταξύ του Sandplay, όπως δημιουργήθηκε από τη Ντόρα Κάλφ με βάση την Γιουνγκιανή ψυχολογία και άλλες μορφές εργασίας με άμμο. Θα χρησιμοποιήσουμε εποπτικό υλικό, όπως τις ταινίες της Dora Kalff και του Estelle Weinrib για να συζητήσουμε τα θεμέλια του Jungian Sandplay και της διαδικασίας Sandplay στο σύνολό της.

Τι είναι το σύμβολο;
Θα κουβεντιάσουμε για την έννοια ενός συμβόλου, όπως ισχύει για την Γιουνγκιανή ψυχολογία και το Sandplay.
Θα χρησιμοποιήσουμε ένα συνδυασμό θεωρητικών εννοιών και βιωματικών ασκήσεων για να διερευνήσουμε τη σημασία του συμβόλου.
Ο ελεύθερος και προστατευμένος χώρος (free and protected space) στο Kalffian Sandplay είναι μια από τις βασικές έννοιες αυτής της θεραπευτικής πρακτικής. Θα μάθουμε περισσότερα για το τι σημαίνει αυτό, τόσο με τη θεωρητική παρουσίαση όσο και με τις βιωματικές ασκήσεις..

Τι είναι το παιχνίδι στο Sandplay;
Θα εξερευνήσουμε το νόημα και τη σημασία του παιχνιδιού στην άμμο. Θα εξετάσουμε κλινικά παραδείγματα χρήσης του παιχνιδιού στο Sandplay με ενήλικες και παιδιά. Θα αναπτύξουμε μια βαθύτερη κατανόηση του παιχνιδιού ως μεσολαβητή μεταξύ συνειδητού και ασυνείδητου.

Τι είναι το Sand; Γιατί χρησιμοποιούμε το Sandplay;
Χρησιμοποιώντας μια κλινική περίπτωση, θα εξερευνήσετε το συμβολισμό και τις θεραπευτικές ιδιότητες της άμμου. Θα επικεντρωθούμε στη χρήση του νερού και της άμμου, καθώς και στο συμβολικό νόημά τους. Θα χρησιμοποιήσουμε μια κλινική περίπτωση για να κατανοήσουμε τις διαφορετικές χρήσεις ξηρής και υγρής άμμου.

Βασικά στοιχεία της πρακτικής Sandplay και του προγράμματος εκπαίδευσης ISST
Θα αναθεωρήσουμε τα πρακτικά συστατικά της Jungian / Kalffian Sandplay πρακτικής, όπως τη συλλογή μινιατούρων, την αίθουσα, την παρατήρηση, την καταγραφή και τη λήψη φωτογραφιών. Θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη συμβολική σημασία πίσω από αυτά. Θα μάθουμε επίσης πώς αυτά τα στοιχεία επηρεάζουν τη διαδικασία του Sandplay.

Sandplay vs Sandtray therapy
Θα συζητήσουμε για τις διαφορές των δύο θεραπευτικών προσεγγίσεων.
Θα κάνουμε μία εισαγωγή στο Sandtray therapy και πώς συνδέεται με τις νευροεπιστήμες. Θα κατανοήσουμε τον τρόπο που δουλεύει το κατευθυντικό μοντέλο sandtray therapy, θα εργαστούμε οι ίδιοι σε μικρές ομάδες κατευθυντικά, και θα δούμε πώς μπορούμε να δουλέψουμε με διάφορους και διαφορετικούς πληθυσμούς μέσω του sandtray therapy (παιδιά, ενήλικες, οικογένεια, ζευγάρι)

Θα κλείσουμε το σεμινάριο με την κ. Μαρία Α. Χρήστου η οποία θα μιλήσει για το νέο βιβλίο ''Ψυχοθεραπείες μέσω εκφραστικών τεχνών'' και τη συμμετοχή της σε αυτό, του οποίου την επιμέλεια έχει η κυρία Τατιάνα Ρόμπερτσον.

Κόστος Συμμετοχής

Προπτυχιακοί Φοιτητές / Άνεργοι / ΑΜΕΑ: 60€ Επαγγελματίες: 70€

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.