Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ: Κοινωνικές Ιστορίες-Σενάρια

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
EMPLOY
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

O Κωνσταντίνος Ντίνας είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ουαλίας όπου και απέκτησε Μ.Εd. in Management of Special Needs Education & Doctorate of Philosophy με εξειδίκευση στην αυτο-τραυματική συμπεριφορά και απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λάρισας. Το κύριο ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στα προβλήματα συμπεριφοράς προσώπων με αναπτυξιακές διαταραχές και στην έρευνα των αναγκών του πεδίου της πράξης για την ανάπτυξη εμφανών προγραμμάτων επιμόρφωσης και διαχειριστικής υποστήριξης. Προσέφερε τις υπηρεσίες του στην μετεκπαίδευση των δασκάλων στο Διδασκαλείο Δ. Γληνός (2001-2012) του Α.Π.Θ., όπου δίδαξε τη θεματική της υποστήριξης της θετικής συμπεριφοράς, και στο Π.Τ.Ε.Α του Π.Θ.(2007-2012), όπου δίδαξε τις θεματικές της εφαρμοσμένης ανάλυσης συμπεριφοράς στον αυτισμό και της ανάπτυξης ικανοτήτων αυτοεξυπηρέτησης και αυτόνομης διαβίωσης. Γενικά, συνεργάζεται ή/και έχει συνεργαστεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής ως Επιστημονικός συνεργάτης (Π.Δ. 407/1980) στη βαθμίδα του λέκτορα, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, στο Διδασκαλείο Δ. Ε. Δ. Γληνός, ως επιβλέπων καθηγητής με Κ.Ε.Μ.Ε., στο πρόγραμμα MPhil του Πανεπιστημίου του Bolton, ως επιμορφωτής στην εταιρεία Employ και συμμετέχει ενεργά στην έρευνα με δημοσιεύσεις σε έγκριτες διεθνείς επιθεωρήσεις, παρουσιάσεις σε συνέδρια και ως κριτής ερευνητικών εργασιών.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικού όλων των βαθμίδων, σε ειδικούς παιδαγωγούς, σε λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, επαγγελματίες, κ.ά. Τέλος, απευθύνεται σε γονείςκαι φοιτητές που θέλουν να ενημερωθούν για την συγγραφή κοινωνικών ιστοριών.

Σκοπός

Το συγκεκριμένο σεμινάριο στοχεύει στην ανάπτυξη ικανοτήτων συγγραφής κοινωνικών ιστοριών με σκοπό την καταπολέμηση των προβληματικών συμπεριφορών και του άγχους. Η ενεργός εμπλοκή των γονέων στη συγγραφή κοινωνικών ιστοριών και η συνεργασία τους σε αυτό το πλαίσιο με τους ειδικούς αναδεικνύει τις κοινωνικές ιστορίες σε ένα εργαλείο κοινωνικής μάθησης που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε γονείς ειδικούς και πρόσωπα με αυτισμό όλων των ηλικιών.

Περιγραφή σεμιναρίου

Οι κοινωνικές ιστορίες στοχεύουν στην ανάπτυξη της κοινωνικά αποδεκτής αλληλεπίδρασης των παιδιών με αυτισμό. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο κρίσιμο ζήτημα λόγω της μειωμένης κοινωνικής ικανότητας των παιδιών αυτών, η οποία οφείλεται στην αδυναμία κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων και της επεξεργασίας των πληροφοριών που λαμβάνουν από το κοινωνικό περιβάλλον.
Συνεπακόλουθα τα παιδιά με αυτισμό εκδηλώνουν συχνά κοινωνικά ακατάλληλες συμπεριφορές και βιώνουν καταστάσεις έντονου άγχους. Για αυτό οι κοινωνικές ιστορίες εστιάζουν στην περιγραφή αγχογόνων, για τα παιδιά με αυτισμό, καταστάσεων προσφέροντας εμφανείς οδηγίες που υποδεικνύουν στα παιδιά την κοινωνικά κατάλληλη συμπεριφορά και τρόπους ελέγχου του άγχους. Η συγγραφή τους είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία και μπορεί να γίνει και από τους γονείς εφόσον ακολουθήσουν τις οδηγίες για τη δομή τους και τη σχέση τους με το επίπεδο των μαθησιακών ικανοτήτων και με τις ατομικές ανάγκες του παιδιού.

Θεματικές

• Α’ Θεματική Ενότητα: Ορισμός κοινωνικών ιστοριών
• Β΄ Θεματική Ενότητα: Τα δέκα κριτήρια των κοινωνικών ιστοριών
• Γ’ Θεματική Ενότητα: Οδηγίες συγγραφής
-Σύνταξη
-Συλλογή πληροφοριών
• Δ’ Θεματική Ενότητα: Βιντεοσκοπημένα παραδείγματα εφαρμογής
• Ε’ Θεματική Ενότητα: Αξιολόγηση
-Τι δεν είναι κοινωνική ιστορία
-Το κουίζ της κοινωνικής ιστορίας

Πληροφορίες συμμετοχής

Προεγγραφή έως 14/11/17 για Βόλο και έως 21/11/17 για Θεσσαλονίκη.
- Φοιτητές / Άνεργοι: 35€
- Εκπαιδευτικοί / Επαγγελματίες: 45€
Εκπρόθεσμη ή Απευθείας Εγγραφή: 55€

Σε όλους τους συμμετέχοντες παρέχεται:
- Βεβαίωση Παρακολούθησης από το πιστοποιημένο ΚΔΒΜ της Employ
- Πλούσιο και Εξειδικευμένο επιστημονικό υλικό, σχετικά με την περαιτέρω κατάρτιση στο αντικείμενο της επιμόρφωσης
- Φάκελος συνέδρου
- Μπλοκ σημειώσεων
- Στυλό
- Coffee Break

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.