Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Σχεδίαση, Εκπόνηση Μελέτης και Τεχνολογία Φωτοβολταϊκών Συστημάτων με βάση τα πρότυπα ΕΛΟΤ HD 60364 και IEC 62446

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
StartLearn
Διεξάγεται και με εξ αποστάσεως παρακολούθηση (e-learning). Περισσότερες πληροφορίες

Σκοπός

Με την συμμετοχή του ο κάθε εκπαιδευόμενος θα είναι σε θέση:

  • Να γνωρίζει την Τεχνική Νομοθεσία του προτύπου ΕΛΟΤ HD60364 και του προτύπου IEC EN62446 και να μπορεί να αναζητά περαιτέρω πληροφορίες εντός των προτύπων.
  • Να συνδυάζει τα πρότυπα μεταξύ τους από τον ΕΛΟΤ HD60364 μέχρι και τον IEC EN62446 καθώς και ενδιάμεσες οδηγίες που προκύπτουν μεταξύ των προτύπων.
  • Να ενισχύει τις γνώσεις του πάνω στο πεδίο της Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και τον ρόλο που διαδραματίζουν μέσα στο σύνολο των ΑΠΕ.
  • Να γνωρίζει να χρησιμοποιεί πλήρως και επαρκώς λογισμικά σχεδίασης μελέτης και προσομοίωσης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων.
  • Να γνωρίζει να χρησιμοποιεί πλήρως και επαρκώς λογισμικά σχεδίασης και εκπόνησης θεμάτων Ηλεκτρολογικού Εξοπλισμού που αφορά τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα.
  • Να γνωρίζει πλήρως το κομμάτι των Δοκιμών και Μετρήσεων  που αφορά τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα.
  • Να μπορεί να εκπονεί μία ολοκληρωμένη Μελέτη για Φωτοβολταϊκά Συστήματα με μεγάλο βαθμό πολυπλοκότητας για την υλοποίηση του αποδοτικότερου συστήματος.

Περιγραφή σεμιναρίου

Τα Πρότυπα ΕΛΟΤ HD60364 και IEC EN62446

Η Τεχνολογία των Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων – ΕΗΕ  μεταβάλλεται και εξελίσσεται συνεχώς στην πάροδο των ετών με στόχο να προσφέρει ολοένα αυξανόμενο αυτοματισμό και εφαρμογές με ασφάλεια για τον καταναλωτή. Παράλληλα στην έλευση και υλοποίηση του Έξυπνου Ενεργειακού Δικτύου ο σχεδιασμός η μελέτη και η υλοποίηση των ΕΗΕ έχει αλλάξει ριζικά όπου ο μηχανικός, ο εγκαταστάτης πρέπει να εφαρμόσει ένα τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης ο οποίος πρέπει να διακατέχεται από μεθοδικότητα όσον αφορά το πλαίσιο εφαρμογής. Πάνω σε αυτή την ιδέα η κατασκευή, η επιθεώρηση, η συντήρηση και η επισκευή μίας ηλεκτρικής εγκατάστασης έχει εξελιχθεί από την εφαρμογή του Κανονισμού Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων – ΚΕΗΕ μέχρι και σήμερα με την πλήρη εφαρμογή του προτύπου ΕΛΟΤ HD60364.

Το πρότυπο του ΕΛΟΤ HD60364 αποτελεί και τον πλήρη εναρμονισμό της Ελληνικής Τεχνικής Νομοθεσίας με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα και συγκεκριμένα με το πρότυπο IEC60364 το οποίο και εφαρμόζεται από το 2016.

Μέσα στο πρότυπο αυτό περιλαμβάνονται κανόνες και οδηγίες οι οποίες πρέπει να τηρούνται κατά το στάδιο κατασκευής μίας ΕΗΕ αλλά και κατά το στάδιο των Ελέγχων και Επανελέγχων που επιβάλλονται (από το πρότυπο).

Η εφαρμογή του νέου κανονισμού Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων ΕΛΟΤ HD 60364 έγινε με βάση το ΦΕΚ Β’4654/8.10.2021 και στόχος του νέου προτύπου είναι η ανανέωση και επικαιροποίηση του ήδη υπάρχοντος HD384 με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το νέο πρότυπο επιφέρει αλλαγές σε πολλούς τομείς των ΕΗΕ όπως είναι το ηλεκτρολογικό υλικό (νέο υλικό πίνακα και διατάξεις ασφαλείας), νέες Ειδικές Εγκαταστάσεις (Ηλιακά Φωτοβολταϊκά Συστήματα, Τροφοδότηση Ηλεκτρικών Οχημάτων, Εγκαταστάσεις Φωτισμού) νέο έντυπο Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη – ΥΔΕ (σύμφωνα με τον ΚΕΗΕ, HD384, HD60364), Διαστασιολόγηση Καλωδίων. Αυστηρότερα μέτρα τήρησης ενδεικτικών τιμών ενεργοποίησης ασφαλιστικών διατάξεων για την αποφυγή ατυχημάτων από ηλεκτροπληξία και δυσλειτουργία ηλεκτρικών συσκευών. Εφαρμογή νέων διαδικασιών μετρήσεων όπως η μέτρηση αντίστασης γείωσης με αμπεροτσιμπίδα, η μέτρηση της πτώσης τάσης κ.α.

Εν γένει μπορούμε να πούμε ότι το πρότυπο του ΕΛΟΤ HD60364 αποτελεί την επιτομή της τεχνικής νομοθεσίας όσον αφορά τις Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις.

Αντίστοιχα το πρότυπο IEC EN62446 αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όσον αφορά τους κανονισμού όπου αναφέρονται στα εδάφια του οι Ελάχιστοι δυνατοί έλεγχοι για το Συνεχές Ρεύμα και η Ελάχιστη Ηλεκτρολογική Τεκμηρίωση. Συγκεκριμένα περιγράφονται αναλυτικά ζητήματα όπως η Συνέχεια και η Αγωγιμότητα της Γείωσης, ο Έλεγχος Πολικότητας, η Λειτουργία Υλικών, η μόνωση καλωδιώσεων κ.α.

Ο ρόλος μας και οι θέσεις μας ως Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης πάνω στο γνωστικό αντικείμενο της συγκεκριμένης Τεχνολογικής Περιοχής

Η εκπαιδευτική διαδικασία θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από δυναμικότητα και προσαρμοστικότητα στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας ενώ παράλληλα θα πρέπει να καλύπτεται και από το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο που διέπει την εκάστοτε τεχνολογία. Από τον συνδυασμό των δυο παραπάνω ο κάθε εκπαιδευόμενος θα μπορέσει να λάβει όλα τα απαραίτητα εφόδια που θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για να μπορέσει να εργαστεί με επιτυχία στον τομέα της τεχνολογίας των Φωτοβολταϊκών Συστημάτων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης δεν αποτελεί ένα απλό σεμινάριο μέσα από το οποίο θα μπορέσει να αποκτήσει μονομερώς κάποιες γνώσεις αλλά ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα αποκτήσει σαφείς και στοχευμένες γνώσεις πάνω στο τομέα της Σχεδίασης, Εκπόνησης Μελετών και την Τεχνολογία Φωτοβολταϊκών Συστημάτων.

Δομή και Ενότητες του Προγράμματος Σπουδών

Το πρόγραμμα σπουδών χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη. Στο Θεωρητικό Μέρος όπου παρέχονται οι απαραίτητες τεχνικές γνώσεις αλλά και στο πρακτικό μέρος όπου ο κάθε συμμετέχοντας καλείται να συνδυάσει τις γνώσεις που έχει αποκτήσει με την κατάλληλη εκμάθηση πάνω σε λογισμικά προσομοίωσης και σχεδίασης για Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις. Παρακάτω παρατίθενται αναλυτικά το Θεωρητικό αλλά και το Πρακτικό μέρος.

Θεωρητικό Μέρος:

  • Θεωρία Φωτοβολταϊκού Κελιού και Φωτοβολταϊκού Πάνελ.
  • Τεχνολογία υλικών κατασκευής Φωτοβολταϊκών Πάνελ (Άμορφο Πυρίτιο, Μονοκρυσταλλικό Πυρίτιο, Πολυκρυσταλλικό Πυρίτιο, σύνθετα υλικά και δομές ημιαγωγών).
  • Υπολογισμός Σκιάσεων και βέλτιστου προσανατολισμού Φωτοβολταϊκής Εγκατάστασης.
  • Συνδεσμολογίες Συσσωρευτών.
  • Τεχνολογία Αντιστροφέων – Inverter.
  • Συνδεσμολογίες Φωτοβολταϊκών Συστημάτων διασυνδεδεμένα στο δίκτυο
  • Συνδεσμολογίες αυτόνομων Φωτοβολταϊκών Συστημάτων.
  • Τεχνική Νομοθεσία και πρότυπα Φωτοβολταικών Συστημάτων (ΕΛΟΤ HD60364, IEC EN62446).
  • Θεωρία Ενεργειακού Συμψηφισμού (Net Metering).
  • Σχεδίαση και Τεχνολογία Υβριδικών Συστημάτων.
  • Τεχνολογία Ηλεκτρολογικού Υλικού.
  • ΥΔΕ και ΥΔΚΕ αναφερόμενη σε Φωτοβολταϊκό σύστημα με γνώμονα την αρχική και συνολική ΥΔΕ της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

Πρακτικό Μέρος:

  • Μελέτη και Εκπόνηση Φωτοβολταϊκού Συστήματος με την χρήση του Προγράμματος Sunny Design.
  • Μελέτη και Εκπόνηση Φωτοβολταϊκού Συστήματος με την χρήση του Προγράμματος PV Sketch.
  • Μελέτη καμπυλών και Ηλεκτρολογικής Συμπεριφοράς Ηλεκτρολογικού Εξοπλισμού με την χρήση του Προγράμματος CURVES CAD για την ορθή χρήση σε ένα Φωτοβολταϊκό Σύστημα.
  • Προγράμματος Σχεδίασης και πρόβλεψης περιβαλλοντικών συνθηκών για την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση ως προς τον προσανατολισμό των Φωτοβολταϊκών και την αποφυγή σκιάσεων. Το κομμάτι αυτό πραγματοποιείται με δύο προγράμματα. Το ένα πρόγραμμα είναι το PVGIS. Το δεύτερο πρόγραμμα είναι Mobile app και είναι το Sun Surveyor.

Όλες οι παραπάνω θεματικές διδακτικές ενότητες εναρμονίζονται με το πρότυπο του ΕΛΟΤ HD60364, ακολουθούν τους κανονισμούς κατά ΚΕΝΑΚ και τις τελευταίες οδηγίες του ΤΕΕ (ΤΟΤΕΕ – ΔΕΠΕΑ/οικ. 182365/17.10.2017) και βέβαια το πρότυποι IEC EN60446.

Πληροφορίες συμμετοχής

Χρόνος και Διάρκεια Διεξαγωγής
Η διάρκεια του προγράμματος σπουδών ανέρχεται στις 40 ώρες όπου από αυτές οι πρώτες 20 ώρες αφορούν το Θεωρητικό Μέρος και οι υπόλοιπες 20 ώρες το Πρακτικό Μέρος κατά το οποίο ο κάθε συμμετέχων – εκπαιδευόμενος συνδυάζει τις γνώσεις που έχει αποκτήσει από το Θεωρητικό Μέρος προκειμένου να μπορέσει να εκπονήσει ένα σύνολο από μελέτες με παράλληλη εκμάθηση των λογισμικών προγραμμάτων για την Σχεδίαση και Προσομοίωση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων.

Παροχές Σεμιναρίου

  • Διάρκεια: Σύνολο 40 ώρες
  • Περιλαμβάνεται υλικό εκπαίδευσης
  • Επαγγελματική εκπαίδευση
  • Το Σεμινάριο επιδοτείται μέσω ΛΑΕΚ-ΟΑΕΔ 100%
  • Το σεμινάριο δύναται να πραγματοποιηθεί και ενδοεπιχειρησιακά

Πιστοποίηση
Στο τέλος της φοίτησης οι σπουδαστές αξιολογούνται. Η επιτυχής ολοκλήρωση της εξεταστικής διαδικασίας οδηγεί στην απόκτηση της Πιστοποίησης. Αναγνωρισμένη Πιστοποίηση για την αγορά εργασίας.

Βεβαίωση Κατάρτισης Σπουδών πιστοποιημένη από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

***Οι Βεβαιώσεις Κατάρτισης Σπουδών εκδίδονται στα Ελληνικά & στα Αγγλικά διότι έχουν εγκριθεί και από το ΥΠ.ΠΑΙ.Θ.

Πιστοποίηση χωρίς επιπλέον επιβάρυνση

  • Σχεδίαση, Εκπόνηση και Τεχνολογία Φωτοβολταϊκών Συστημάτων με βάση τα Πρότυπα ΕΛΟΤ HD 60364 - Photovoltaic Systems Design, Manufacturing and Technology based on ELOT HD 60364 and IEC 62446 Standards 

Κόστος Συμμετοχής

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.