Κατηγορία:
Ψυχολογία, Προσωπική Ανάπτυξη, Τέχνη & Πολιτισμός, Τέχνη

Τέχνη και Ψυχολογία

Μοιράσου το
Διοργανωτής Σεμιναρίου:
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ (ΣΥ.ΜΕ.Π.Ε.)

Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στις κατηγορίες Ψυχολογία, Προσωπική Ανάπτυξη, Τέχνη & Πολιτισμός, Τέχνη

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Παύλος Βασιλειάδης, διδάκτωρ ΑΠΘ, Ψυχίατρος /Εικαστικός

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Απευθύνεται σε επαγγελματίες και φοιτητές στο χώρο της ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, παιδοψυχίατρους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς), σε φοιτητές και καλλιτέχνες της Σχολής Καλών Τεχνών και σε όποιον ενδιαφέρεται για το θέμα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Ο Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων οργανώνει τον Μάιο του 2019 στη Θεσσαλονίκη έναν κύκλο διαλέξεων με θέμα «Τέχνη και ψυχολογία»
Το σεμινάριο αυτό είναι επίσης μέρος των επιλεγόμενων σεμιναρίων για το ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΣΥΜΕΠΕ.

Οι θεματικές ενότητες είναι οι εξής:

Α΄ ΕΝΟΤΗΤΑ :'τέχνη και ψύχωση' (ART BRUT/ OUTSIDER ART)
Οι αλλαγές και γεγονότα στο τέλος του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα, τόσο στην ψυχιατρική όσο και στην τέχνη, ήταν καταλυτικές όσο αφορά στην ανακάλυψη και αποδοχή της τέχνης των ατόμων με βαριές ψυχικές διαταραχές και στη συνέχεια στην επιρροή της στη μοντέρνα τέχνη τον 20ο αιώνα και μέχρι σήμερα. Συζητιέται επίσης η επίδραση που είχε η ιδέα και το φαινόμενο της τρέλας στο έργο μεγάλων καλλιτεχνών, από την Αναγέννηση μέχρι και σήμερα, όπως και οι επιπτώσεις της ψύχωσης στο έργο γνωστών καλλιτεχνών, που μπορεί να είναι ποικίλες, δηλαδή από το να μην επηρεάσει καθόλου το έργο τους, να αλλάξει την ικανότητά τους να εκφράζονται, μέχρι το να έχει ακόμα και ευοδωτική επίδραση στο έργο τους. Το τελευταίο αφορά στο φαινόμενο της «δημιουργικής ψύχωσης» και εκφράζεται απλά με τα λόγια του ίδιου του V. Gogh: «Η τέχνη είναι ζηλιάρα, δεν θέλει η αρρώστια να έχει το προβάδισμα». Η δημιουργική αυτή διεργασία φαίνεται παράλληλα “να ενεργοποιεί βαθύτερα επίπεδα δημιουργικότητας”(L.Navratil 2004) και έτσι να λειτουργεί ‘αυτοθεραπευτικά’, μέσα από την προσωπική ζωγραφική τους έκφραση. Τέλος περιγράφονται οι δραστηριότητες της Μονάδας Πολιτιστικής Επικοινωνίας τα τελευταία 25 χρόνια.

Β΄ΕΝΟΤΗΤΑ: 'ψυχικό τραύμα και τέχνη / το σύμπτωμα και το παραλήρημα ως τέχνη’
Η παρουσίαση αυτή αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια διερεύνησης, για το πώς τραυματικά απωθημένα βιώματα καλλιτεχνών εμφανίζονται αργότερα στο έργο τους.Oι ζωγράφοι που περιγράφονται και που η δουλειά τους παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εμφανή κι επαναλαμβανόμενα, είχαν στην παιδική τους ηλικία σημαντικές τραυματικές εμπειρίες (Miro, Dali, De Kooning κλπ). Φαίνεται ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση των τότε γεγονότων με το έργο τους αργότερα, δηλαδή υπάρχουν «ίχνη» των τότε γεγονότων, τα οποία εμφανίζονται μετουσιωμένα και μορφοποιημένα μέσα από ασυνείδητες διεργασίες στο έργο τους. Σε πολλούς ζωγράφους μπορούμε επίσης να δούμε ότι το σύμπτωμα τους αλλά ακόμη και το παραλήρημα τους αποτελούν τον πυρήνα της δημιουργίας τους (J.Kusama, L.Wain κ.λ.π.)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Σάββατο, ώρα: 10:30 – 13:00.

Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

80€

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Όλα τα νέα και οι ενημερώσεις απευθείας στο email σας