Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Η δύναμη της εικόνας - Σεμινάριο για ενήλικες με μικρά παιδιά

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Κέντρο Οπτικοακουστικής Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας ΚΑΡΠΟΣ
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Περιγραφή σεμιναρίου

H εποχή μας κατακλύζεται από εικόνες. Πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί στεκόμαστε με αμφιθυμία απέναντι στα οπτικοακουστικά μέσα και στην επαφή των παιδιών μας με αυτά. Το σεμινάριο «η γλώσσα της εικόνας» θα δώσει την δυνατότητα σε γονείς και παιδαγωγούς αρχικά να επαναπροσδιορίσουν οι ίδιοι την σχέση τους με τα οπτικοακουστικά μέσα και στη συνέχεια να μάθουν να τα χρησιμοποιούν ως μέσο επικοινωνίας αλλά και ως εργαλείο ανάπτυξης των δεξιοτήτων των παιδιών. Απευθύνεται σε γονείς και σε ενήλικες που συναναστρέφονται παιδιά.

A’ κύκλος
« Η γλώσσα της εικόνας και οι ιστορίες που κρύβει»

Οι γονείς και οι παιδαγωγοί μαθαίνουν να αποκωδικοποιούν την γλώσσα της εικόνας γνωρίζοντας τις πτυχές των οπτικοακουστικών μέσων που μένουν αναξιοποίητες. Τα οπτικοακουστικά μέσα μπορούν σταδιακά και διαθεματικά, χωρίς αυστηρές «σχολικού» τύπου συνθήκες, να καλλιεργήσουν την παρατηρητικότητα, την αφήγηση, την ανάλυση, την σύνθεση, την επιχειρηματολογία αλλά και την ανάπτυξη γνώσεων των παιδιών. Ολοκληρώνοντας τον Α΄κύκλο γονείς και εκπαιδευτικοί θα έχουν γνωρίσει την αξία και την δύναμη των εικόνων που μας περιβάλλουν προκειμένου να τις αξιοποιήσουν με τα παιδιά.

1. Η δύναμη της εικόνας
Πώς μπορεί κανείς να «διαβάζει» τις εικόνες;
Τι νοήματα κρύβονται πίσω από κάθε εικόνα και βίντεο;
Πώς ο δημιουργός/κατασκευαστής των εικόνων αξιοποιεί τα εργαλεία του για να πείσει;
Παιχνίδια με φωτογραφίες, κινητά και εφαρμογές που μπορείτε να κάνετε μαζί με τα παιδιά.
2. Η τηλεόραση και οι ταινίες κάθε είδους (σε μεγάλες και μικρές οθόνες).
- Πώς μπορούμε να τις συζητήσουμε με τα παιδιά, ακόμα και αν δεν μας αρέσουν;
- Τι στοιχεία υπάρχουν που σχετίζονται με τη γραφή, την προφορική έκφραση και την κριτική ματιά;
- Απλές ασκήσεις –παιχνίδια που καλλιεργούν αυτές τις δεξιότητες με ερέθισμα την τηλεόραση, τις εκπομπές της και τις ταινίες γενικότερα.

Β΄κύκλος
Οι ενήλικες δεν είναι ανάγκη να γνωρίζουν τις ιδιότητες κάθε «έξυπνης» συσκευής ή κάθε παιχνιδιού. Αρκεί να έχουν καταλάβει τις βασικές έννοιες της γλώσσας της εικόνας (και στη συνέχεια του διαδικτύου) για να αρχίσουν να την αξιοποιούν ως έναν από τους τρόπους επαφής και συζήτησης με τα παιδιά εφόσον αυτός ο ψηφιακός κόσμος τα αφορά και τα ενδιαφέρει τόσο πολύ. Μέσα από καθημερινές, ευχάριστες συζητήσεις και παιχνίδια μαζί με τα παιδιά, οι ενήλικες μπορούν σταδιακά να προσφέρουν ερεθίσματα στα παιδιά για να γίνουν κριτικοί αναγνώστες της εικόνας και να μη χρησιμοποιούν το tablet και τον υπολογιστή μόνο ως baby sitting!

Στο β’ κύκλο θα επικεντρώσουμε στο Διαδίκτυο:
1. Τα βιντεοπαιχνίδια - online και offline
- Πώς μπορούμε να συνδέσουμε τους φανταστικούς κόσμους στους οποίους μπαίνουν τα παιδιά ως παίκτες με το δικό μας κόσμο;
- Ποια χαρακτηριστικά των παιχνιδιών μπορούμε να συζητήσουμε για να αυξήσουμε τη συνειδητοποίηση των παιδιών για το είδος των προ ϊόντων που συνιστούν τα παιχνίδια;
- Πώς οι χαρακτήρες των παιχνιδιών μπορούν να αποκτήσουν ενδιαφέρον και εκτός οθόνης;
2. Το youtube ως μαγικό κελλάρι.
- Τι δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει; Ψάξτε πριν τα παιδιά.
- Εργαλεία/δυνατότητες του youtube και του google που μπορούμε να μάθουμε εμείς στα παιδιά και που οργανώνουν τη σκέψη τους σε σχέση με όλες αυτ

Το σεμινάριο έχει βιωματικό χαρακτήρα, θα παίξουμε οι ίδιοι με τις εικόνες και τις ιστορίες που κρύβουν, θα δουμε μαζί αποσπάσματα ταινιών ως παραδείγματα αλλά θα συζητήσουμε και για το πώς αντιμετωπίζει η σύγχρονη έρευνα της παιδαγωγικής και της ψηφιακής εκπαίδευσης το θέμα.

Ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ο διαθέσιμος που έχει κάθε οικογένεια ή εκπαιδευτικός (κινητό, tablet , υπολογιστής/ τηλεόραση/ οθόνη). 

Πληροφορίες συμμετοχής

A’ κύκλος
Διάρκεια: 5 συναντήσεις των 2 ωρών.
Ημερομηνίες: 30/11, 7/12, 14/12, 21/12, 11/01
Ώρα: 19:00 – 21:00
Κόστος: 65

Β΄κύκλος
Διάρκεια: 5 συναντήσεις των 2 ωρών.
Ημερομηνίες: 17/01, 24/01, 7/02, 14/02, 21/02
Ώρα: 18:30 – 20:30
Κόστος: 65 

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.