Περίγραμμα Σπουδών-Θεματικές Ενότητες:
ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: ΘΕΩΡΙΑ – ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ (3 ώρες)
-Εισαγωγή στον Τουρισμό-Ιστορική αναδρομή-Είδη τουρισμού
-Αρχές Διοίκησης Τουριστικών Μονάδων
-Ξενοδοχειακό Προϊόν
-Τμήμα Πωλήσεων
-Ξενοδοχειακό Marketing
-Εξυπηρέτηση Πελατών
-Τουριστική Ψυχολογία- Κοινωνιολογία του Τουρισμού
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ & ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ Η/Υ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ PROTEL (42 ώρες)
-Εισαγωγή στο Τουριστικό Προϊόν /Πακέτο /Φιλοξενία
-Οργανόγραμμα & Προσωπικό Υποδοχής (Αρμοδιότητες)
-Front Office | Βασικές Λειτουργίες
-Διαθεσιμότητα Room Plan Stop Sales Room Status
-Πελάτης Κατηγορίες & Ιδιότητες-Προφίλ Πελάτη
-Private Walk in Day Use Κρατήσεις
-Εταιρική Κράτηση
-Πρακτορειακή Κράτηση Συμβόλαια-Πακέτα
-Check in/ Registration
-Τύποι και Επιβεβαίωση Κρατήσεων
-Διαχείριση Χρεώσεων Δωματίων
-Proforma Invoices
-Κλείσιμο Ημέρας
-Έκδοση Reports| Πρόβλεψη Κίνησης
-Συνάλλαγμα | Wake up calls
-Κρατήσεις Group
-Καρτέλα Χρεώστη-Υπόλοιπα Χρεωστών
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (6 ώρες)
-Παρουσίαση ειδικών μορφών τουρισμού
-Πολιτιστικός Τουρισμός & Ανάλυση περιπτώσεων
-Γαστρονομικός Τουρισμός
-Luxury Tourism
-Οινοτουρισμός
-Οικοτουρισμός
-Παρουσίαση νομοσχεδίου θεματικού τουρισμού
-Dark Tourism
-Αγροτουρισμός
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙV: HOTEL DIGITAL MARKETING (31 ώρες)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ I
Traveler’s online journey
-Μελέτη ζήτησης
-Εποχικότητα και συμπεριφορά πελατών
-Το προφίλ του σύγχρονου καταναλωτή – ταξιδιώτη
-Συνεισφορά των καναλιών διαφήμισης στην τελική κράτηση
-Καθορισμός budget και μίγματος digital marketing
-Χρήση εργαλείων που βοηθούν στην μελέτη της ζήτησης(εύρεση χωρών,
εποχικότητα, δημογραφικά, social trends, συμπεριφορά καταναλωτών)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ IΙ
Websites for Hotels
-Βασικές αρχές σχεδιασμού website ειδικά για ξενοδοχεία
-Καθορισμός διαδρομής επισκέπτη
-Δημιουργία εύστοχου περιεχομένου στο website ενός Ξενοδοχείου
-Βέλτιστες πρακτικές και παραδείγματα επιτυχίας
-Βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης
-Βελτιστοποίηση σελίδων με Α/Β tests
-Στρατηγικές απόκτησης απευθείας κρατήσεων
-Σε ποια websites αξίζει να έχουμε παρουσία
ΚΕΦΑΛΑΙΟ IΙI
Προώθηση ξενοδοχείου στα διάφορα στάδια της διαδρομής του πελάτη
-Marketing μέσω Μηχανών Αναζήτησης ( SEM & SEO)
-Διαφημίσεις Adwords (Search, Display, Remarketing, Youtube, δυναμικές
διαφημίσεις)
-Pay per click advertising
-Διαφημίσεις σε Social Media με Νέα Εργαλεία (Διαφήμιση, σελίδα στο
facebook)
-Διαφήμιση Προβολής στο Διαδίκτυο (Display Banners)
-Content marketing (στρατηγικές, παραδείγματα)
-Διαχείριση Περιεχομένου σε Social Media (παραδείγματα)
-Affiliate Marketing
-Δημιουργία Ταξιδιωτικού Ιστολογίου ( Blog)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV
Email marketing/ Mobile marketing
-Email marketing
-Βασικές έννοιες και ορολογίες
-Σημαντικά χαρακτηριστικά
-Πότε είναι η καλύτερη ώρα και ημέρα για αποστολή
-Προδιαγραφές διαχείρισης προσωπικών δεδομένων GDPR
-Δημιουργία λίστας πελατών με απλές τεχνικές
-Επικοινωνία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την διαμονή
-Εφαρμογές και επικοινωνία κατά τη διάρκεια της διαμονής
-Παρουσίαση και χρήση των Mailchimp & Moosend
-Μεγιστοποίηση πωλήσεων παροχών ξενοδοχείου
-Mobile Marketing / Ταξιδιωτικές Εφαρμογές
ΚΕΦΑΛΑΙΟ V
Web analytics
-Μελέτη στατιστικών και βασικές αναφορές
-Καθορισμός στόχων ειδικά για ξενοδοχεία
-Στατιστικά eCommerce και μελέτη στατιστικών ηλεκτρονικού εμπορίου του
website (Google Analytics)
-Μελέτη και καθορισμός ROI
ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI
Χρήσιμα εργαλεία
-Διαχείριση κριτικών και παρακίνηση πελατών
-Booking engines για απευθείας κρατήσεις – Ηλεκτρονικά Συστήματα
Κρατήσεων
-Google my Business, booking.com, Tripadvisor
-Προσθήκη Ξενοδοχείου σε Booking Engines
-Διαχείριση πελατών και πωλήσεων με CRM
-Εφαρμογές και ερωτηματολόγια
-Παρουσίαση Βασικών Ξενοδοχειακών Προγραμμάτων
ΕΝΟΤΗΤΑ V: ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΡΟΦΩΝ /HOUSEKEEPING DEPARTMENT (3 ώρες)
-Κτιριακές εγκαταστάσεις-Αρχιτεκτονική δομή και λειτουργικότητα
-Λινοθήκη-Τρόπος λειτουργίας-χαρακτηριστικά λινών
-Πλυντήρια
-Δωμάτια-Βοηθητικοί χώροι
-Προσωπικό ορόφων- Προσόντα-Υπευθυνότητες-Συνεργασία με άλλα Τμήματα
-Καθαριότητα Τουριστικών Μονάδων
-Καθαριότητα και Οικολογία-Πράσινα Ξενοδοχεία
-Hotel Tech: E-Housekeeping
ΕΝΟΤΗΤΑ VI: FOOD & BEVERAGE (F&B) DEPARTMENT (35 ώρες)
-Ιεραρχία Προσωπικού – Καθήκοντα & Σχέσεις με πελάτες
-Πρωινό και Βραδινό Set up
-Κανόνες Υγιεινής
-Τρόποι Κράτησης
-Συνεργασία με Προμηθευτές
-Πρόγραμμα Προσωπικού & αδειών
-Βιογραφικό και Συνέντευξη – Επιλογή Προσωπικού
-Οργάνωση Εστιατορίου
-Διαχείριση Παραπόνων
-Πώς συνδέεται το F&B με τα υπόλοιπα τμήματα του Ξενοδοχείου
-Οινολογία και Γευστική δοκιμή – Γνωριμία με τον καφέ
-Δημιουργία menu & winelist
-Άνοιγμα κρασιού – Τρόποι σερβιρίσματος –Παρουσίαση κρασιού
-Συνδυασμός Κρασιού με φαγητό
-Κοστολόγηση – Έλεγχος αποθήκης
ΕΝΟΤΗΤΑ VII: COST CONTROL (24 ώρες)
-online εφαρμογή κοστολόγησης συνταγών
ΕΝΟΤΗΤΑ VIII: ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (3 ώρες)
-Σύνταξη βιογραφικού σημειώματος με τη χρήση EUROPASS
-Σύνταξη συνοδευτικής επιστολής
-Συστατική επιστολή και η σημασία της
-Προετοιμασία για τη συνέντευξη
-Σύνηθες ερωτήσεις συνεντεύξεων
-Ερωτήσεις παγίδα κατά τη διάρκεια συνέντευξης
-Παρουσίαση βιογραφικού
-Διορθώσεις και παρατηρήσεις
-Εξωτερική επαγγελματική εμφάνιση
-Η Γλώσσα του σώματος
ΕΝΟΤΗΤΑ IX: ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ (3 ώρες)