Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

Εισαγωγικό σεμινάριο στην ψυχοθεραπευτική εργασία με γονείς και βρέφη

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ.
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Holmes Άλκηστη, BSc, MSc, MProf Ψυχολόγος, Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων, Mέλος του Association of Child Psychotherapists UK, Eκπαιδευμένη στην Kλινική Tavistock του Λονδίνου. Εργάζεται κλινικά και εποπτεύει στην Κλινική Tavistock.

Σε ποιους απευθύνεται

Απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας (Ψυχολόγους, Ψυχιάτρους, Σύμβουλους Ψυχικής Υγείας, προπτυχιακούς κι μεταπτυχιακούς φοιτητές ψυχολογίας) που ενδιαφέρονται να εργαστούν ή ήδη εργάζονται θεραπευτικά με γονείς και παιδιά κάτω των πέντε ετών. 

Σκοπός

Αυτά αποτελούν κάποια από τα ερωτήματα που διαπραγματεύεται το σεμινάριο καθώς εστιάζει στην κατανόηση της θεραπευτικής εργασίας με γονείς και βρέφη.

Η γέννηση ενός βρέφους και τα πρώιμα στάδια της ανάπτυξής του, μας φέρνουν σε επαφή με την ελπίδα, την αγάπη και την δύναμη της προστασίας, ασφάλειας και ομορφιάς μέσα στη σχέση. Ωστόσο είναι και μια περίοδος ευαλωτότητας, αναταραχής ακόμα και ψυχικής κατάρρευσης.

Το σεμινάριο αποτελεί μια εισαγωγή στο θεραπευτικό έργο με γονείς και βρέφη.  Έχει σκοπό να αναπτύξει το ενδιαφέρον των μελών για το πως διαμορφώνονται οι σχέσεις στα πρώτα στάδια της ζωής και για το πως κατανοούμε την ψυχική υγεία των βρεφών μέσα από τη συσχέτιση με τους γονείς τους.

Μέσα από τη ψυχαναλυτική θεωρία που θα παρουσιαστεί, την ανάλυση της τεχνικής και τα κλινικά παραδείγματα ελπίζουμε ότι οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν περαιτέρω το ενδιαφέρον τους και την κατανόησή τους για το κλινικό έργο με τα βρέφη και τους φροντιστές τους.

Στόχος είναι να έρθουν οι επαγγελματίες του χώρου σε επαφή με ψυχαναλυτικά μοντέλα ψυχοθεραπείας γονέα – βρέφους και να αναπτύξουν μια πιο εις βάθους κατανόηση της συναισθηματικής ανάπτυξης παιδιών κάτω των πέντε ετών, καθώς και των δυναμικών στις σχέσεις με τους γονείς. Θα εξερευνήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρει η κλινική εργασία με αυτές τις ηλικίες, καθώς και τις δυσκολίες που είναι αναφθαίρετο κομμάτι αυτής της δουλειάς.

Περιγραφή σεμιναρίου

Σκέψεις για τη βρεφική εμπειρία μέσα από τη σχέση

Πώς συνεισφέρει η ψυχανάλυση στην κατανόηση της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους;

Πώς μπορεί ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας να εργαστεί κλινικά με τη δυάδα γονέας- βρέφος;

Πως μπορεί να συνοδεύσει τη δυάδα στο ταξίδι της προς την εδραίωση του δεσμού της;

Πως ερχόμαστε ως θεραπευτές σε επαφή με αυτές τις έντονες, πρώιμες και ακατέργαστες συναισθηματικές αντιδράσεις ώστε να στηρίξουμε το γονέα και το βρέφος να βρουν ο ένας τον άλλον;

Ποιος ο ρόλος του βρέφους μέσα στο θεραπευτικό έργο;

Θεματικές ενότητες

Το πρόγραμμα θα περιέχει θεωρητική αναδρομή στις ψυχαναλυτικές θεωρίες Klein, Bion, Winnicott και Bowlby. Θα εξεταστούν μορφές κλινικής εργασίας με ιδιαίτερη βάση στη θεραπεία γονέα-βρέφους/ νηπίου. Βασικό υπόβαθρο αυτής της κλινικής δουλειάς είναι η παρατήρηση βρέφους και νηπίου και οι ψυχαναλυτικές τεχνικές της μεταβίβασης και αντιμεταβίβασης, τις οποίες θα επεξεργαστούμε βιωματικά μέσα από κλινικά παραδείγματα.

20/04 Σάββατο

  • Βασικές Ψυχαναλυτικές Θεωρίες Klein, Bion, Winnicott και Bowlby.
  • Παρατήρηση βρέφους και κλινική εφαρμοσιμότητα.

21/04 Κυριακή

  • Κλινικά Μοντέλα και Κλινικές παρουσιάσεις:
    • Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία γονέα - βρέφους/νηπίου βασισμένη στο μοντέλο της Tavistock
    • Ατομικές και ομαδικές θεραπευτικές προσεγγίσεις εφαρμοσμένης ψυχοθεραπείας.

Πληροφορίες συμμετοχής

Ώρες διεξαγωγής: Σάββατο/ Κυριακή: 17:00μ.μ-21:00μ.μ

Χώρος Διεξαγωγής: Διαδικτυακό (μέσω ΖΟΟΜ)

Ολοκλήρωση εκπαίδευσης
Στο τέλος της εκπαίδευσης όλοι οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης. Για τη χορήγηση της βεβαίωσης είναι απαραίτητη η παρακολούθηση του 80% των συνολικών ωρών της εκπαίδευσης, καθώς και η αποπληρωμή του συνόλου των διδάκτρων.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.

Κόστος Συμμετοχής

Για εγγραφές έως 08/04 90€
Για εγγραφές έως 09/04 110€
Στις αναγραφόμενες τιμές δεν περιλαμβάνεται το νόμιμο ποσοστό Φ.Π.Α 24%.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.