Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

Θέματα γενικής ψυχοπαθολογίας και κλινικών εφαρμογών

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ (ΣΥ.ΜΕ.Π.Ε.)
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Σε ποιους απευθύνεται

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε επιστήμονες της ψυχικής υγείας (παιδοψυχιάτρους, ψυχιάτρους, κλινικούς, σχολικούς και αναπτυξιακούς ψυχολόγους), σε επαγγελματίες - εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, της ψυχικής υγείας, της κοινωνικής εργασίας και της εκπαίδευσης (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, βρεφονηπιοκόμους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, παιδιάτρους-αναπτυξιολόγους, νοσηλευτές) και σε απόφοιτους των αντίστοιχων σχολών. Μπορούν επίσης να γίνουν δεκτοί νέοι επιστήμονες στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. 

Σκοπός

Στόχοι του προγράμματος:
Αποτελεί κατά βάση ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης στην κλινική εργασία (κλινική μέθοδος και κλινική σκέψη) και στοχεύει στην απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων, εκπαιδεύοντας τους συμμετέχοντες σε μια ψυχοδυναμική οπτική και μια ψυχοθεραπευτική ευαισθητοποίηση.

Περιγραφή σεμιναρίου

Β’ κύκλος
Ακαδημαϊκό έτος 2023-2024

Ο Α’ κύκλος του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος του ΣΥΜΕΠΕ, ο οποίος είχε ένα γενικό εισαγωγικό περιεχόμενο, ολοκληρώθηκε κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Περιλάμβανε δύο παράλληλα σεμινάρια (Παρασκευή βράδυ και Σάββατο πρωί) στα οποία παρουσιάστηκαν και αναπτύχθηκαν βασικές θεωρητικές έννοιες  της κλινικής ψυχοπαθολογίας καθώς και βασικές αρχές των κλινικών εφαρμογών σε όλο το ηλικιακό φάσμα (βρέφη, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες). Το πρακτικό και θεωρητικό υπόβαθρο των σεμιναρίων αξιοποίησε κυρίως την ψυχοδυναμική  προσέγγιση, αλλά και τον εμπλουτισμό της θεωρίας μέσα από τη δοκιμασία της θεραπευτικής προσπάθειας. 

Ο Β’ ανεξάρτητος κύκλος θα εστιάσει τη θεματολογία του σε ειδικότερα θέματα κλινικής ψυχοπαθολογίας. Θα περιλαμβάνει, επίσης, δύο παράλληλα αλλά ανεξάρτητα σεμινάρια, Παρασκευή βράδυ και Σάββατο.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν το σύνολο του εκπαιδευτικού προγράμματος ή  μόνο τον κύκλο των διαλέξεων της Παρασκευής ή μόνο τον κύκλο των διαλέξεων του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα οι διαλέξεις της Παρασκευής θα εστιαστούν στις μεγάλες κλινικές οντότητες (νευρώσεις, ψυχώσεις, διαταραχές προσωπικότητας, διαστροφές, ιστορική και σύγχρονη διάσταση).

Οι διαλέξεις του Σαββάτου θα εστιαστούν στις βασικές κλινικές διαταραχές (αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές διάθεσεις, διαταραχές πρόσληψης τροφής, ψυχοσωματικές διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, ψυχώσεις, σχιζοφρένεια), οι οποίες θα αφορούν όλο το ηλικιακό φάσμα. Σε κάθε ενότητα θα παρουσιαστούν η βασική συμπτωματολογία των διαταραχών  μέσα από μια αναπτυξιακή προοπτική,  ζητήματα διαφοροδιάγνωσης, ψυχοπαθολογική κατανόηση, βιολογικές και ψυχολογικές θεωρήσεις καθώς και προτεινόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις (βλ. παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα).

Οι διαλέξεις θα περιλαμβάνουν θεωρητικές εισηγήσεις καθώς και παρουσίαση και ανάλυση κλινικών περιστατικών.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται μια φορά τον μήνα σε ορισμένες από την αρχή ημερομηνίες και θα περιλαμβάνει:

  1. Παρασκευή απόγευμα μια δίωρη συνάντηση 8μμ – 10μμ.  Διδάσκων ο Γρηγόρης  Αμπατζόγλου, ψυχίατρος – παιδοψυχίατρος, ομότιμος καθηγητής Παιδοψυχιατρικής ΑΠΘ
  2. Σάββατο πρωί μια τρίωρη συνάντηση 10πμ -1μμ.  Διδάσκουσες: Χριστίνα Χατζηδημητρίου, κλινική ψυχολόγος (Phd) και Ελένη Μπέλλη, ψυχίατρος ενηλίκων.
  3. Προσκεκλημένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν.

ΕΤΗΣΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ (σεμινάριο Σαββάτου)

6, 7 Οκτώβριου
Θέμα: «Η ανορεξία στην εφηβεία»
Ομιλήτρια: Emmanuelle Caule

24, 25 Νοέμβριου
Εισαγωγή στην ψυχοπαθολογία. Βασικές έννοιες.  Το παθολογικό και το φυσιολογικό. Βασικά ταξινομικά συστήματα (ενηλίκων, παιδιών και εφήβων, βρεφών)

15, 16 Δεκέμβριου
Αγχώδεις διαταραχές.

19, 20 Ιανουάριου
Ψυχοσωματικές διαταραχές. Σωματόμορφες διαταραχές
16, 17 Φεβρουάριου
Διαταραχές πρόσληψης της τροφής

9, 10 Μαρτίου
Διαταραχές προσωπικότητας
19, 20 Απριλίου
Συναισθηματικές διαταραχές

17, 18 Μαΐου
Ψυχώσεις. Σχιζοφρένεια.

Πληροφορίες συμμετοχής

Ημερομηνία έναρξης: 6 Οκτωβρίου 2023 το πρωί (10:30 – 14:00), με προσκεκλημένη ομιλήτρια την κ. E. Caule, Γαλλίδα κλινική ψυχολόγο, ψυχαναλύτρια, ειδική σε θέματα εφηβικής ψυχοπαθολογίας. Θα αποσταλεί χωριστή πρόσκληση για την εκδήλωση αυτή.

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 6,7 Οκτωβρίου ‘23, 24,25 Νοεμβρίου ‘23, 15,16 Δεκεμβρίου ‘23, 19,20 Ιανουαρίου ‘24, 16,17 Φεβρουαρίου ‘24  9,10 Μαρτίου ‘24, 19,20 Απριλίου ‘24,  και 17,18 Μαϊου ’24.

Χώρος διεξαγωγής
Τα μαθήματα του εκπαιδευτικού προγράμματος θα γίνονται στα γραφεία του Συλλόγου Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου, Βασιλίσσης Ολγας 83, 1ος ορ., στη Θεσσαλονίκη, (στάση Λαογραφικό Μουσείο).
Παρασκευή 6/10, η διάλεξη της κ. Caule θα γίνει στον κινηματογράφο Βακούρα (Ιωάννου Μιχαήλ 8, κοντά στη Δ. Γούναρη). Θα σταλεί χωριστή πρόσκληση για αυτή την εκδήλωση.

Θα υπάρχει δυνατότητα και εξ αποστάσεως παρακολούθησης (διαδικτυακά μέσω Zoom).

Κόστος Συμμετοχής

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.