Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

Όταν τα οικογενειακά μυστικά εισέρχονται στο δωμάτιο θεραπείας

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
Κοχλίας – Κέντρο Ψυχοθεραπείας Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Κυριακή Μερτζάνη Ψυχοθεραπεύτρια  MSc
Σχεσιακή Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Ατομική – Ομαδική ψυχοθεραπεία
Ιδρύτρια και εκπρόσωπος του κέντρου ΚOXLIAS Ψυχοθεραπεία- Συμβουλευτική &  Εκπαίδευση
Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Συμπληρωματικής Επιμόρφωσης του κέντρου Koxlia
Ειδίκευση στην Σχεσιακή Ατομική Ψυχοθεραπεία στο ΙΣΟΨ
Ομαδική ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία του  διαπροσωπικού μοντέλου του Irvin Yalom Institute και τα Σχεσιακά Δυναμικά από το Ινστιτούτο Σχεσιακής και Ομαδικής ψυχοθεραπείας στην Αθήνα

  • Συντονίστρια ομάδων ενηλίκων
  • Συντονίστρια ομάδων εφήβων
  • Συντονίστρια σε ομάδες γονέων
  • Συμβουλευτική θεραπεία ζεύγους

Εργάζεται ως Σχεσιακή ψυχαναλύτρια, είναι δημιουργός του καινοτόμου θεραπευτικού εργαλείου που ονομάζεται Σπειροειδής Κίνηση και το εφαρμόζει συνεργατικά με τις προσεγγίσεις (Συμπεριφορική, Σχεσιακή, Γνωσιακή, Θεωρία Σχημάτων, Θεωρία Συστημάτων).

  • Member of American Psychological Association (APA)
  • Member of International Association of Relational Psychoanalysis and Psychotherapy (IARPP)
  • Member of the American Group Psychotherapy Association (AGPA)
  • Member of the International Association for Group Psychotherapy and Group Processes (IAGP)

Μέσα από τις προσωπικές της αναζητήσεις εξελίσσει την 10χρονη έρευνα για την αναπαραγωγή των διαγενεολογικών ψυχικών τραυμάτων, διερευνά πως λειτουργούν τα δυναμικά των οικογενειακών συστημάτων, και πως αναπαράγονται.

Σε ποιους απευθύνεται

Απευθύνεται σε  θεραπευτές όλων των θεωρητικών προσεγγίσεων, που εργάζονται με εφήβους, ενήλικες και τις οικογένειές τους. Καλωσορίζουμε επίσης φοιτητές & μεταπτυχιακούς ψυχολογίας, σύμβουλους οικογένειας, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχοθεραπευτές,  ανθρώπους από όλες τις σταδιοδρομίες που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη περισσοτέρων  γνώσεων  για το τραύμα στην οικογένεια.

Σκοπός

Ο Σκοπός του webinar ασύγχρονης επικοινωνίας μέσω email, και το μοίρασμα της μελέτης του άρθρου, είναι να αποσαφηνίσει βασικές θεωρητικές έννοιες, που άπτονται  της ατομικής θεραπείας, αλλά και να παρουσιάσει τα οικογενειακά δυναμικά που εισέρχονται στο θεραπευτικό δωμάτιο και  πώς τα σύγχρονα ερμηνευτικά πρότυπα συνεργάζονται με τη  Σπειροειδή Κίνηση «εμπειρικά/διερευνητικά»  ως δεδομένα που σχετίζονται με αυτό.

  • Η  συγγραφέας θα  επιχειρήσει  να απαντήσει  μαζί σας  σε ερωτήματα όπως:
  • Τι είναι τα μη λεκτικά μηνύματα;
  • Τι  προκαλεί την αναπαραγωγή διαγενεολογικών τραυμάτων;
  • Ποια είναι τα ποιο συχνά  χαρακτηριστικά της οικογένειας που φέρει στα           μη ομολογούμενα τραύματα;
  • Τι ευνοεί στην θεραπευτική σχέση ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για την ομολογία του τραύματος (μυστικό);

Ο κάθε συμμετέχων θα καταλάβει πώς η τέχνη της ψυχοθεραπείας  και τα θεραπευτικά εργαλεία συμβάλλουν σημαντικά στη ρύθμιση των συναισθημάτων και στην εμφάνιση καταπιεσμένων οικογενειακών τραυμάτων.

Μέσα από αυτή την εμπειρία ο συμμετέχων θα αποκομίσει σημαντικές πληροφορίες που είναι χρήσιμες για την καλύτερη κατανόηση των θεραπευτικών μοντέλων, που λειτουργούν στο φαινόμενο των άρρητων μορφών συμπεριφορών και αλληλεπιδράσεων.

Ο σκοπός αυτού του σεμιναρίου αποσκοπεί στο να φωτιστούν οι αποσχισμένες πτυχές στη θεμελιώδη δυναμική της υποομάδας των αδελφιών της οικογένειας.

Περιγραφή σεμιναρίου

Η κεντρική λειτουργία της μη λεκτικής έκφρασης, σαν κύριο μέσο επικοινωνίας στις ανθρώπινες διαπροσωπικές σχέσεις, υπογραμμίστηκε το 1872 από το Δαρβίνο.
Διαχρονικά, η σημασία των μη λεκτικών μηνυμάτων στη λειτουργία των κοινωνιών είναι σημαντική, γιατί προβάλλουν τις απόκρυφες ψυχικές και συναισθηματικές προθέσεις των ανθρώπων, που συντελούν αποτελεσματικά στην επικοινωνιακή διεργασία και οι οποίες δεν θα ήταν δυνατόν να εκδηλωθούν με λέξεις.

Ένα παράδειγμα του κώδικα  μη λεκτικής επικοινωνίας, και τα συμβολοποιημένα αντικείμενα στο προ-λεκτικό στάδιο, γνωστά  ως μεταμηνύματα,  συμβαίνουν με τη  Νάντια (Η γυναίκα που αναλύω στο άρθρο μου) Η Νάντια  ξεκίνησε  την 12χρονη μέχρι σημερα θεραπεία μαζί μου όταν ήταν 34 χρονών . Το αίτημα της ήταν οι αγχώδης διαταραχές , η δυσκολία της για κοινωνικοποίηση, ο φόβος εγγύτητας, και η αστοχία  των διαπροσωπικών σχέσεων με το άλλο φύλο.

 “Όταν τα οικογενειακά μυστικά εισέρχονται στο δωμάτιο θεραπείας”

Τα μυστικά, τα όνειρα, η σχέση των αδελφιών και η γλώσσα του σώματος.

Περίληψη του Άρθρου
Ανοίγοντας την πόρτα αντίκρισα μια γυναίκα ψηλή 1.70, με πολύ προσεγμένο ντύσιμο, καλοχτενισμένο μαλλί, περιποιημένα χέρια, με περίπου 10 κιλά περισσότερο σε αναλογία με το ύψος που είχε, δεν θα την πω υπέρβαρη, αλλά τα σημεία που είχε το περισσότερο λίπος μου προκάλεσαν την προσοχή, ήταν όλα γύρω από την κοιλιακή χώρα με άνοιγμα προς το στομάχι και προς τα γόνατα (ήταν σαν να φορούσε μια στρογγυλή κουλούρα σαν αυτή που φορούν τα παιδιά στην κολύμβηση).

Ο Kuchuck (2014) αναφέρει ότι η πρόκλησή μας ως Σχεσιακοί αναλυτές δεν είναι να παλέψουμε για πράγματα ακατόρθωτα- δηλαδή την εξαφάνιση της υποκειμενικότητάς μας (το μεγαλύτερο κομμάτι της οποίας είναι ασυνείδητο και επομένως πέρα από τον έλεγχό μας) ή την επίτευξη της ουδετερότητας ή και την επίτευξη "τέλειας" κλινικής τεχνικής και συμπεριφοράς- όποια κι αν είναι αυτή. H αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε χώρο και να ανακαλύψουμε στο μέγιστο βαθμό τα ανάρμοστα και γεμάτα ντροπή μέρη του εαυτού μας και των άλλων.

Το σεμινάριο ασύγχρονης επικοινωνίας μέσω email έχει ως αντικείμενο τη μελέτη των οικογενειακών δυναμικών   ως πολυπαραγοντικό κοινωνικό και ψυχολογικό φαινόμενο.

Παρουσιάζει μια ενοποίηση των αντικειμενότροπων σχέσεων υπό το πρίσμα της Σχεσιακής ψυχανάλυσης συνεργατικά με την προγεννητική θεωρία και τη Σπειροειδή Κίνηση.

Παρέχει μέσα από τη διερεύνηση της βινιέτας τις απαραίτητες δεξιότητες και παρεμβάσεις για τη σταθεροποίηση των συμπτωμάτων του τραύματος και τη γεφύρωση της εφηβικής ηλικίας με την ενήλικη θέση. Εστιάζουμε στο πώς λειτουργεί η Σπειροειδής Κίνηση για την  αποκατάσταση σε μια εξελικτική πορεία υγιούς κοινωνικοποίησης.

Πληροφορίες συμμετοχής

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου θα είναι ως εξής:

  • 14 Οκτωβρίου: Οι συντονιστές συστήνονται,  παρουσιάζουν και  συζητούν το θέμα του άρθρου  μεταξύ τους, ενώ οι συμμετέχοντες αρχίζουν να συστήνονται.
  • 15 έως 25 Οκτωβρίου:  Αρχίζει ο διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων, μοιράζονται τις σκέψεις τους από τις πληροφορίες για την βινιέτα.
  • 26 έως 28 Οκτωβρίου:  Θα προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν και ενδεχομένως να διερευνήσουμε εκείνα που χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες. Την τελευταία ημέρα  28/10 ώρα 22.00 θα ολοκληρωθεί με τις ευχαριστίες  μεταξύ των συμμετεχόντων.

Θα δοθούν τμηματικά  πληροφορίες του άρθρου για περισσότερη διερεύνηση και μελέτη.

Το διαδικτυακό σεμινάριο πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Google Groups.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην αλληλογραφία τους και θα μπορούν να στείλουν τις ομιλίες τους σε ολόκληρη την ομάδα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η δήλωση συμμετοχής στο Σεμινάριο είναι μέχρι τις 13/10/2022

Κόστος Συμμετοχής

Το κόστος εγγραφής για το σεμινάριο των 2 εβδομάδων είναι 35 ευρώ με Φ.Π.Α για άτομα που δεν εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Συμπληρωματικής Επιμόρφωσης (2022-2023) το κόστος ανέρχεται στα 10 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. 

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.