Βρείτε Σεμινάρια
x

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

Ιστορίες εντός μας

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
Εκδόσεις Ύδωρ – Όμιλος Πολιτισμού
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Τέχνες

Εισηγητής

Αλεξάνδρα Μπελεγράτη
Σεναριογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης

Σεναριογράφος, συγγραφέας τεσσάρων μυθιστορημάτων, πέντε θεατρικών έργων και σκηνοθέτης τηλεοπτικών και ανεξάρτητων ντοκιμαντέρ.

Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα ως Visiting Lecturer, στο μάθημα του Σεναρίου και των Βιβλικών Ελληνικών. Διδάσκει στο Metropolitan College – affiliate of Queen Margaret University of Edinburgh το μάθημα του Σεναρίου σε όλα τα έτη του Τμήματος Σκηνοθεσίας, ομοίως, δίδαξε Σενάριο στα δύο έτη του Τμήματος Σκηνοθεσίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Επιπλέον, δίδαξε ως Visiting Lecturer στο Τμήμα Δημοσιογραφίας στο ΕΚΠΑ, συγγραφή τηλεοπτικού σεναρίου.

Είναι ανεξάρτητη εισηγήτρια σεμιναρίων και workshops Δημιουργικής Γραφής και Ερμηνευτικής Ανάλυσης Ρόλων, καθώς επίσης και εισηγήτρια σεμιναρίων και workshops Σεναρίου στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος. Εργάζεται ως αναλύτρια και σύμβουλος σεναρίων μικρού και μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Εργάζεται ως σεναριογράφος μυθοπλασίας και ως σεναριογράφος ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και τηλεοπτικών σειρών και διαφημιστικών στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Είναι μέλος της ΕΣΕ (Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος) και του ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός συλλογικής διαχείρισης έργων λόγου).

Σε ποιους απευθύνεται

Το εργαστήρι απευθύνεται σε άτομα που έχουν κάποια πρώτη εμπειρία με τη συγγραφή, χωρίς αυτό να είναι αναγκαία προϋπόθεση. Επίσης αφορά καλλιτέχνες, όπως συγγραφείς, σκηνοθέτες και ηθοποιούς αλλά και κάθε δημιουργό που επιθυμεί να εμβαθύνει στη δομή μιας ιστορίας και στην εξέλιξη των δημιουργικών του μέσων.

Σκοπός

Στόχος του εργαστηρίου είναι μέσω εύστοχων τρόπων να εξελίξει ο καθένας τη δική του μοναδική «δημιουργική φωνή» για να διανθίσει μια συγκεκριμένη ιστορία, η οποία θα χτίζεται μέσα στους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Εναλλακτικά, ήδη υπάρχουσες ιστορίες μπορούν να εξελιχθούν σύμφωνα με τις προσλαμβάνουσες και την προσωπική εργασία του κάθε δημιουργού.

Περιγραφή σεμιναρίου

Πώς μπορούμε να αντλήσουμε, να κατανοήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα δημιουργικά εργαλεία που διαθέτουμε μέσα μας;

Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να αξιοποιήσουμε τα εκφραστικά μας μέσα για να εξελίξουμε την δημιουργική μας δύναμη;

Οι ιστορίες που θέλουμε να αφηγηθούμε άλλοτε πηγάζουν από μέσα μας, άλλοτε εμπνέονται από εξωτερικά ερεθίσματα. Όμως, όλες τους ενέχουν θεμελιώδη δομικά υλικά που υπάρχουν από καταβολής κόσμου, τα οποία συναντούμε στους αρχετυπικούς χαρακτήρες, τους  συμβολισμούς και την μεταξύ τους αλληλουχία. Πώς μπορούμε να αναδείξουμε και να διαπλέξουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον στο δημιουργικό μας υλικό;  Πώς αναπτύσσουμε μία ιστορία;

Αναγνωρίζουμε τις αρχέγονες δυνάμεις των ιστοριών μας; Ποιες είναι αυτές;

“Πρόκειται για ένα δημιουργικό ταξίδι που θα κάνουμε ταυτόχρονα όλοι μαζί στα μονοπάτια των αρχέγονων καταβολών μας, αλλά και σε εκείνα των σύγχρονων προβληματισμών μας, ενώ παράλληλα, ο καθένας ξεχωριστά θα συνδεθεί και θα αντλήσει έμπνευση φωτίζοντας τις εσωτερικές ρωγμές του, δρώντας δημιουργικά”, Αλεξάνδρα Μπελεγράτη.

Πληροφορίες συμμετοχής

Πρόγραμμα

Σάββατο 18/05/24, 11:00-12:30: Εισαγωγή – Γνωριμία συμμετεχόντων
Τετάρτη 22/05/24, 19:00-21:00: Εισαγωγή στα στοιχεία του Μύθου – Κατανοώντας τις ρωγμές μας – Aνάπτυξη της δημιουργικότητας
Τετάρτη 29/05/24, 19:00-21:00: Βασικά στοιχεία ιστοριών – Αρχέγονοι Χαρακτήρες
Τετάρτη 05/06/24, 19:00-21:00: Πανάρχαια βήματα μιας ιστορίας: Άνδρας
Τετάρτη 12/06/24, 19:00-21:00: Πανάρχαια βήματα μιας ιστορίας: Γυναίκα
Τετάρτη 19/06/24, 19:00-21:00: Σύμβολα και συμβολισμοί
Τετάρτη 26/06/24, 19:00-21:00: Κωμωδία & σύνδεση κωμικού – τραγικού
Τετάρτη 03/07/24, 19:00-21:00: Κατ’ ιδίαν online συνάντηση με την εισηγήτρια για διευκρινήσεις & απορίες.

Τόπος
Διαδικτυακές ζωντανές συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται τις προκαθορισμένες ημέρες και ώρες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία παρακολούθησης, σε ενδιαφερόμενους από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Αριθμός συναντήσεων και κόστος
Το εργαστήριο αποτελείται από οκτώ (8) σεμινάρια. Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει τις έξι (6) δίωρες συναντήσεις καθώς η εισαγωγική (1η) και η τελευταία (8η) προσφέρονται δωρεάν στους συμμετέχοντες και ανέρχεται στα 150 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των φόρων.

Κόστος Συμμετοχής

Βλ. πληροφορίες συμμετοχής

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.