Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

Ψηφιακός Μετασχηματισμός - MicroMaster σε Ecommerce/Web - ERP – Επιχειρηματική Αναλυτική (Business Analytics) - Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence)/ChatGPT

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
Εργαστήριο Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας ΗΡΩΝ
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Οργάνωση & Διοίκηση

Σε ποιους απευθύνεται

Απευθύνεται σε επιστήμονες και γενικότερα εργαζόμενους που ενδιαφέρονται για τα προαναφερθέντα αντικείμενα του μαθήματος, με στόχο την προώθηση της καριέρας τους, και την ανάληψη υψηλότερων θέσεων. Συγκεκριμένα απευθύνεται κατά προτεραιότητα (αλλά όχι αποκλειστικά) στους ακόλουθους:

  • σε στελέχη εταιρειών που και δημόσιων οργανισμών που ασχολούνται με την συλλογή, επεξεργασία, μετάδοση, χρήση και αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων,
  • σε στελέχη πληροφορικής και γενικότερα σε στελέχη που εμπλέκονται στον σχεδιασμό, έλεγχο και αξιολόγηση της διαδικασίας ψηφιακού μετασχηματισμού μιας εταιρείας ή ενός δημόσιου οργανισμού,
  • σε στελέχη του Marketing, της Παραγωγής, των Προμηθειών, των Οικονομικων Υπηρεσιών, του Εσωτερικού Ελέγχου και Συμμόρφωσης, της Νομικής Υπηρεσίας, κλπ.),
  • σε συμβούλους επιχειρήσεων που ασχολούνται (ή φιλοδοξούν να ασχοληθούν) με σχετικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού,
  • και γενικότερα σε εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που φιλοδοξούν συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας ή του δημόσιου οργανισμού τους
  • σε όσους επιθυμούν να εξοικειωθούν με τις τεχνολογίες διαδικτύου, το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) και τον GDPR.

Ο εκπαιδευόμενος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το εικοστό 20ο έτος της ηλικίας του, και να είναι απόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ή εναλλακτικά τουλάχιστον να διαθέτει διετή συναφή με το επιμορφωτικό αυτό πρόγραμμα επαγγελματική εμπειρία.

Περιγραφή σεμιναρίου

Το πρόγραμμα παρέχεται αποκλειστικά από το Πανεπιστήμιου Αιγαίου και υποστηρίζεται από το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων.

Μια από τις κυριότερες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, ο οποίος φέρνει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αυτές δραστηριοποιούνται, και αποτελεί πλέον βασικό στόχο αλλά και προϋπόθεση για την επιβίωσή τους, ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση αρχίζουν πλέον να κινούνται και οι δημόσιοι οργανισμοί. Αξιοποιώντας τις ‘κλασσικές’ ψηφιακές τεχνολογίες (π.χ. ERP συστήματα, ηλεκτρονικό εμπόριο), αλλά και τις νεότερες/αναδυόμενες ψηφιακές τεχνολογίες (π.χ. επιχειρηματική αναλυτική, τεχνητή νοημοσύνη (τόσο της πρώτης γενεάς, όσο και της νεότερης δεύτερης γενεάς της 'δημιουργικής' (generative) τεχνητής νοημοσύνης τύπου ChatGPT), οι εταιρείες αλλά και οι οργανισμοί του δημοσίου μπορούν να εξορθολογίσουν τις διαδικασίες τους, να αυξήσουν την αποδοτικότητα και να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, να δημιουργήσουν νέα ψηφιακά κανάλια πωλήσεων/συναλλαγών, αλλά και να προχωρήσουν σε νέες δραστηριότητες, προϊόντα και υπηρεσίες, και γενικότερα να πραγματοποιήσουν σημαντικές καινοτομίες .

Για να επιτύχουν όμως τα παραπάνω, και να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα οι μεγάλες σχετικές επενδύσεις, απαιτείται ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου, το οποίο να μπορεί να κατανοεί και συνδυάζει έννοιες/μεθόδους/γνώσεις αφ' ενός μεν από τον χώρο της διοίκησης επιχειρήσεων, αφ' ετέρου δε από τον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών (κλασσικών και νεότερων/αναδυόμενων). Αυτό το 'υβριδικό' ανθρώπινο δυναμικό λείπει από τις επιχειρήσεις (και τους δημόσιους οργανισμούς), και γενικότερα παρατηρείται ένα 'χάσμα' σχετικών δεξιοτήτων (skills gap), άρα θα πρέπει να αναπτυχθεί άμεσα μέσω υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το επιμορφωτικό αυτό πρόγραμμα σκοπό έχει να συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση. Αν και δεν παρέχει επίσημο τίτλο Master, έχει ως στόχο την παροχή εκπαίδευσης και την ανάπτυξη ικανοτήτων αυτού του επιπέδου στον χώρο του ψηφιακού μετασχηματισμού, των ERP συστημάτων, του ηλεκτρονικού εμπορίου, της επιχειρηματικής αναλυτικής (business analytics) και της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence) (τόσο της πρώτης γενεάς, όσο και της νεότερης δεύτερης γενεάς της 'δημιουργικής' (generative) τεχνητής νοημοσύνης τύπου ChatGPT). Επί πλέον στοχεύει στην ανάπτυξη και πρακτικών ικανοτήτων χρήσης και αξιοποίησης κάποιων αντιπροσωπευτικών και πολύ σημαντικών λογισμικών στα παραπάνω αντικείμενα.

Τα συστήματα ERP παρέχουν πλεόν μια ισχυρή πλατφόρμα για τη διαχείριση και τη βελτιστοποίηση των επιχειρηματικών λειτουργιών, ενώ όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται πλέον και στον δημόσιο τομέα (με κατάλληλες προσαρμογές). Τα εργαλεία της επιχειρηματικής αναλυτικής (business analytics) παρέχουν στις εταιρείες (αλλά και στους οργανισμούς του δημοσίου) την δυνατότητα να αξιοποιούν τα δεδομένα τους για να αποκτούν μία ολοκληρωμένη εικόνα των δραστηριοτήτων τους, και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις. Παράλληλα, τα εργαλεία διαδικτύου προσδίδουν εξωστρέφεια στις δράσεις της σύγχρονης επιχείρησης/δημόσιου οργανισμού, και επιτρέπουν στους πελάτες/πολίτες την πραγματοποίηση αγορών/συναλλαγών με μεγάλη άνεση εξ αποστάσεως, από το γραφείο ή το σπίτι τους, επιτρέποντας μεγάλη εξοικονόμηση χρόνου και κόστους, οδηγώντας στην αλματώδη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ετσι οι επενδύσεις σε συστήματα και ανθρώπινο κεφάλαιο ERP, Business και web τεχνολογίες/ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να πετύχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, να αυξήσουν την ικανοποίηση των πελατών/πολιτών και να εξασφαλίσουν την επιτυχημένη πορεία τους.

Παράλληλα κατά τελευταία έτη οι επιχειρήσεις αρχίζουν να αξιοποιούν στην πράξη αφ' ενός μεν τις τεχνολογίες αφ' ενός μεν της Επιχειρηματικής Αναλυτικής (Business Analytics), αφ' ετέρου δε της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence) (ενώ παλαιότερα τις θεωρούσαν κυρίως ως ακαδημαϊκής χρήσης και εφαρμοσιμότητας), και ιδιαίτερα τις 'κλασσικές' τεχνολογίες της Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning), με στόχο την εξαγωγή χρήσιμης γνώσης και συμπερασμάτων από τους μεγάλους όγκους δεδομένων που συλλέγουν, αλλά και την δημιουργία χρήσιμων 'προγνωστικών' (predictive) μοντέλων από αυτά, για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων. Ως κλασσικά παραδείγματα μπορούμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:

  • οι τράπεζες χρησιμοποιούν τα ιστορικά δεδομένα τους σχετικά με τις δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων για την δημιουργία μοντέλων πρόβλεψης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων (από αυτές που τους υποβάλλουν αιτήσεις δανειοδότησης) οι οποίες θα μπορέσουν να αποπληρώσουν το δάνειο που θα τους χορηγήσουν, ώστε αυτές τις επιχειρήσεις να δανειοδοτήσουν,
  • τα Τμήματα Marketing των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν τα ιστορικά δεδομένα τους σχετικά με προηγούμενες ενέργειες marketing που πραγματοποίησαν σε μεγάλους αριθμούς υποψήφιων πελατών (κάποιες από αυτές είχαν επιτυχία - οδήγησαν σε πώληση - ενώ κάποιες άλλες δεν ήταν επιτυχημένες) για την δημιουργία μοντέλων πρόβλεψης νέων υποψήφιων πελατών (από κάποιες νέες λίστες υποψήφιων πελατών-στόχων) που έχουν υψηλή πιθανότητα να αγοράσουν ένα συγκεκριμένο προϊόν, ώστε σε αυτούς να εστιάσουν τις μελλοντικές ενέργειες marketing,
  • οι εφορίες χρησιμοποιούν τα ιστορικά δεδομένα τους από προηγούμενους φορολογικούς ελέγχους επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν (από τους οποίους κάποιοι εντόπισαν φοροδιαφυγή, ενώ κάποιοι άλλοι δεν εντόπισαν φορολογικές παραβάσεις) για την δημιουργία μοντέλων πρόβλεψης των επιχειρήσεων που έχουν υψηλή πιθανότητα να φοροδιαφεύγουν, ώστε σε αυτές να εστιάσουν τους μελλοντικούς φορολογικούς ελέγχους τους.

Πρόσφατα οι επιχειρήσεις αρχίζουν να αξιοποιούν και τις νεότερες τεχνολογίες της 'δημιουργικής' (generative) τεχνητής νοημοσύνης τύπου ChatGPT για την δημιουργία κειμένων, επιστολών, διαφημίσεων, συμβολαίων, λογισμικού, κλπ.

Ολες οι παραπάνω τεχνολογίες χρησιμοποιούνται δημιουργικά για τον βελτιωτικό δραστικό ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων (αλλά και των δημόσιων οργανισμών): για τον μετασχηματισμό των επιχειρηματικών λειτουργιών, των καναλιών διανομής/συναλλαγής και γενικότερα επικοινωνίας με τους πελάτες και τους προμηθευτές τους, αλλά και τον εμπλουτισμό των προσφερομένων προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά και των οργανισμών του δημοσίου, και να επηρεάσει σημαντικά τις επιδόσεις τους, την ικανοποίηση του κοινού στο οποίο απευθύνονται, και τελικά την εικόνα τους στην αγορά και στην κοινωνία.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι όμως ένα εφάπαξ έργο - είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί από τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς να παραμένουν ανοιχτές/οί σε νέες ιδέες και να είναι ευέλικτες/οι όσον αφορά την αξιοποίηση και εφαρμογή νέων τεχνολογιών.

Σκοπός του επιμορφωτικού αυτού προγράμματος είναι η δημιουργία ανθρώπινου δυναμικού υψηλού επιπέδου, το οποίο μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην υλοποίηση των παραπάνω, που κατανοεί και συνδυάζει έννοιες/μεθόδους/γνώσεις αφ' ενός μεν από τον χώρο της διοίκησης επιχειρήσεων, αφ' ετέρου δε από τον χώρο των παραπάνω ψηφιακών τεχνολογιών (κλασσικών και νεότερων/αναδυόμενων), έχοντας επίσης και ικανότητες χρήσης μίας σειράς σημαντικών αντιπροσωπευτικών σχετικών εργαλείων λογισμικού, προς την κατεύθυνση της προώθησης του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Πληροφορίες συμμετοχής

Το πρόγραμμα βασίζεται στην εξ αποστάσεως ασύγχρονη διδασκαλία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ασύγχρονη – αυτόνομη μελέτη διδακτικού υλικού.

To πρόγραμμα υποστηρίζεται με προαιρετικές δίωρες επεξηγηματικές διδασκαλίες μέσω της πλατφόρμας Zoom κατόπιν συνεννοήσεως με τον σπουδαστή.

Το υλικό προέρχεται από βιβλία και εγχειρίδια, στα οποία συγγραφείς είναι οι διδάσκοντες (GDPR: Εξεταστέα ύλη για Data Protection Officer)   και αναρτάται διαρκώς ψηφιακό υλικό (pdf, doc, power point, video) και αναλυτικές σημειώσεις καθώς και πρότυπα – υποδείγματα εγγραφών για την συμμόρφωση με τον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς και την εργαλειοθήκη ενός Data Protection Officer.

Μεθοδολογία Υλοποίησης:
Συγκεκριμένα, η διαδικασία υλοποίησης της επιμόρφωσης βασίζεται στην χρήση του Συστήματος Διαχείρισης Μάθησης Moodle και περιλαμβάνει για τους/τις επιμορφούμενους/ες:

  • ασύγχρονη μελέτη επιμορφωτικού υλικού,
  • συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες,
  • επικοινωνία και συνεργασία με τους διδάσκοντες, αλλά και μεταξύ των επιμορφούμενων,
  • αξιολόγηση

Κάθε Διδακτική Ενότητα περιλαμβάνει:

  • τα «Βασικά Κείμενα Μελέτης» των εβδομαδιαίων συνεδριών, καθώς επίσης και σχετικές παρουσιάσεις (powerpoint), που είναι υποχρεωτικά για μελέτη, προκειμένου να είναι εφικτή η επιτυχής ολοκλήρωση των τεστ αξιολόγησης,
  • και επίσης video με τα κυριότερα στοιχεία των παραπάνω,
  • καθώς επίσης και τα «Παράλληλα Κείμενα Μελέτης»: πρόκειται για κείμενα τα οποία στοχεύουν στο να σας προσφέρουν επιπρόσθετες γνώσεις σχετικές με το αντικείμενο της κάθε συνεδρίας, καθώς επίσης και πραγματικά παραδείγματα περιπτώσεων εφαρμογής του στην πράξη (cases), η μελέτη των οποίων είναι προαιρετική (ενδέχεται κάποια από αυτά να είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα).

Μεθοδολογία αξιολόγησης:
Στο τέλος της κάθε Διδακτικής Ενότητας του προγράμματος θα πρέπει να ολοκληρώσετε ένα (1) τεστ αξιολόγησης στην πλατφόρμα του Moodle, απαντώντας σε ερωτήσεις τύπου «πολλαπλής επιλογής» ή «σωστό/λάθος». Οι ερωτήσεις του τεστ που καλείται ο/η κάθε επιμορφούμενος/η να συμπληρώσει, επιλέγονται τυχαία από μια ευρεία βάση ερωτήσεων, και αφορούν στα θέματα που θα έχει μελετήσει στην Διδακτική αυτή Ενότητα.
Επίσης στο τέλος του προγράμματος θα πρέπει να εκπονήσετε μία πρακτική εργασία (που θα αποτελεί την τελευταία Διδακτική Ενότητα) χρησιμοποιώντας ένα από τα εργαλεία λογισμικού που έχουν διδαχθεί στις προηγούμενες Διδακτικές Ενότητες, η οποία να λάβει βαθμό αξιολόγησης ίσο ή μεγαλύτερο του 7/10

Ελάχιστα Προσόντα Υποψηφίων για λήψη πιστοποίησης
Ο εκπαιδευόμενος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το εικοστό 20ο έτος της ηλικίας του, και να είναι απόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ή εναλλακτικά τουλάχιστον να διαθέτει διετή συναφή με το επιμορφωτικό αυτό πρόγραμμα επαγγελματική εμπειρία.

Πιστοποίηση
Ακαδημαϊκή πιστοποίηση
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης των σπουδαστών όπως περιεγράφηκε πρωτύτερα στην μεθοδολογία αξιολόγησης οι απόφοιτοι λαμβάνουν πιστοποιητικό  με τίτλο Certified DPO το οποίο και παρέχει 19,4  μονάδες ECTS ECVET ( European Credit system for Vocational Education & Training)
Το ECVET European Credit system for Vocational Education & Training είναι ένα σύστημα για την αναγνώριση, συγκέντρωση και μεταφορά πιστωτικών μονάδων (credits) στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.  Με το σύστημα αυτό μπορούν να αξιολογηθούν και να πιστοποιηθούν οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι ικανότητες (μαθησιακά αποτελέσματα) που απέκτησε ένα άτομο, κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του εκπαίδευσης και κατάρτισης, τόσο εντός των συνόρων της χώρας του, όσο και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Ειδικότερα, μέσω του ECVET, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητευόμενους/εκπαιδευόμενους, που έχουν αποκτήσει εκπαιδευτική εμπειρία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να αναγνωριστεί και να συμπεριληφθεί αυτή η εμπειρία ως μέρος της επαγγελματικής τους εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα τους.

Κόστος Συμμετοχής

750 €

Παρέχονται και εκπτώσεις όπως για πρόωρη εγγραφή και εξόφληση σε ανέργους και φοιτητές κ.α.
 

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.