Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

Φύλο, ηλικία και συγγένεια στα λαϊκά παραμύθια

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ (ΣΥ.ΜΕ.Π.Ε.)
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Εκπαίδευση

Εισηγητής

Αίγλη Μπρούσκου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος. Δίδαξε λαογραφία και κοινωνική ανθρωπολογία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (ACT), και στη Σχολή Ξεναγών του ΕΟΤ Θεσσαλονίκης. Ερευνητικά ενδιαφέροντα και δημοσιεύσεις πάνω σε: παιδική ηλικία, γέννηση, διακίνηση παιδιών και ιδρυματική περίθαλψη, λαϊκά παραμύθια.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες (και φοιτήτριες και φοιτητές) της ψυχικής υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής εργασίας, σε αφηγητές και αφηγήτριες, και σε όποιον άλλον έχει ενδιαφέρον για τα παραμύθια, την απόλαυση και τις πιθανές χρήσεις τους.

Περιγραφή σεμιναρίου

Ο Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων οργανώνει τον Μάϊο και τον Ιούνιο του 2023 ένα υβριδικό σεμινάριο για το φύλο, την ηλικία και τη συγγένεια στα λαϊκά παραμύθια.

Το σεμινάριο αυτό προτείνει μια ανθρωπολογική προσέγγιση της κοινωνικής οργάνωσης αλλά και της αφηγηματικής δομής των λαϊκών παραμυθιών, εστιάζοντας στο φύλο, την ηλικία και τις συγγενικές σχέσεις των ηρώων και των ηρωϊδων τους. Αυτή η προσέγγιση θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε μέσα από παραδείγματα παραμυθιών διαφόρων πολιτισμών, το γεγονός ότι τα δύο αυτά επίπεδα (η κοινωνική οργάνωση και η αφηγηματική δομή) επικοινωνούν μεταξύ τους με δυναμικούς και αποκαλυπτικούς τρόπους. Επικοινωνούν επίσης με την πραγματικότητα της ψυχικής και κοινωνικής ζωής των ακροατών ή των χρηστών των παραμυθιών. Αυτό που ενδιαφέρει είναι η εγκατάσταση ενημερωμένων τρόπων κατανόησης, έρευνας και χρήσεων των λαϊκών παραμυθιών.

Θέματα (μέσα κάθε φορά από παραδείγματα):
- Το φαινόμενο της παγκοσμιότητας των παραμυθιών. Είδη παραμυθιών.
- Η σταθερή δομή και οι παραλλαγές: κλειδιά για την κατανόηση των παραμυθιών (και την αποφυγή άχρηστων αναλύσεων και θεωριών).
- Φύλα, ηλικίες και συγγένεια στα παραμύθια (καταγωγή, αγχιστεία, εγκατάσταση, υιοθεσία, αναδοχή) στα παραμύθια. Εργαλεία ανάλυσης της κοινωνικής οργάνωσης και της αφηγηματικής δομής των παραμυθιών.
- Το περιεχόμενο των παραμυθιών και οι ακροατές: εκεί όπου οι κόσμοι εφάπτονται και καθρεφτίζονται
- Διαμόρφωση εξειδικευμένου κάθε φορά ρεπερτορίου. Πώς και πού ψάχνουμε, πώς διαλέγουμε παραμύθια και παραλλαγές, ανάλογα με τις ανάγκες της δουλειάς μας με τα παιδιά, τους μεγάλους, ή και τους ακόμα πιο μεγάλους.

Πληροφορίες συμμετοχής

Ημερομηνίες:  31/5/23, 7/6, 14/6, 21/6
Διάρκεια: 4 συναντήσεις, συνολικής διάρκειας 10 ωρών
Ημέρα και ώρα: Τετάρτες, 18:30 – 21:00

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής

Κόστος Συμμετοχής

60€

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.