Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

Η Διαδοχή στις Οικογενειακές Επιχειρήσεις

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
E-learning Χρηματοοικονομικής Διοικητικής και Διοίκησης Έργων – ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πειραιώς
Εξ Αποστάσεως
E-Learning
10/6/2024
2 μήνες
Εξ Αποστάσεως
E-Learning
4/11/2024
2 μήνες

Εισηγητής

Α. Βαρελάς, Οικονομολόγος

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο αυτό έχει ως στόχο την ενημέρωση και εξοικείωση όλων των εμπλεκομένων μερών των οικογενειακών επιχειρήσεων με τις δυσκολίες της διαδοχής και της διοίκησης των επιχειρήσεων οι οποίες ιδρύθηκαν πριν από αρκετά χρόνια από κάποιον από τους προγόνους και επιδιώκεται η επιβίωσή τους σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδιοκτήτες, ιδρυτές και διαδόχους οικογενειακών επιχειρήσεων οι οποίοι επιθυμούν να πετύχουν τους μακροπρόθεσμους στόχους τους και την ευημερία της επιχείρησης, την επίτευξη των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων, την βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των ιδιοκτητών, την ομαλή διαδοχή και την εγκαθίδρυση επαγγελματικών διοικητικών δομών θέτοντας στρατηγικούς στόχους και μακροπρόθεσμα οράματα.

Σκοπός

Το πρόγραμμα αυτό είναι ένας πρακτικός οδηγός για τις οικογενειακές επιχειρήσεις και τους επαγγελματικούςσυμβούλους. Θα βοηθήσει όλους αυτούς στη δημιουργία και τη διαχείριση των σχέσεων, οι οποίες θα με τη σειρά τους θα βοηθήσουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις να επιλύσουν αποτελεσματικά τις τριβές και τα προβλήματα που τις απασχολούν, να σχεδιάσουν το μέλλον τους, να γεφυρώσουν το χάσμα που χωρίζει τις γενιές, να αξιοποιήσουν τη βοήθεια των εξωτερικών συνεργατών, να προετοιμάσουν τους κληρονόμους για την διαδοχή, τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και να ασχοληθούν αποτελεσματικά με την αλλαγή αυτή.

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ/ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

  • Ο ειδικός σχεδιασμός του προγράμματος, η διδασκαλία, οι πρακτικές εφαρμογές που αναφέρονται σ’ αυτό, οι ασκήσεις, η συζήτηση μεταξύ των καταρτιζομένων, τα case studies και οι απαντήσεις σε σχόλια και ερωτήσεις καθιστούν το πρόγραμμα μια ευχάριστη μαθησιακή εμπειρία για όλους. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να περιορίσουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε οποιασδήποτε πιθανή βλάβη ή άλλη επίπτωση μπορεί να έχει η διαδοχή στη φήμη και τη δημόσια εικόνα της επιχείρησης που μεταφέρεται από τη μία γενιά στην άλλη. Αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται μέσω της βελτίωσης των δεξιοτήτων των στελεχών που θα κληθούν να συζητήσουν και να διαχειριστούν μια μελλοντική μεταβίβαση της επιχείρησης. Βασιζόμαστε πάνω στις υπάρχουσες γνώσεις, την εμπειρία και τις συμπεριφορές των υπευθύνων και βελτιώνουμε τις δεξιότητές τους με:
  • Την κατάλληλη προετοιμασία για τη διαδοχή, τόσο από την πλευρά του ιδρυτή – ιδιοκτήτη της επιχείρησης όσο και της διάδοχης κατάστασης
  • Την καλύτερη δυνατή οργάνωση της διαδοχής από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές
  • Την απόκτηση των κατάλληλων αντανακλαστικών ως οικογένεια ώστε να γίνει όσο γίνεται καλύτερα η μεταβίβαση της επιχείρησης χωρίς κλυδωνισμούς και δυσάρεστες συνέπειες για την εικόνα της στην αγορά
  • Την απόκτηση γνώσης σχετικής με την μεταβίβαση και τη διαδοχή της επιχείρησης
  • Τη σωστή διαχείριση της μεταβατικής χρονικής περιόδου μετά την διαδοχή
  • Τη συνεχή ανατροφοδότηση της διοίκησης και των υποψηφίων διαδόχων ώστε να είναι όλοι ενήμεροι και να ελαχιστοποιηθούν οι μεταξύ τους τριβές
  • Τη διατήρηση και προώθηση της εταιρικής εικόνας μετά την διαδοχή
  • Την αναγνώριση της ύπαρξης δυνατών και αδύναμων σημείων τόσο από την πλευρά του ιδρυτή – κατόχου της επιχείρησης όσο και από την πλευρά των διαδόχων ή του διαδόχου
  • Την αποδοχή του εξωτερικού συμβούλου ο οποίος θα συντονίσει τις ενέργειες για τη διαδοχή

Περιγραφή σεμιναρίου

  • Εισαγωγή. Η δημιουργία κουλτούρας στην οικογενειακή επιχείρηση. Ας μιλήσουμε επιχειρηματικά. Οι κύκλοι της επιχειρηματικής και της οικογενειακής ζωής. Η αγοραία αξία της επιχείρησης σε αντιδιαστολή με την οικογενειακή αξία.
  • Έχουμε μία καλή προσφορά! Να την δεχθούμε ή να την απορρίψουμε; Η συμμετοχική διοίκηση μέσω των γενεών. Φέρνουμε τα παιδιά στην επιχείρηση. Οι 4 μορφές της οικογενειακής επιχειρηματικής κουλτούρας. Η μαγεία της εμψύχωσης. Θέματα διαδοχής στην οικογενειακή επιχείρηση. Ο ρόλος του ιδιοκτήτη. Η προοπτική της νέας γενιάς. Η διαδοχή ως διαδικασία. Τα χαρακτηριστικά της αποτελεσματικής διαδοχής.
  • Η εμψύχωση μέσω των ομάδων. Η μετατόπιση προς μία συναινετική διοίκηση: 5 προτάσεις.
  • Τα οικογενειακά επιχειρηματικά σχέδια και οι συσκέψεις. Μελέτη περίπτωσης. Η επίσκεψη σε ένα εργοστάσιο.
  • Το κτίσιμο μιας ανθεκτικής κουλτούρας. Η επανεπένδυση και η νέα τεχνολογία. Η παρότρυνση για ένα κοινό όραμα στην οικογενειακή επιχείρηση. Δώστε στον εργαζόμενο περισσότερους λόγους να εργαστεί. 5 δεσμεύσεις για τον καλό ηγέτη. Οι 8 λάθος υποθέσεις στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Άσκηση.
  • Εκπαίδευση, η ψυχή και η καρδιά της οικογενειακής επιχείρησης. Η διαχείριση των οικογενειακών συγκρούσεων. Οικογενειακές συγκρούσεις: είναι ένδειξη υγείας; 4 μέθοδοι επίλυσης των συγκρούσεων. Οι σχέσεις στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Η γλώσσα των οικογενειακών επιχειρήσεων. Οι λύσεις των προβλημάτων βρίσκονται στις σχέσεις. Ένα μοντέλο επιχειρηματικού σχεδίου για τη διαδοχή. Η συμμετοχή των μελών της οικογένειας στη λήψη των αποφάσεων. Η ταυτοποίηση του ή των διαδόχων. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το οργανόγραμμα και οι μέθοδοι μεταβίβασης. Η αποτίμηση της επιχείρησης. Η στρατηγική εξόδου του ιδρυτή της οικογενειακής επιχείρησης.
  • Η αίσθηση της συζύγου ότι αδικείται ο σύζυγός της από την κατανομή των ρόλων και των αρμοδιοτήτων. Η υπόδειξη του επόμενου Διευθύνοντος Συμβούλου. Η προετοιμασία των κληρονόμων. Η αποχώρηση του ιδιοκτήτη. Ένας χρήσιμος κατάλογος για τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Παραδείγματα πραγματικής διαδοχής στον Ελληνικό χώρο.
  • Πότε η πώληση ακούγεται λογική; Γιατί πωλούνται οι οικογενειακές επιχειρήσεις; Πότε να πουλήσετε ή να μην πουλήσετε την επιχείρηση; Η απόκτηση εξωτερικών μετόχων. Η προετοιμασία της επιχείρησης για την πώληση. Οι 3 κύκλοι και οι 7 ρόλοι (σχήμα).
  • Η πλοήγηση της πετυχημένης πώλησης. Ένα παράδειγμα. Ένα εργαστήριο (workshop) για τις οικογενειακές επιχειρήσεις.
  • Μελέτη περίπτωσης.

Πληροφορίες συμμετοχής

Μονάδες ECVET: 0.8

Η εκπαιδευτική ενότητα οδηγεί σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης.

Κόστος Συμμετοχής

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.