Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

Styling for Photography – Styling για τη φωτογράφιση αντικειμένων και χώρων

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
IN-DESIGN
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Διακόσμηση

Εισηγητής

Δρ. ΣΤΕΦΑΝΗ ΤΖΑΝΟΥΔΑΚΗ Design & Visual Studies – BAHons, MPhil, PhD

Διδάκτωρ Παν/μιου Εδιμβούργου, Τμήματος Τεχνών. Έχει σπουδάσει Interior Design και Visual Studies στη Σχολή Καλών Τεχνών του Εδιμβούργου συνεχίζοντας σε μεταπτυχιακές σπουδές M-Phil και διδακτορικό στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Εξειδικεύεται σε θέματα πρόγνωσης στιλιστικών και χρωματικών τάσεων στους τομείς της διακόσμησης όπως και οπτικής προώθησης & επικοινωνίας.
Έχει εργαστεί στους τομείς Visual Merchandising και Styling σε εταιρείες στη Μ. Βρετανία και στην Ελλάδα και συνεργάζεται με αρχιτεκτονικά γραφεία σε ιδέες διακόσμησης και styling εσωτερικών χώρων, όπως και φωτογραφικών συνθέσεων. Πρόσφατα συνεργάστηκε με την εταιρεία χρωμάτων VECHRO για την έκδοση του χρωματολογίου ‘Πλανήτης Chroma’. Επίσης είχε πρόσφατη συνεργασία με το greekfoundation και το περιοδικό glow, για την προβολή αρχιτεκτονικού έργου. Στον εκπαιδευτικό τομέα έχει συνεργαστεί με το ΤΕΙ Αθηνών (τομέας Διακοσμητικών Εφαρμογών), με το Falkirk College of Art και το Edinburgh College of Art (τομέας Design & Visual studies) και από το 2012 - 2020 με το UKFC ως υπεύθυνη για την εκπαίδευση μαθητών σε τομείς Design & Αρχιτεκτονικής στη Μ. Βρετανία.
Είναι ιδρύτρια του IN Design Seminars από το 2008, με σκοπό να ενισχύσει σε μορφή επαγγελματικών σεμιναρίων τη γνώση στα θέματα design, αισθητικής ταυτότητας και styling, φέρνοντας στην Ελλάδα για πρώτη φορά την επαγγελματική εκπαίδευση στους τομείς Interior Styling, Visual Merchandising και Event Styling. Έχει αναλάβει την εκπαίδευση πάνω από 5000 επαγγελματιών και τη δημιουργία customised προγραμμάτων εκπαίδευσης για πολλές εταιρείες, όπως ΚΑΥΚΑΣ, Swarovski, Hugo Boss, Oxford Company, Celestino, Coco-mat, Γρηγόρης Μικρογεύματα, Philip Martins κα.
Ενημερώνεται συνεχώς σχετικά με την εξέλιξη των τάσεων στους τομείς design. Έχει λάβει μέρος σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις της skywalker, του kariera και της demand στα πλαίσια του designlab. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και έχει βραβευτεί για το ερευνητικό της έργο (Alexander S. Onassis Award, Andrew Grant Award, Olympic Studies Centre Award), συμμετέχει σε συνέδρια και είναι μέλος ερευνητικών ομάδων. Έχοντας εκπαιδευτική επάρκεια ΕΟΠΠΕΠ, ανήκει στο μητρώο εκπαιδευτών ενηλίκων του Υπουργείο Παιδείας. Σκοπός της είναι να ενδυναμώσει ανθρώπους με δημιουργική σκέψη, μέσω της επίκαιρης και τεκμηριωμένης γνώσης με εστίαση στην ιδιαιτερότητα και στις ανάγκες του κάθε μαθητή ξεχωριστά, φέρνοντάς τον ένα βήμα μπροστά επαγγελματικά.

Σε ποιους απευθύνεται

ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Αρχάριο - Μεσαίο. Βοηθάει η χρήση φωτογραφικής μηχανής με εναλλάξιμους φακούς. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο (μπορεί να χρησιμοποιηθεί κινητό ή tablet με καλή κάμερα).

Περιγραφή σεμιναρίου

Η φωτογράφιση αντικειμένων και χώρων έχει γίνει συνώνυμη του ‘storytelling’, της περιγραφής δηλαδή ενός χώρου ή ενός αντικειμένου, μέσα από μια σύντομη ιστορία. Εκτός από τη σύνθεση και την εστίαση που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη φωτογράφιση χώρων, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες όπως η δημιουργία μιας ιστορίας μέσα από ένα σύγχρονο σκηνικό, μέσα από την επιλογή των προπς (σκηνογραφικά αντικείμενα), τις αντιθέσεις σχημάτων, υφών και υλικών.

Η φωτογράφιση ως διήγηση μιας σύντομης ιστορίας επηρεάζεται από τα μηνύματα, τις τάσεις, την ψυχολογία και τον τρόπο σκέψης της κάθε εποχής. Η σωστή επιλογή σχημάτων, γραμμών, μοτίβων και χρωμάτων αλλά και βοηθητικών στοιχείων (όπως τα λουλούδια, τα φυτά, τα φαγητά,  τα ποτά, τα βιβλία και τα περιοδικά, τα καθημερινά αντικείμενα) μπορεί συνειρμικά να μας ταξιδέψει μέσα σε έναν συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. Μπορεί επίσης να μας μεταφέρει σε ένα συγκεκριμένο lifestyle, στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής ενός συγκεκριμένου πολιτισμού με τα δικά του χαρακτηριστικά. Στη διαδικτυακή εποχή που ζούμε των παγκόσμιων νομάδων (global nomads) η θεματολογία που αφορά το styling φωτογράφισης  μπορεί να πάρει έναν πιο διεθνή χαρακτήρα, ή αντιθέτως έναν πολύ πιο έντονα τοπικό χαρακτήρα. Παράλληλα όμως το τοπικό φαίνεται να συνδέεται με τις σύγχρονες αξίες της κάθε εποχής και να μην ακολουθεί τυφλά σχήματα και σύμβολα του στερεότυπου, θέλοντας να μεταφέρει τον θεατή στην ιστορία της φωτογράφισης.

Το σεμινάριο βασίζεται σε θεωρία αλλά και σε μια σειρά από ασκήσεις πάνω σε μεθοδολογίες σύνθεσης αντικειμένων, υλικών, υφών και μοτίβων. Βλέπουμε και αναλύουμε το έργο σημαντικών interior stylists αλλά και φωτογράφων που έχουν αναδείξει τη σημασία του storytelling μέσα από τη φωτογράφιση. Στο τέλος πραγματοποιείται μια τελική άσκηση μέσα από θεματολογία που επιλέγει ο μαθητής όπου παρουσιάζει την πρόταση styling για μια φωτογράφιση. Στα ενδιάμεσα μαθήματα ο μαθητής πειραματίζεται με τη σύνθεση και τις αντιθέσεις σχημάτων και χρωμάτων, αλλά και με την επιλογή διαφορετικών υφών και αντικειμένων που αναδεικνύουν τον χαρακτήρα συγκεκριμένων στιγμών. Επίσης πειραματίζεται με το στήσιμο αντικειμένων σε διαφορετικές λήψεις (μετωπικά, bird’s eye, προοπτικά) αλλά και με συνθέσεις που άλλες φορές έχουν έναν μινιμαλιστικό και άλλες φορές μαξιμαλιστικό χαρακτήρα.  Το σεμινάριο δεν αναλύεται μέσα από τα τεχνικά θέματα φωτογράφισης, αλλά μέσα από τα τεχνικά θέματα σύνθεσης και styling. Γίνεται όμως αναφορά στους διαφορετικούς φακούς και στις δυνατότητες που αυτοί προσφέρουν, όπως και στις διαφορετικές ρυθμίσεις μηχανών και στα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας μέσα από υπολογιστή.

LIVE ONLINE ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
Το σεμινάριο αυτό πραγματοποιείται μέσα από εξ αποστάσεως (online και σε ζωντανό χρόνο) παρακολούθηση, μέσω της πλατφόρμας zoom. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου πραγματοποιούνται ασκήσεις, οι οποίες συζητιούνται και διορθώνονται μέσα στο μάθημα. Ο μαθητής πρέπει να διαθέτει τρόπο σύνδεσης (κατά προτίμηση υπολογιστή) με κάμερα και μικρόφωνο. Τα μαθήματα γίνονται σε ζωντανό χρόνο και η παρουσία του κάθε μαθητή είναι υποχρεωτική, στη μεγαλύτερη διάρκεια με την κάμερα ανοιχτή. Οι απουσίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 20% του ολικού χρόνου παρακολούθησης. Η παρακολούθηση αποτελεί και προϋπόθεση για την έκδοση της Βεβαίωσης Παρακολούθησης από το εργαστήριο.

Πληροφορίες συμμετοχής

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Έναρξη: Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 και κάθε Παρασκευή, Ώρα: 6.30 – 9.00μμ Διάρκεια 1/3/24 – 17/5/24, Σύνολο μαθημάτων: 8, Σύνολο ωρών: 20 (δεν θα γίνουν μαθήματα τις Παρασκευές 15/3, 19/4, 3/5 και 10/5).

ΥΛΗ
Η ύλη δίνεται ηλεκτρονικά. Οι μαθητές επίσης λαμβάνουν τα αρχεία των εργασιών τους.

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Δίνεται Βεβαίωση παρακολούθησης του εργαστηρίου από συντονιστή και εισηγητή των προγραμμάτων που ανήκει στο Μητρώο εκπαιδευτών επαγγελματικής εκπαίδευσης – ΕΟΠΠΕΠ, με εξειδίκευση στον τομέα της Διακόσμησης. Τα σεμινάρια είναι επαγγελματικά. Στην περίπτωση παρακολούθησης από επαγγελματίες (ατομικές επιχειρήσεις ή εταιρείες), θεωρούνται ενδο-επιχειρησιακού χαρακτήρα, ενώ στην περίπτωση παρακολούθησης από ιδιώτες, θεωρούνται συμβουλευτικού/ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Η αντίστοιχη βεβαίωση στέλνεται ηλεκτρονικά μετά την ολοκλήρωση και κλείσιμο του σεμιναρίου.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Τα δίδακτρα αφορούν 2 διαφορετικούς τρόπους τιμολόγησης. ΙΔΙΩΤΕΣ στους οποίους εκδίδεται απόδειξη και ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ (από σχετικό με το σεμινάριο τομέα) στους οποίους εκδίδεται τιμολόγιο. Ύστερα από μια προκαταβολή μετά την εγγραφή και λίγο πριν το ξεκίνημα των μαθημάτων, υπάρχει δυνατότητα εξόφλησης των διδάκτρων τμηματικά (ανά μήνα ή ανά ενότητα), με εξόφληση σε δόσεις, οι οποίες ορίζονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες πριν την ολοκλήρωση της κάθε ενότητας. Η πληρωμή γίνεται μέσω κατάθεσης.

ΚΟΣΤΟΣ ΙΔΙΩΤΩΝ: 180 Eυρώ. ΕΚΠΤΩΤΙΚΟ ΙΔΙΩΤΩΝ: 150 Eυρώ. (παλιοί μαθητές μας, φοιτητές/άνεργοι και για 1+ εγγραφές στο ίδιο σεμινάριο).

ΚΟΣΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ: 145 Eυρώ. ΕΚΠΤΩΤΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ: 120 Eυρώ. (παλιοί μαθητές μας και για 1+ εγγραφές στο ίδιο σεμινάριο).

Κόστος Συμμετοχής

Βλ. πληροφορίες συμμετοχής

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.