Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

Styling for Photography – Styling για τη φωτογράφιση αντικειμένων και χώρων

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
IN-DESIGN
Εξ Αποστάσεως
Live E-Learning
10/02/2023 έως 07/04/2023
20 ώρες
20 ώρεςΗμ/νία Λήξης: 07/04/2023

Εισηγητής

Δρ. ΣΤΕΦΑΝΗ ΤΖΑΝΟΥΔΑΚΗ Design & Visual Studies – BAHons, MPhil, PhD

Διδάκτωρ Παν/μιου Εδιμβούργου, Τμήματος Τεχνών. Έχει σπουδάσει Interior Design και Visual Studies στη Σχολή Καλών Τεχνών του Εδιμβούργου συνεχίζοντας σε μεταπτυχιακές σπουδές M-Phil και διδακτορικό στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Εξειδικεύεται σε θέματα πρόγνωσης στιλιστικών και χρωματικών τάσεων στους τομείς της διακόσμησης όπως και οπτικής προώθησης & επικοινωνίας.
Έχει εργαστεί στους τομείς Visual Merchandising και Styling σε εταιρείες στη Μ. Βρετανία και στην Ελλάδα και συνεργάζεται με αρχιτεκτονικά γραφεία σε ιδέες διακόσμησης και styling εσωτερικών χώρων, όπως και φωτογραφικών συνθέσεων. Πρόσφατα συνεργάστηκε με την εταιρεία χρωμάτων VECHRO για την έκδοση του χρωματολογίου ‘Πλανήτης Chroma’. Επίσης είχε πρόσφατη συνεργασία με το greekfoundation και το περιοδικό glow, για την προβολή αρχιτεκτονικού έργου. Στον εκπαιδευτικό τομέα έχει συνεργαστεί με το ΤΕΙ Αθηνών (τομέας Διακοσμητικών Εφαρμογών), με το Falkirk College of Art και το Edinburgh College of Art (τομέας Design & Visual studies) και από το 2012 - 2020 με το UKFC ως υπεύθυνη για την εκπαίδευση μαθητών σε τομείς Design & Αρχιτεκτονικής στη Μ. Βρετανία.
Είναι ιδρύτρια του IN Design Seminars από το 2008, με σκοπό να ενισχύσει σε μορφή επαγγελματικών σεμιναρίων τη γνώση στα θέματα design, αισθητικής ταυτότητας και styling, φέρνοντας στην Ελλάδα για πρώτη φορά την επαγγελματική εκπαίδευση στους τομείς Interior Styling, Visual Merchandising και Event Styling. Έχει αναλάβει την εκπαίδευση πάνω από 5000 επαγγελματιών και τη δημιουργία customised προγραμμάτων εκπαίδευσης για πολλές εταιρείες, όπως ΚΑΥΚΑΣ, Swarovski, Hugo Boss, Oxford Company, Celestino, Coco-mat, Γρηγόρης Μικρογεύματα, Philip Martins κα.
Ενημερώνεται συνεχώς σχετικά με την εξέλιξη των τάσεων στους τομείς design. Έχει λάβει μέρος σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις της skywalker, του kariera και της demand στα πλαίσια του designlab. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και έχει βραβευτεί για το ερευνητικό της έργο (Alexander S. Onassis Award, Andrew Grant Award, Olympic Studies Centre Award), συμμετέχει σε συνέδρια και είναι μέλος ερευνητικών ομάδων. Έχοντας εκπαιδευτική επάρκεια ΕΟΠΠΕΠ, ανήκει στο μητρώο εκπαιδευτών ενηλίκων του Υπουργείο Παιδείας. Σκοπός της είναι να ενδυναμώσει ανθρώπους με δημιουργική σκέψη, μέσω της επίκαιρης και τεκμηριωμένης γνώσης με εστίαση στην ιδιαιτερότητα και στις ανάγκες του κάθε μαθητή ξεχωριστά, φέρνοντάς τον ένα βήμα μπροστά επαγγελματικά.

Περιγραφή σεμιναρίου

Η φωτογράφιση αντικειμένων και χώρων έχει γίνει συνώνυμη του ‘storytelling’, της περιγραφής δηλαδή ενός χώρου ή ενός αντικειμένου, μέσα από μια σύντομη ιστορία. Εκτός από τη σύνθεση και την εστίαση που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη φωτογράφιση χώρων, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες όπως η δημιουργία μιας ιστορίας μέσα από ένα σύγχρονο σκηνικό, μέσα από την επιλογή των προπς (σκηνογραφικά αντικείμενα), τις αντιθέσεις σχημάτων, υφών και υλικών.

Η φωτογράφιση ως διήγηση μιας σύντομης ιστορίας επηρεάζεται από τα μηνύματα, τις τάσεις, την ψυχολογία και τον τρόπο σκέψης της κάθε εποχής. Η σωστή επιλογή σχημάτων, γραμμών, μοτίβων και χρωμάτων αλλά και βοηθητικών στοιχείων (όπως τα λουλούδια, τα φυτά, τα φαγητά,  τα ποτά, τα βιβλία και τα περιοδικά, τα καθημερινά αντικείμενα) μπορεί συνειρμικά να μας ταξιδέψει μέσα σε έναν συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. Μπορεί επίσης να μας μεταφέρει σε ένα συγκεκριμένο lifestyle, στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής ενός συγκεκριμένου πολιτισμού με τα δικά του χαρακτηριστικά. Στη διαδικτυακή εποχή που ζούμε των παγκόσμιων νομάδων (global nomads) η θεματολογία που αφορά το styling φωτογράφισης  μπορεί να πάρει έναν πιο διεθνή χαρακτήρα, ή αντιθέτως έναν πολύ πιο έντονα τοπικό χαρακτήρα. Παράλληλα όμως το τοπικό φαίνεται να συνδέεται με τις σύγχρονες αξίες της κάθε εποχής και να μην ακολουθεί τυφλά σχήματα και σύμβολα του στερεότυπου, θέλοντας να μεταφέρει τον θεατή στην ιστορία της φωτογράφισης.

Το σεμινάριο βασίζεται σε θεωρία αλλά και σε μια σειρά από ασκήσεις πάνω σε μεθοδολογίες σύνθεσης αντικειμένων, υλικών, υφών και μοτίβων. Βλέπουμε και αναλύουμε το έργο σημαντικών interior stylists αλλά και φωτογράφων που έχουν αναδείξει τη σημασία του storytelling μέσα από τη φωτογράφιση. Στο τέλος πραγματοποιείται μια τελική άσκηση μέσα από θεματολογία που επιλέγει ο μαθητής όπου παρουσιάζει την πρόταση styling για μια φωτογράφιση. Στα ενδιάμεσα μαθήματα ο μαθητής πειραματίζεται με τη σύνθεση και τις αντιθέσεις σχημάτων και χρωμάτων, αλλά και με την επιλογή διαφορετικών υφών και αντικειμένων που αναδεικνύουν τον χαρακτήρα συγκεκριμένων στιγμών. Επίσης πειραματίζεται με το στήσιμο αντικειμένων σε διαφορετικές λήψεις (μετωπικά, bird’s eye, προοπτικά) αλλά και με συνθέσεις που άλες φορές έχουν έναν μινιμαλιστικό και άλλες φορές μαξιμαλιστικό χαρακτήρα.  Το σεμινάριο δεν αναλύεται μέσα από τα τεχνικά θέματα φωτογράφισης, αλλά μέσα από τα τεχνικά θέματα σύνθεσης και styling. Γίνεται όμως αναφορά στους διαφορετικούς φακούς και στις δυνατότητες που αυτοί προσφέρουν, όπως και στις διαφορετικές ρυθμίσεις μηχανών και στα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας μέσα από υπολογιστή.

Πληροφορίες συμμετοχής

ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Αρχάριο - Μεσαίο. Βοηθάει η χρήση φωτογραφικής μηχανής με εναλλάξιμους φακούς. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο (μπορεί να χρησιμοποιηθεί κινητό ή tablet με καλή κάμερα).

ΥΛΗ
Η ύλη δίνεται ηλεκτρονικά. Οι μαθητές επίσης λαμβάνουν τα αρχεία των εργασιών τους.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Ύστερα από μια προκαταβολή μετά την εγγραφή και λίγο πριν το ξεκίνημα των μαθημάτων, υπάρχει δυνατότητα εξόφλησης των διδάκτρων τμηματικά με εξόφληση σε δόσεις, οι οποίες ορίζονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες πρίν την ολοκλήρωση του σεμιναρίου. Η πληρωμή γίνεται μέσω κατάθεσης. Επίσης δίνεται η δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου για τους επαγγελματίες και για τις εταιρείες.

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Δίνεται Βεβαίωση παρακολούθησης του εργαστηρίου από συντονιστή και εισηγητή των προγραμμάτων που ανήκει στο Μητρώο εκπαιδευτών επαγγελματικής εκπαίδευσης – ΕΟΠΠΕΠ. Η Βεβαίωση στέλνεται ηλεκτρονικά μετά την ολοκλήρωση και κλείσιμο του σεμιναρίου.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
Τα μαθήματα γίνονται σε ζωντανό χρόνο και η παρουσία του κάθε μαθητή είναι υποχρεωτική. Οι απουσίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 20% του ολικού χρόνου παρακολούθησης. Η παρακολούθηση αποτελεί και προϋπόθεση για την έκδοση της Βεβαίωσης Παρακολούθησης από το εργαστήριο.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
Έναρξη: Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 και κάθε Παρασκευή, Ώρα: 6.30 – 9.00μμ
Διάρκεια 10/2/23 – 7/4/23, Σύνολο μαθημάτων: 8, Σύνολο ωρών: 20
 

Κόστος Συμμετοχής

160 Eυρώ. (130 Ευρώ για τους παλιούς μαθητές μας, για φοιτητές/ανέργους και για 2 ή παραπάνω εγγραφές).

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.