E-Learning:
Διακόσμηση / Μόδα

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ: ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Μοιράσου το
Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
Tabula Rasa - Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής

Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στις κατηγορίες Διακόσμηση / Μόδα

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Νικολέτα Λεούση

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Ο βοηθός σκηνοθέτη, ο αφανής ήρωας κάθε γυρίσματος.

Λίγα λόγια για το μάθημα:
Ο βοηθός σκηνοθέτη είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ειδικότητες στον κινηματογράφο. Είναι ένας άνθρωπος κλειδί ανάμεσα στο σκηνοθέτη και όλη την υπόλοιπη ομάδα του που πραγματοποιεί το γύρισμα. Στο σεμινάριο αυτό, θα δούμε ποιος ο ρόλος του σε μια ταινία, τι χρειάζεται να ξέρει κανείς για να προγραμματίσει, να οργανώσει και να «τρέξει» ένα γύρισμα με συνέπεια ως προς το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, ως προς τους συντελεστές και ως προς την παραγωγή. Ποιες οι ανάγκες μιας ταινίας; Πόσες μέρες γύρισμα χρειάζεται; Ποια πλάνα πρέπει να γίνουν και με ποια σειρά θα γυριστούν; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνει μια αλλαγή στο σετ; Σε όλες αυτές τις ερωτήσεις και εκατοντάδες άλλες που προκύπτουν συνέχεια ο βοηθός σκηνοθέτη έχει την απάντηση. Το σεμινάριο σε συνεργασία με τα τμήματα σκηνοθεσίας και κινηματογράφου θα περιλαμβάνει και ένα πρακτικό κομμάτι – δηλαδή θα δοθεί η ευκαιρία σε όσους παρακολουθούν το σεμινάριο να γίνουν βοηθοί σκηνοθέτες σε ταινίες άλλων σπουδαστών. Παρακολουθώντας το σεμινάριο ο κάθε σπουδαστής θα έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να αναλάβει υπεύθυνα τη διεξαγωγή κάποιου γυρίσματος.

Βασικές ενότητες του σεμιναρίου είναι οι παρακάτω:
• Όλα ξεκινούν από το σενάριο. Πώς ο βοηθός σκηνοθέτη θα διαβάσει το σενάριο; Τι πρέπει να προσέξει; Τι σημειώσεις θα κρατήσει; Παραδείγματα με σενάρια που θα δοθούν στο σεμινάριο.
• Break down. Τι είναι το break down και πώς γίνεται αυτή η ανάλυση; Παραδείγματα break down από ήδη γυρισμένες ταινίες.
• Αναφορά στις ιδιαίτερες ανάγκες της παραγωγής (τι κάνουμε αν έχουμε special effects, βροχές, ζώα, σκηνές με πλήθη ή και γενικά δύσκολες συνθήκες γυρίσματος;)
• Λογισμικά προγράμματα που βοηθούν τη δουλειά του βοηθού σκηνοθέτη και χρησιμοποιούνται ευρέως στην αγορά εργασίας.
• Δημιουργία break down στην τάξη, δουλειά πάνω σε δεδομένο σενάριο. Χρήση του excel.
• Προετοιμασία γυρίσματος: Ο ρόλος του βοηθού σκηνοθέτη στις πρόβες με τους ηθοποιούς. Πως μπορεί να βοηθήσει ένας καλός βοηθός το σκηνοθέτη να πάρει την ερμηνεία που θέλει από τους ηθοποιούς του στις πρόβες;
• Προετοιμασία γυρίσματος: Ο ρόλος του βοηθού σκηνοθέτη στο ρεπεράζ. (εύρεση χώρων για το γύρισμα.) Τι χρειάζεται να προσέχουμε σε κάθε χώρο; Πόσες σκηνές έχουμε σε κάθε χώρο;
• Ποια τα πλάνα που πρέπει να γυριστούν σε κάθε χώρο; Μια αναφορά στα είδη των πλάνων και στον τρόπο / σειρά που αυτά συνήθως γυρίζονται.
• “Το ότι είναι γραμμένα μ’ αυτή τη σειρά δε σημαίνει ότι θα γυριστούν μ’ αυτή τη σειρά.” Από το break down στο πρόγραμμα γυρίσματος. Πως ο βοηθός σκηνοθέτη γκρουπάρει τις σκηνές και φτιάχνει το πρόγραμμα; Ένας βασικός οδηγός και πως να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες.
• Εξάσκηση. Δημιουργία προγράμματος γυρίσματος στην τάξη, δουλειά πάνω σε δεδομένο σενάριο. Χρήση του excel.
• Βασικές αρχές ρακόρ. Ποιά τα είδη των ρακόρ και τι πρέπει να προσέχει κάνεις στο γύρισμα. Η δουλειά του script continuity.
• Πρακτική εξάσκηση για script continuity. Θα δούμε σκηνές από ταινίες με λάθη και θα εξασκηθούμε στην εύρεση ρακόρ στο σενάριο μικρού μήκους ταινίας σπουδαστή.
• Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Το αρχικό μας πρόγραμμα γυρίσματος δε θα είναι και το τελικό. Οι αναποδιές και πως να τις αντιμετωπίσετε.
• Τι είναι τα call sheet? Ποιες απαραίτητες πληροφορίες πρέπει να αναφέρουν; Εξάσκηση: Δημιουργία call sheet με βάση το πρόγραμμα που έχουμε δημιουργήσει.
• Ο βοηθός σκηνοθέτη στο γύρισμα. Η επικοινωνία με το συνεργείο. Μια μαγική τέχνη που απαιτεί ιδιαίτερο χάρισμα. Οι αρμοδιότητες του βοηθού σκηνοθέτη στο γύρισμα.
• Ο β’ βοηθός σκηνοθέτη. Ποιος ο ρόλος του στην ταινία; Τι κάνουμε όταν έχουμε μεγάλα πλήθη βοηθητικών ηθοποιών;
• Πρακτική εφαρμογή σε γύρισμα σπουδαστών , βοηθός σκηνοθέτη στο γύρισμα.
• Πρακτική εφαρμογή σε γύρισμα σπουδαστών. Script continuity σε γύρισμα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, δε σημαίνει πως δε μπορεί να ακολουθήσει το κλασσικό πρόγραμμα σπουδών του εργαστηρίου. Αυτό συνεπάγεται ότι για το φοιτητή του προγράμματος, υπάρχουν οι ίδιες ανάγκες μελέτης και οι ίδιες εργασίες, που έχει κι ένας κανονικός φοιτητής. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορείτε να προγραμματίσετε τις σπουδές σας, σύμφωνα με το πρόγραμμά σας.
Τα μαθήματα που γίνονται στην αίθουσα της σχολής μαγνητοσκοπούνται καθημερινά, έτσι ώστε όλοι οι εξ αποστάσεως φοιτητές μας, να μπορούν να τα παρακολουθήσουν στο δικό τους χρόνο και βέβαια τους παρέχεται πλήρη προσωπική επικοινωνία με τον καθηγητή που ειδικεύεται στην κατεύθυνση της εκπαίδευσης τους.
Ο τρόπος αξιολόγησης είναι online, με γραπτές έξετάσεις στο τέλος κάθε ενότητας μαθημάτων καθώς και στην περίοδο των εξετάσεων του εργαστηρίου, μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητές. Στο τέλος κάθε ενότητας, θα υπάρχει ένα έγγραφο online test, το οποίο πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί προσωπικά στον καθηγητή σας. Αυτή η μέθοδος της συνεχούς αξιολόγησης διασφαλίζει ότι οι καθηγητές σας θα μπορούν να παρακολουθούν συστηματικά την πρόοδο σας και θα σας παρέχουν την απαραίτητη βοήθεια για όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

- Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Όλα τα νέα και οι ενημερώσεις απευθείας στο email σας