Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

Χρηματοοικονομική Διοικητική για Στελέχη Επιχειρήσεων

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
E-learning Χρηματοοικονομικής Διοικητικής και Διοίκησης Έργων – ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πειραιώς
Εξ Αποστάσεως
E-Learning
10/6/2024
4 μήνες
Εξ Αποστάσεως
E-Learning
4/11/2024
4 μήνες

Εισηγητής

Η. Τσιριγωτάκης, Ε. Τσιριτάκης

Σε ποιους απευθύνεται

-Πτυχιούχους όλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
-Αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Περιγραφή σεμιναρίου

Στο πλαίσιο της σύγχρονης χρηματοοικονομικής ανάλυσης, ο σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος προσανατολίζεται στο να προσφέρει τις θεωρητικές γνώσεις και την πιο σύγχρονη προσέγγιση της χρηματοοικονομικής επιστήμης ώστε οι συμμετέχοντες, τόσο σαν άτομα όσο και σαν στελέχη οργανισμών να πραγματοποιούν τις καλύτερες επενδυτικές αποφάσεις προς όφελος των ιδίων και των επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούνται ή στοχεύουν να απασχοληθούν στο μέλλον, έχοντας προσθέσει με το πέρας αυτού του μαθήματος πολύτιμες γνώσεις στις μέχρι τώρα ικανότητές τους. Ο κόσμος της χρηματοοικονομικής επιστήμης εξελίσσεται συνεχώς, και βάση αυτής της πραγματικότητας το πρόγραμμα επιδιώκει να προσφέρει προστιθέμενη αξία, εμπλουτίζοντας τους συμμετέχοντες με τέτοιο τρόπο ώστε να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να αναλαμβάνουν ορθές επιχειρηματικές αποφάσεις.

Λόγω της αμεσότητας που προσδίδει στο μάθημα η ηλεκτρονική πλατφόρμα, η προσφερόμενη διδακτέα ύλη περιλαμβάνει ως αναπόσπαστο στόχο την εξοικείωση του φοιτητή με τη ροή και τη χρήση οικονομικών πληροφοριών μέσω των πιο αξιόπιστων χρηματοοικονομικών links (Bloomberg, Reuters, Financial Times κ.α.) σε μία προσπάθεια να κατηγοριοποιήσει και να αξιοποιήσει το είδος της πληροφορίας που θα του είναι απολύτως χρήσιμο για την ορθή επιλογή επενδυτικών σχεδίων ή αποφάσεων.

Η διδακτέα ύλη του μαθήματος περιλαμβάνει τις ακόλουθες κύριες ενότητες:

1. Βασικές Αρχές της Χρηματοοικονομικής Επιστήμης.
Στην ενότητα αυτή αναλύεται ο ρόλος των αγορών χρήματος και κεφαλαίου στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον. Εισάγουμε την έννοια της καθαρής παρούσας αξίας, η οποία αποτελεί τη βάση και ταυτόχρονα το πιο διαδομένο εργαλείο αποτίμησης και αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων και εταιρειών. Στα θεμελιώδη αυτά πλαίσια, αναλύουμε μία εικονική εταιρεία υπό το πρίσμα των ταμειακών ροών, του ρυθμού ανάπτυξης και των αριθμοδεικτών κερδοφορίας της.

2. Κατανόηση των Λογιστικών Καταστάσεων.
Καθολικά αποδεκτή, τόσο από ακαδημαϊκούς όσο και από στελέχη της αγοράς εργασίας, είναι η άποψη πως η γνώση της χρηματοοικονομικής λογιστικής αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για κάθε στέλεχος το οποίο επιθυμεί να κατανοήσει σε βάθος την οικονομική επιστήμη και να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του κλάδου. Υπό το πρίσμα αυτό, αναλύονται διεξοδικά ο Ισολογισμός, η Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσεως και η Κατάσταση Μεταβολών των Ιδίων Κεφαλαίων βάση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και εξετάζεται η συμβατότητα μεταξύ τους. Επιπρόσθετα, διερευνούμε τις πηγές και τη χρήση των κεφαλαίων που κάθε επιχείρηση συγκεντρώνει και ολοκληρώνουμε την ενότητα με τη ποσοτικοποίηση και τη διαχείριση της ρευστότητας, η οποία αποτελεί κλειδί για την εταιρική ανάπτυξη και κερδοφορία.

3. Μέτρηση των Ταμειακών Ροών.
Η Κατάσταση Ταμειακών Ροών συνδέεται απόλυτα με τον Ισολογισμό και την Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης. Η κατηγοριοποίησή της σαν ξεχωριστή ενότητα στο σχεδιασμό του μαθήματος, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μέγιστη σημασία που έχουν οι ταμειακές ροές για την απρόσκοπτη λειτουργία κάθε επιχείρησης. Οι καθαρές ταμειακές ροές, κοινώς τα μετρητά και όχι τα λογιστικά κέρδη, που εισρέουν σε μία εταιρεία αποτελούν ζωτικής σημασίας παράγοντα για την υγιή της πορεία. Βάση της μέγιστης αυτής σημασίας, στην ενότητα αυτή αναλύονται οι πηγές και η προετοιμασία της κατάστασης των ταμειακών ροών, οι μέθοδοι παρουσίασης τους σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, καθώς και η σύνδεσή τους με τον Ισολογισμό και την Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης. Σε μεταγενέστερο στάδιο, η κατανόηση των ταμειακών ροών θα μας επιτρέψει να τις χρησιμοποιήσουμε για την αποτίμηση μίας εταιρείας ή ενός επενδυτικού σχεδίου, καθώς η ορθή πρόβλεψη τους αποτελεί στην ουσία τον πλούτο που αναμένουμε να δημιουργήσει μία εταιρεία ή ένα project στο μέλλον.

4. Αποδοτικότητα (return), Κίνδυνος (risk) και Ανάπτυξη (growth).
Πλήθος επαγγελματιών όπως αναλυτές, διαχειριστές χαρτοφυλακίων, στελέχη επιχειρήσεων αλλά και επενδυτές, είναι αναγκαίο να μετρούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια το αναλαμβανόμενο ρίσκο, την αντίστοιχη κερδοφορία και τις προοπτικές ανάπτυξης μίας επιχείρησης ή ενός project. Στο κεφάλαιο αυτό, θα εξετάσουμε διάφορους τρόπους και μοντέλα μέτρησης της αποδοτικότητας και θα αναλύσουμε την επίδραση που ασκούν οι λειτουργικές και οι χρηματοδοτικές αποφάσεις σε αυτήν. Στη συνέχεια, θα αναλύσουμε τη σχέση χρηματοοικονομικής μόχλευσης, κινδύνου και αποδοτικότητας και θα ολοκληρώσουμε την εικόνα με τη μέτρηση των αναπτυξιακών προοπτικών της επιχείρησης με βάση την τρέχουσα κερδοφορίας της.

5. Αξιολόγηση Επενδύσεων.
Η ενότητα αυτή επικεντρώνεται στην αξιολόγηση διαφορετικών επενδυτικών σχεδίων κατά κύριο λόγο με τη μέθοδο της Καθαρής Παρούσας Αξίας (Net Present Value), η οποία αποτελεί τον βασικό κορμό αποτίμησης στη σύγχρονη χρηματοοικονομική επιστήμη. Στο πλαίσιο του κεφαλαίου, πραγματοποιείται ενδελεχής ανάλυση του συγκεκριμένου μοντέλου σε όλα τα στάδια, ξεκινώντας από τη διαδικασία επιλογής επενδυτικών αποφάσεων και συνεχίζοντας στο χρονικό ορίζοντα της επένδυσης, τη συχνότητα και προσαρμογή των ταμειακών ροών σε διαφορετικά είδη κινδύνου (risk), την επιλογή ανάμεσα σε πολλαπλές επενδυτικές αποφάσεις και τέλος τις παραλλαγές και την ορθή εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου.

6. Μορφές Εταιρικής Χρηματοδότησης και Αποτίμηση Αξιογράφων.
Οι εταιρείες οποιουδήποτε μεγέθους και νομικής υπόστασης, χρειάζονται κεφάλαια για πληθώρα σκοπών, ξεκινώντας από τις λειτουργικές τους ανάγκες (κεφάλαιο κίνησης) και καταλήγοντας έως και τη χρηματοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων. Στη βάση αυτή, αναλύουμε τις κύριες πηγές κεφαλαίων για μία επιχείρηση: Την αυτοχρηματοδότηση, τη διάθεση μετοχών σε νέους ή/και υπάρχοντες μετόχους και τέλος την εξωτερική άντληση κεφαλαίων μέσω του τραπεζικού δανεισμού και της έκδοσης εταιρικών ομολόγων. Εξετάζουμε τις απαιτήσεις για κεφάλαια και αναλύουμε τις αγορές άντλησης κεφαλαίων. Επιπρόσθετα, εισάγουμε την αποτίμηση αξιογράφων μέσα από το πρίσμα της ανάγκης κάθε εταιρείας για εξωτερικά κεφάλαια.

7. Εκτίμηση του Κόστους Κεφαλαίου.
Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο εξειδικευόμαστε αρχικά στην αποτίμηση μετοχών και ομολόγων. Εξετάζουμε τις διαφορές που υπάρχουν στην έκδοση νέων μετοχών στις Η.Π.Α και στην Ευρώπη και αναλύουμε τις επιλογές που έχει μία εταιρεία όσον αφορά το δανεισμό της με ποικίλα χρηματοοικονομικά εργαλεία και συγκεκριμένα ανάμεσα στα διαφορετικά είδη εταιρικών ομολόγων. Στη συνέχεια, προσδιορίζουμε το κόστος κεφαλαίων της επιχείρησης (ιδίων, δανειακών αλλά και το μεσοσταθμικό κόστος) το οποίο επηρεάζεται από πληθώρα μεταβλητών, τις οποίες εξετάζουμε στην ανάλυσή μας.

Πληροφορίες συμμετοχής

 Μονάδες ECVET: 4
Η εκπαιδευτική ενότητα οδηγεί σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Κόστος Συμμετοχής

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.