O Αγροτουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού η οποία επιδιώκει τη δημιουργία θετικών κοινωνικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι δραστηριότητές του συνδυάζουν την αγροτική παραγωγή και το πολιτιστικό περιβάλλον των αγροτικών περιοχών, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και τοπική γαστρονομία, καθώς και την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας και εστίασης σε χώρους ενοποιημένους ή μη με αγροτικές εγκαταστάσεις.
Tο σεμινάριο αυτό αναλύει πώς μπορεί να οργανωθεί μια αγροτουριστική επιχείρηση. Περιγράφονται τα πρώτα βήματα για το ξεκίνημά της και δίνονται πρακτικές συμβουλές για το στήσιμό της. Επίσης, αναλύεται η κατάστρωση επιχειρηματικού πλάνου, οι δυνατότητες χρηματοδότησης, καθώς και το πώς μπορεί να εκπαιδευτεί ο νέος επιχειρηματίας. Παρουσιάζεται η σημασία της χρήσης παραδοσιακών, βιολογικών προϊόντων σε μία αγροτουριστική μονάδα και τέλος, παρουσιάζονται τρόποι για την προβολή και προώθηση της επιχείρησης.
Θεματικές Ενότητες
1. Αγροτουριστικές Επιχειρήσεις
2. Ιδιοπαραγώμενα Γεωργικά Προϊόντα
3. Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού Υπαίθρου
4. Αγροτουρισμός – Περιβάλλον και Γεωργία
5. Αγροτουρισμός και Ανάπτυξη
6. Τουριστικό Marketing
7. Προετοιμασία για τις εξετάσεις CPAS
Σημείωση:
I. Προαιρετικά 2 ημέρες επίσκεψη σε αγροτουρισμό στην Ελλάδα
II. II. Προαιρετικά 4-5 ημέρες επίσκεψη σε αγροτουρισμό στην Ιταλία