Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

Ανίχνευση Ψεύδους: Ψευδείς Ομολογίες - Ανακριτικές Τεχνικές

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
Περί Ψυχής - Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο από τη Διεθνή Ένωση Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Ηλιοπούλου Τριανταφυλλιά
Κοινωνική Λειτουργός – Εγκληματολογία & Ποινικό Δίκαιο (MSc), PhD
Η Δρ. Ηλιοπούλου Τριανταφυλλιά είναι Κοινωνική Λειτουργός με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Εγκληματολογία & Ποινικό Δίκαιο στο Loughborough University και Διδακτορικό στην Αντεγκληματική Πολιτική με θέμα τη σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος ανηλίκων. Σήμερα συνεχίζει την ενασχόλησή της με τον ερευνητικό τομέα στο πεδίο της εγκληματολογίας ενώ διεξάγει και μεταδιδακτορική έρευνα με επίκεντρο το διαδικτυακό έγκλημα. Η επαγγελματική της εμπειρία περιλαμβάνει συνεργασίες όπως με την Ελληνική Αστυνομία, Μ.Κ.Ο., σχολεία καθώς και τον Ο.Κ.Α.Ν.Α. όπου εργάστηκε ως ερευνήτρια – αξιολογήτρια του προγράμματος «Εκπαίδευσης Αστυνομικών σε θέματα Εξαρτήσεων». Πιο πρόσφατα εργάστηκε σε Σύλλογο Καρκινοπαθών ενώ στο παρόν εργάζεται στη Σχολή Καλών Τεχνών στο τμήμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης φοιτητών. Επιπλέον για το έτος 2018-2019 με την ιδιότητα του ακαδημαϊκού υποτρόφου διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας.

Περιγραφή σεμιναρίου

Αδιαμφισβήτητα, όλοι λέμε καθημερινά ψέματα: αθώα, σοβαρά, τη «μισή» αλήθεια, για να προστατεύσουμε κάποιον κτλ. Ποιός δεν θα ήθελε να μπορεί να εντοπίσει το ψέμα με απόλυτη ακρίβεια? Το πεδίο της εγκληματολογίας προσεγγίζει το ψέμα και την εξαπάτηση από τη σκοπιά της διερεύνησης της ενοχής ή της αθωότητας ενός υπόπτου. Οι τεχνικές που αξιοποιούνται ποικίλουν από τον πολυγράφο μέχρι τη γλώσσα του σώματος, ενώ οι αστυνομικοί βασίζονται κατά βάση στην χρόνια εμπειρία τους. Ποιά είναι λοιπόν τα σημάδια που μας πιστοποιούν την ενοχή κάποιου και ποιά τεχνική μπορεί να τα εντοπίσει με ακρίβεια? Και εν τέλει αυτές οι τεχνικές βοηθούν ή απλά περιπλέκουν περισσότερο μια κατάσταση καταλήγοντας έτσι στην παραπλάνηση? Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ανάλυση των τεχνικών ανίχνευσης ψεύδους που επικρατούν καθώς και η κριτική επισκόπηση αυτών.

Θεματολογία Εισήγησης:
Ετυμολογία του ψεύδους
Ψεύδος – υπερβολή - εξαπάτηση
Κατηγοριοποίηση των ψευτών
Ο πολυγράφος
Η γλώσσα του σώματος
Λανθασμένες αντιλήψεις περί ανίχνευσης ψεύδους
Ψευδείς ομολογίες
Ανακριτικές τεχνικές
Θεωρητικές προσεγγίσεις περί ψεύδους
Προβολή βιντεοσκοπημένου υλικού
Συζήτηση – σχολιασμός

Πληροφορίες συμμετοχής

*Το σεμινάριο θα διεξαχθεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας skype for business λόγω κοροναϊού. Για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν χρειάζεται κάποιος λογαριασμός skype καθώς η πρόσκληση αποστέλλεται μέσω του mail σας.

Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης

Κόστος Συμμετοχής

35€ 
Για φοιτητές 25€

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.