Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

Πολυπλοκότητα και Αβεβαιότητα στη Λήψη Επιχειρηματικών Αποφάσεων

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΚΕΔΙΒΙΜ - elearning
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Οργάνωση & Διοίκηση

Εισηγητής

ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΤΣΕΚΡΕΚΟΣ
Επιστημονικός υπεύθυνος προγράμματος
Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Λογιστικής &
Χρηματοοικονομικής, ΟΠΑ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΞΕΠΑΠΑΔΕΑΣ
Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, ΟΠΑ
ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΕΤΡΑΚΟΥ
Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
Στατιστικός Αναλυτής, Τμήμα Δεικτών Έρευνας Ανάπτυξης και Καινοτομίας, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
ΠΕΤΡΟΣ ΞΕΠΑΠΑΔΕΑΣ
Υποψήφιος Διδάκτορας, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, ΟΠΑ

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων και επαγγελματίες που στην καθημερινή τους δραστηριότητα έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα λήψης αποφάσεων που χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα και αβεβαιότητα, αλλά και σε πτυχιούχους, φοιτητές κάθε κατεύθυνσης και ανέργους, οι οποίοι θέλουν να ενημερωθούν και να καταρτιστούν σε σύγχρονες μεθόδους βέλτιστη διαχείρισης σε προβλήματα λήψης αποφάσεων.

Σκοπός

Γιατί να το παρακολουθήσει κάποιος
Στόχος είναι η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος να έχει προσφέρει στο στέλεχος-σπουδαστή δυνατότητες:

  • Αναλυτικής περιγραφής και μοντελοποίησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών προβλημάτων από την επαγγελματική τους καθημερινότητα
  • Αναγνώρισης, ανάλυσης και διαχείρισης αβεβαιότητας και κινδύνων
  • Παραγωγής εναλλακτικών σεναρίων (what-if scenarios) για την παραπάνω μοντελοποίηση σε ποσοτικό και εννοιολογικό επίπεδο
  • Αξιολόγησης εναλλακτικών σεναρίων, και επιλογής της βέλτιστης δράσης
  • Ανάλυσης ευαισθησίας και αξιοπιστίας των παραπάνω
  • Επικοινωνίας των συμπερασμάτων των παραπάνω μέσω έκθεσης/report

Περιγραφή σεμιναρίου

Σκοπός του προγράμματος είναι να φέρει σε επαφή επαγγελματίες και στελέχη επιχειρήσεων, οι οποίοι στην καθημερινή τους δραστηριότητα έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα λήψης αποφάσεων που χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα και αβεβαιότητα, με σύγχρονες μεθόδους που θα τους βοηθήσουν στη βέλτιστη διαχείριση των προβλημάτων αυτών. Παρότι οι μέθοδοι αυτοί έχουν αναπτυχθεί και εδραιωθεί με επιτυχία στη διεθνή ακαδημαϊκή βιβλιογραφία και πρακτική, οι τεχνικές απαιτήσεις τους συχνά αποτρέπουν τους φυσικούς αποδέκτες τους να τις κατανοήσουν και να τις θέσουν σε εφαρμογή.

Κύριος σκοπός του προγράμματος είναι η μεταφορά των μεθόδων αυτών σε τέτοια μορφή, ώστε να είναι κατανοητή και να μπορεί να εφαρμοστεί από επαγγελματίες και στελέχη χωρίς ειδικές τεχνικές, μαθηματικές και υπολογιστικές γνώσεις, και να γίνει κτήμα και καθημερινή πρακτική των επαγγελματιών αυτών. Πιο συγκεκριμένα, σκοπός του προγράμματος είναι να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με ποσοτικές και ποιοτικές έννοιες που μπορούν να τους προσφέρουν (α) μία καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, (β) το πώς αυτά επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες και σε τι βαθμό, και (γ) να τους προσφέρει τεχνικές και μεθόδους (εννοιολογικές, ποσοτικές και υπολογιστικές) που οδηγούν στη βέλτιστη λήψη αποφάσεων, δεδομένων των συνθηκών του προβλήματος. Το παραπάνω πλαίσιο του προγράμματος έχει εφαρμογές σε πολλές πτυχές επιχειρηματικής και επενδυτικής δραστηριότητας, όπως τουρισμός, ενέργεια, διαχείριση και τιμολόγηση φυσικών πόρων (π.χ. ιχθυοκαλλιέργειες, ορυκτά), τηλεπικοινωνίες και νέες τεχνολογίες (R&D valuation for IT projects), διαχείριση ανθρωπίνων πόρων, αξιολόγηση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων.

Ενότητες
Παραδείγματα λήψης οικονομικών αποφάσεων
Εισαγωγή στη μοντελοποίηση
Μοντελοποίηση μέσω προσομοίωσης
Μέθοδοι βελτιστοποίησης και λήψης αποφάσεων
Προβλήματα λήψης αποφάσεων με περισσότερους του ενός δρώντες
Hands-On Project: Επίδειξη επίλυσης μελέτης περίπτωσης από τους διδάσκοντες σε επιλεγμένα πραγματικά προβλήματα

Η «αξία» του προγράμματος
Η μεταφορά των μεθόδων για τη βέλτιστη διαχείριση των προβλημάτων λήψης αποφάσεων που χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα και αβεβαιότητα σε τέτοια μορφή, ώστε να είναι κατανοητή και να μπορεί να εφαρμοστεί από επαγγελματίες και στελέχη χωρίς ειδικές τεχνικές, μαθηματικές και υπολογιστικές γνώσεις, και να γίνει κτήμα και καθημερινή πρακτική των επαγγελματιών αυτών.

Πληροφορίες συμμετοχής

Πιστοποιητικό Παρακολούθησης
Στους εκπαιδευόμενους που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα χορηγείται Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, το οποίο συνοδεύεται από Συμπλήρωμα του Πιστοποιητικού, στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά το αντικείμενο του προγράμματος, οι θεματικές ενότητες που παρακολούθησε ο εκπαιδευόμενος, καθώς και η μεθοδολογία εκπαίδευσης που ακολουθήθηκε.

Εκπτωτική πολιτική:
20% για τις εξής κατηγορίες δικαιούχων :

  • Άνεργοι
  • Φοιτητές ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ)
  • Ομαδικές Εγγραφές (τουλάχιστον τέσσερα άτομα που εργάζονται στην ίδια επιχείρηση ή οργανισμό ή είναι μέλη ένωσης επαγγελματιών)
  • Τρίτεκνοι ή Πολύτεκνοι
  • Συνταξιούχοι με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχιας
  • Δικαιολογητικά Εκπτωτικής Πολιτικής

Oι εκπτώσεις δεν θα λειτουργούν συνδυαστικά.

Κόστος Συμμετοχής

500€
(Ισχύει εκπτ. πολιτική)

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.