Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ)

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
E-learning Χρηματοοικονομικής Διοικητικής και Διοίκησης Έργων – ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πειραιώς
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Λογιστικά & Φοροτεχνικά

Εισηγητής

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σεραΐνα Αναγνωστοπούλου, Ph.D, CFA

Σκοπός

Οι βασικές γνώσεις των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ.Π.Χ.Α.) αποτελούν πλέον απαραίτητα εργαλεία των σύγχρονων οικονομολόγων, χρηματοοικονομικών αναλυτών και ελεγκτών.
Το σεμινάριο αυτό στοχεύει στην αναλυτική ενημέρωση και παρουσίαση των βασικών κανόνων που διέπουν τους μηχανισμούς των Δ.Π.Χ.Α. και των διερμηνειών τους και κυρίως τις τεχνικές εφαρμογής βασικών προτύπων μέσω μελετών περιπτώσεων και παραδειγμάτων.
Σημαντικό μέρος του σεμιναρίου αφιερώνεται και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα Δ.Π.Χ.Α. που σχετίζονται με κανόνες αναγνώρισης και αποτίμησης χρηματοοικονομικών μέσων.
Η σπουδαιότητα των ΔΠΧΑ έχει παγιοποιηθεί, αφού εκτός από τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγνωρίζονται και εφαρμόζονται πλέον από τις ρυθμιστικές αρχές σε περισσότερες από 140 χώρες παγκοσμίως για εισηγμένες σε Χρηματιστήρια επιχειρήσεις. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την εξοικείωση με αυτά τα πρότυπα προκειμένου να δραστηριοποιηθεί κανείς επαγγελματικά στο χώρο της λογιστικής, αλλά και της χρηματοοικονομικής ανάλυσης και αποτίμησης γενικότερα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον.

Σκοπιμότητα Διεξαγωγής του Μαθήματος
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η κατανόηση του θεσμικού πλαισίου εφαρμογής των Δ.Π.Χ.Α., ώστε μετά την ολοκλήρωσή του, οι συμμετέχοντες να έχουν μια συνολική εικόνα και γνώση για τα βασικότερα λογιστικά ζητήματα που καλύπτονται από τα Δ.Π.Χ.Α. Αναμένεται να είναι σε θέση να επιλέγουν μεταξύ χειρισμών που είναι αποδεκτοί από τα πρότυπα, καθώς και να εφαρμόζουν στην πράξη λογιστικούς χειρισμούς για μια σειρά από βασικά αλλά και πιο εξειδικευμένα θέματα Δ.Π.Χ.Α. Επίσης, το σεμινάριο έχει σκοπό την ανάπτυξη κατανόησης για τη διακριτική ευχέρεια που υπάρχει στην εφαρμογή των Δ.Π.Χ.Α., όπως και των βασικών προκλήσεων και δυσκολιών στην εφαρμογή τους στην πράξη για μια σειρά λογιστικών θεμάτων.
Στους συμμετέχοντες δίνεται πρόσβαση σε επιλεγμένα τμήματα του βιβλίου των Kieso E.D., Weygandt J.J., Warfield, D. (2019), Λογιστική-Εκτενής Ανάλυση με ΔΠΧΑ, 2E, John Wiley and Sons, ελληνική έκδοση Broken Hill Publishers.
Εκτός από την παραπάνω πρόσβαση, το εκπαιδευτικό υλικό του σεμιναρίου περιλαμβάνει σημειώσεις (σειρά λεπτομερών διαφανειών) για τα παρουσιαζόμενα πρότυπα, όπως επίσης αναλυτικά λυμένες ασκήσεις και παραδείγματα, τα οποία αναρτώνται σε εβδομαδιαία βάση. Η τελική εξέταση στο σεμινάριο αποτελείται από απαντήσεις σε ερωτήσεις και ασκήσεις πάνω στο σχετικό υλικό.

Περιγραφή σεμιναρίου

Αντικείμενο – Παραδοτέο Υλικό
– Θεσμικό πλαίσιο Δ.Π.Χ.Α., ο ρόλος του International Accounting Standards Board (IASB), Εννοιολογικό Πλαίσιο IASB (IASB Conceptual Framework), ποιοτικά χαρακτηριστικά λογιστικής πληροφόρησης με βάση το Πλαίσιο, διαδικασία σύνταξης Δ.Π.Χ.Α., διερμηνείες Δ.Π.Χ.Α.
– Αποθέματα (ΔΛΠ 2) και Γεωργία (ΔΛΠ 41).
– Ενσώματα πάγια (ΔΛΠ 16), επενδύσεις σε ακίνητα (ΔΛΠ 40)
– Κεφαλαιοποίηση κόστους δανεισμού (ΔΛΠ 23)
– Λογιστική απομειώσεων (ΔΛΠ 36).
– Κρατικές επιχορηγήσεις (ΔΛΠ 20).
– Εξαντλήσεις περιουσιακών στοιχείων (ΔΠΧΑ 6).
– Άυλα Πάγια (ΔΛΠ 38).
– Προβλέψεις και ενδεχόμενες υποχρεώσεις και στοιχεία του ενεργητικού (ΔΛΠ 37)
– Επενδύσεις σε συγγενείς επιχειρήσεις (ΔΛΠ 28) και θυγατρικές επιχειρήσεις (ΔΠΧΑ 10)
– Αναγνώριση εσόδων (ΔΠΧΑ 15)
– Αλλαγές σε λογιστικές πολιτικές κι εκτιμήσεις (ΔΠΧΑ 8), συναλλαγές συνδεδεμένων μερών (ΔΛΠ 24), γεγονότα μετά το τέλος της περιόδου αναφοράς (ΔΛΠ 10), βασικά θέματα ενδιάμεσων εκθέσεων (ΔΛΠ 34)- σύντομη παρουσίαση
– Πληροφόρηση κατά λειτουργικό τομέα (ΔΠΧΑ 8)
Πρότυπα σχετιζόμενα με χρηματοοικονομικά μέσα:
– Χρηματοοικονομικά μέσα: Κατηγοριοποίηση χρηματοοικονομικών μέσων από τον εκδότη τους σε μέσα που ανήκουν στις υποχρεώσεις ή στα ίδια κεφάλαια, μετατρέψιμα μέσα (ΔΛΠ 32)
– Χρηματοοικονομικά μέσα: Λογιστική αναγνώριση και επιμέτρηση μετά την αρχική αναγνώριση για χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού και υποχρεώσεις, απόσβεση premium/discount ομολόγων (ΔΠΧΑ 9)
– Μισθώσεις (ΔΠΧΑ 16)
– Κέρδη ανά μετοχή (ΔΛΠ 33)

Πληροφορίες συμμετοχής

Προαπαιτούμενα Παρακολούθησης Μαθήματος

Είναι βασικό οι συμμετέχοντες να έχουν βασικές γνώσεις λογιστικής προερχόμενοι είτε από τμήματα ΑΕΙ είτε από τμήματα ΤΕΙ.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του σεμιναρίου χορηγείται Πιστοποιητικό Παρακολούθησης από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Κόστος Συμμετοχής

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.