29/12/2016

Ιδέες για να βρείτε το επαγγελματικό σας πεπρωμένο

Καριέρα

Δεν βρίσκεις τη θεία κλήση σου, παλεύεις γι' αυτή - και άλλα μαθήματα από ανθρώπους που ανακάλυψαν το πάθος τους (ακόμη και αργά στη ζωή τους).

Είτε ήταν μέσω κάποιου τεστ εύρεσης της επαγγελματικής κλίσης είτε σε κάποια εγκάρδια κουβέντα, υπάρχει πιθανότητα κάποιος να σας έχει μιλήσει για το πώς να βρείτε το κάλεσμά σας. "Όταν οι άνθρωποι βρίσκουν το κάλεσμά τους, το σκοπό τους, έχουν ήδη πάρει δυνατές αποφάσεις και έχουν κάνει θυσίες για να κάνουν τη δουλειά που ήταν το γραφτό τους να κάνουν. Με άλλα λόγια, δεν βρίσκουμε απλά το σκοπό μας, παλεύουμε γι' αυτόν." Και αξίζει τη μάχη. "Οι άνθρωποι που έχουν βρει το κάλεσμά τους, έχουν μια φλόγα γι' αυτό", αναφέρει ο Isay, νικητής του βραβείου TED 2015. "Είναι οι άνθρωποι που πεθαίνουν να ξυπνούν και να πηγαίνουν στη δουλειά τους κάθε πρωί." Ο Isay ακούγοντας αρκετές συνεντεύξεις του StoryCorps, αντιλήφθηκε πως οι άνθρωποι πολύ συχνά μοιράζονται την ιστορία τους για το πώς ανακάλυψαν το σκοπό τους - και σήμερα έχει συγκεντρώσει δεκάδες τέτοιες ιστορίες σε ένα βιβλίο με τίτλο Callings: The Purpose and Passion of Work. Παρακάτω, μοιράζεται ιδέες από σκληρές μάχες που δόθηκαν για να βρουν ορισμένοι άνθρωποι τη δουλειά που αγαπούν.

1 . Ο σκοπός σας βρίσκεται στη διατομή ενός διαγράμματος Venn τριών πραγμάτων: να κάνεις κάτι στο οποίο είσαι καλός/ή, να νιώθεις ότι σε εκτιμούν και να πιστεύεις ότι η δουλειά σου κάνει καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων. "Όταν αυτά τα τρία πράγματα συναντιούνται, είναι κάτι σαν κεραυνός", λέει ο Isay. Δεν υπονοεί πως κάποιος πρέπει να είναι χειρουργός και να σώζει ζωές για να νιώθει ότι έχει σκοπό: σκεφτείτε το/τη σερβιτόρο/α που μιλά στους πελάτες και τους κάνει να νιώθουν σημαντικοί. "Πρέπει να αφήσετε στην άκρη οτιδήποτε σας λένε οι φίλοι σας να κάνετε, οι γονείς σας ή η κοινωνία και απλά πηγαίνετε στο ήσυχο μέρος μέσα σας που γνωρίζει την αλήθεια."

2. Πολλές φορές αυτό το κάλεσμα έρχεται μέσα από δύσκολες εμπειρίες. "Εμπειρίες που πραγματικά ταρακουνούν έναν άνθρωπο και του υπενθυμίζουν τη θνητότητά του, μπορεί να είναι αρκετά διαφωτιστικές για τη ζωή του. Αρκετά συχνά οδηγούν σε αλλαγές".

3. Το κάλεσμα χρειάζεται θάρρος. Σε ένα σημείο του βιβλίου αναφέρεται η ιστορία του Wendell Scott, που έγινε ο πρώτος Αφρο-αμερικνός οδηγός NASCAR το 1952 και παρά τις απειλές για τη ζωή του, εκείνος συνέχισε να οδηγεί. Επίσης, η ιστορία της Dorothy Warburton, που αντιμετώπισε ακραίο σεξισμό όταν συνέταξε έρευνα που έσπαγε το στίγμα γύρω από την αποβολή εμβρύου. O Burnell Cotlon άνοιξε το πρώτο μανάβικο στη Lower 9th Ward μετά από τον τυφώνα Κατρίνα, γιατί δεν ήθελα να χαθεί το πνεύμα της γειτονιάς του. Ο Isay λέει πως το κάλεσμα πολύ συχνά ξεκινά ως μία θέση απέναντι σε ένα status quo που απλά δεν είναι αποδεκτό, οπότε μετά αφιερώνεις τη δουλειά σου στο να το αλλάξεις.

4. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να σας ωθούν προς το σκοπό σας. Η Sharon Long έχει κάνει αταίριαστες δουλειές το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. "Η κόρη της πήγαινε στο κολέγιο και καθώς η ταμίας τους βοηθούσε με τις αιτήσεις και τα οικονομικά, είπε χαμηλόφωνα στον εαυτό της ' Μακάρι να είχα σπουδάσει'. Η ταμίας απάντησε 'Δεν είναι αργά' και έτσι η Sharon γράφτηκε σε ένα πρόγραμμα τεχνών και ακολουθώντας την πρόταση του εκπαιδευτικού της συμβούλου πήρε εγκληματολογική ανθρωπολογία ως επιστήμη. Τη στιγμή που έκατσε στην τάξη κατάλαβε ότι αυτό ήταν."

5. Αυτό που έρχεται μετά την αναγνώριση του σκοπού σας είναι αυτό που έχει σημασία. Η φράση "Βρες το κάλεσμα σου" το κάνει να μοιάζει σαν μια κούπα χρυσού στο τέλος ενός ουράνιου τόξου - το βρίσκεις και τελειώνει η ιστορία. Αλλά ο Isay επισημαίνει πως ο σκοπός/το κάλεσμα είναι μια διαρκής διαδικασία. "Η κατανόηση του ποιος είναι ο σκοπός σου είναι πολύ διαφορετική από το 'αίμα, δάκρυα κι ιδρώτας', που κυριολεκτικά χρειάζεται για να το εφαρμόσεις. Το να δεχτείς το κάλεσμά σου μπορεί να σημαίνει να επιστρέψεις στα θρανία ή να ανοίξεις μία επιχείρηση. Συνήθως, λέει ο Isay, οδηγεί έναν άνθρωπο σε μία δουλειά όπου θα εργάζεται στην υπηρεσία των άλλων."

6. Πολύ συχνά το κάλεσμα δεν συνοδεύεται από μία μεγάλη επιταγή. Ο Isay λέει πως στις ιστορίες του βιβλίου του υπάρχουν άνθρωποι που εγκατέλειψαν μία υψηλών αποδοχών δουλειά για κάποια με λιγότερες απολαβές αλλά μεγαλύτερη ικανοποίηση. "Το μήνυμα που στέλνουμε στα νέα παιδιά είναι πως θέλουν να κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερη δουλειά με κέρδος όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα - αυτό είναι το όνειρο. Ωστόσο, η σοφία βρίσκεται στο γεγονός πως υπάρχει ένα άλλο όνειρο με μεγαλύτερη επιβράβευση και είναι το να παίρνεις ρίσκα και να δουλεύεις πολύ σκληρά για να ζεις με ακεραιότητα. Στο τέλος "δεν υπάρχουν ούτε εκατομμυριούχοι, ούτε δισεκατομμυριούχοι, ούτε διασημότητες. Υπάρχουν μόνο ιστορίες που μπορούν να μας διδάξουν πολλά για ζωές που τις έχουν ζήσει στον απόλυτο βαθμό."

Πηγή: blog.ed.ted.com


Προτεινόμενες σχολές

E-Learning Προγράμματα
Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Τμήματος Χρηματοοικονομικής
και Τραπεζικής Διοικητικής
Προγράμματα Εξειδίκευσης Πανεπιστημίου Μακεδονίας
σε όλους τους τομείς
Δια ζώσης και εξ αποστάσεως
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής
Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
Σεμινάρια Λογιστικής
28 χρόνια εμπειρίας

40 προγράμματα στην Αθήνα
Τώρα και με E-Learning!
Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
12.500 ανώτερα στελέχη!
Σεμινάρια & Diplomas
Αθήνα & E-Learning

Social Media, Web Design
Management, Λογιστική
Mediterranean College
Education is about trust

Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
1000 Σεμινάρια... Περισσότεροι από 15.000 συμμετέχοντες
Εξειδικευμένη γνώση και
ανταγωνιστικό πλεονέκτημα