18/11/2016

Πώς να μάθετε μια νέα γλώσσα εύκολα και γρήγορα; Έξυπνα tips από τους ειδικούς

Εκπαιδευτικά Νέα

Στη σημερινή πραγματικότητα οι γνώσεις ξένων γλωσσών αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, τόσο για τους εργαζόμενους και τους μαθητές, όσο και γι’ αυτούς που ταξιδεύουν. Η εκμάθησή τους όμως μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, ειδικά για τους ενήλικες, οι οποίοι δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν κανονικά μαθήματα. Μπορεί κανείς άραγε να μάθει μια ξένη γλώσσα χωρίς να πιεστεί στην καθημερινότητα του; Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, ίσως τελικά να είναι ευκολότερο απ’ ότι νομίζατε!

1. Τακτική εξάσκηση
Η περιοδικότητα και η συχνότητα της επανάληψης είναι το κλειδί για την εκμάθηση λεξιλογίου. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι πολύ σημαντικό να εξασκήστε κάθε μέρα, ακόμη κι αν είναι για 5 μόνο λεπτά. Ευτυχώς, είναι πλέον διαθέσιμες αρκετές εφαρμογές εκμάθησης ξένων γλωσσών που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό (π.χ. Linguotica).

2. Κάρτες λεξιλογίου
Οι κάρτες λεξιλογίου ή αλλιώς flashcards, μπορεί να φαίνονται αρκετά απλοϊκές αλλά είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικές στην απομνημόνευση λέξεων. Ο Daniel White, πολύγλωσσος που μιλάει άπταιστα 5 γλώσσες και καταλαβαίνει ακόμα τρεις, αναφέρει ότι οι flashcards ήταν η αγαπημένη του μέθοδος όταν άρχισε να μαθαίνει Γιαπωνέζικα. Χάρη στην τεχνολογία βέβαια, δεν είναι ανάγκη να κουβαλάτε στοίβες από κάρτες λεξιλογίου. Μπορείτε απλά να τις βρείτε σε mobile εφαρμογές .

3. Κίνητρο
Είναι πάντα ευκολότερο να μάθει κανείς κάτι, αν έχει έναν ξεκάθαρο στόχο. Κάθε στόχος θα μπορούσε να λειτουργήσει ενθαρρυντικά, είτε πρόκειται για ένα διαγώνισμα Γερμανικών, είτε για ένα ταξίδι στο Παρίσι. Μπορείτε να φτιάξετε ένα πρόγραμμα μάθησης λοιπόν, βασισμένο σε αυτόν το στόχο. Βέβαια, το να βλέπει κανείς τις δεξιότητές του να βελτιώνονται, αποτελεί πάντα τη μεγαλύτερη ενθάρρυνση και το καλύτερο κίνητρο για να συνεχίσει την προσπάθεια.

4. Εξατομικευμένη μάθηση
Η εξατομικευμένη προσέγγιση στην εκμάθηση μιας γλώσσας είναι καθοριστική. Εάν επιθυμείτε να είστε πραγματικά αποτελεσματικοί, θα πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσετε το σκοπό σας αλλά και το τι θα πρέπει να κάνετε έτσι ώστε να τον πετύχετε. Θα πρέπει λοιπόν να απαντήσετε σε ορισμένες ερωτήσεις: Τι είναι δυσκολότερο για εσάς; Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία; Όταν παρακολουθεί κανείς ομαδικά μαθήματα, η εξατομίκευση της μάθησης είναι σίγουρα δυσκολότερη σε σύγκριση με τα ατομικά. Αυτήν τη δυνατότητα μπορούν να σας παρέχουν και οι εφαρμογές εκμάθησης ξένων γλωσσών: καταγράφουν την πρόοδό σας και προσαρμόζονται στο επίπεδο, τις δεξιότητες αλλά και την ταχύτητα με την οποία μαθαίνετε. Με αυτόν τον τρόπο δε χρειάζεται να σπαταλάτε χρόνο σε αντικείμενα τα οποία έχετε ήδη εμπεδώσει, αντίθετα, μπορείτε να εστιάσετε σε αυτά που χρειάζονται βελτίωση.

Πηγή: LangClub

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας