01/03/2017

5 συμβουλές για να «συστηθείτε» στην αγορά εργασίας

του Σ. Κοσμετάτου
Αρθρογραφία

 Είτε βρίσκεστε στην αρχή της καριέρας σας, είτε μετράτε κάποια χρόνια εργασιακής πείρας στον τομέα που δραστηριοποιείστε, σίγουρα έχετε αντιληφθεί πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσετε ανάμεσα στους εκατοντάδες υποψήφιους που διεκδικούν μία θέση εργασίας, λόγω του υψηλού ποσοστού της ανεργίας και του μεγάλου ανταγωνισμού. Πιθανώς έχετε κατά νου ότι οι θέσεις εργασίας που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό δεν γνωστοποιούνται ευρέως καθώς οι εργοδότες ή τα γραφεία εύρεσης εργασίας χρησιμοποιούν άλλα μέσα για να αναζητήσουν τους κατάλληλους υποψηφίους. Δείτε λοιπόν, πώς θα καταφέρετε να έχετε περισσότερες πιθανότητες να σας εντοπίσουν και να αποκτήσετε τη θέση εργασίας που επιθυμείτε.

1. Αναρτήστε το βιογραφικό σας στο Διαδίκτυο
Κάποιοι μπορεί να σκεφτούν ότι αναζητάτε απεγνωσμένα εργασία, αλλά το να δημοσιεύσετε το βιογραφικό σας στο Διαδίκτυο αποτελεί τον γρηγορότερο τρόπο για να σας εντοπίσουν οι εταιρίες που ψάχνουν υπαλλήλους με τα προσόντα σας και τα γραφεία ευρέσεως εργασίας για να σας συστήσουν σε εργοδότες. Προκειμένου να αποφύγετε την προσφορά θέσεων εργασίας που δεν άπτονται των ενδιαφερόντων σας, φροντίστε το βιογραφικό σας σημείωμα να περιέχει κατάλληλες λέξεις - κλειδιά.

2. «Μπείτε» στο LinkedIn
Ολοένα και περισσότεροι εργοδότες χρησιμοποιούν το επαγγελματικής φύσεως μέσο δικτύωσης ονόματι LinkedIn για την εύρεση υπαλλήλων. Γι αυτό, είναι σημαντικό να βρίσκεστε και εσείς μέσα σε αυτή την παγκόσμια κοινότητα, να δημιουργήσετε ένα προφίλ αντάξιο του επαγγελματικού «είναι» σας, να μετέχετε σε ομάδες που σχετίζονται με τον κλάδο σας και πολύ σύντομα θα σας εντοπίσουν.

3. Μην υποτιμάτε το Twitter
Τόσο οι εταιρίες όσο και τα γραφεία εύρεσης εργασίας στρέφονται και προς το Twitter για να αναζητήσουν εργαζομένους. Μπορείτε εύκολα και απλά να δείτε τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας στο #aggeliesergasias. Αλλά, ακόμη καλύτερα, μπορείτε να εντοπίσετε τις εταιρίες που σας ενδιαφέρουν για να εργαστείτε και να τις «ακολουθήσετε» ώστε να ενημερωθείτε εγκαίρως αν γνωστοποιήσουν την προσφορά κάποιας θέσης εργασίας αλλά και να κεντρίσετε το ενδιαφέρον τους, κάνοντας retweet τις αναρτήσεις τους ή εισάγοντας αναφορές μέσα στα δικά σας tweets. Φροντίστε το προφίλ σας να διαθέτει ένα σύνδεσμο που να παραπέμπει στο online βιογραφικό σας σημείωμα. Τα σεμινάρια marketing θα σας βοηθήσουν και για το LinkedIn και για το Twitter.

4. Προσφέρετε την επαγγελματική σας κάρτα
Μην διστάζετε να δίνετε την επαγγελματική σας κάρτα σε άτομα που σχετίζονται με τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείστε. Η επαγγελματική κάρτα είναι αυτή που σας συστήνει σε υποψήφιους πελάτες αλλά και σε εργοδότες καθώς απεικονίζει μέρος της προσωπικότητάς σας ως επαγγελματίας και διευκρινίζει τη δραστηριότητά σας. Επιλέξτε να τυπώσετε κάρτες που να προσιδιάζουν στο επάγγελμά σας, ως προς το στιλ και τις αποχρώσεις, αλλά και να ξεχωρίζουν από το πλήθος των παρεμφερών.

5. Συστηθείτε για να σας συστήσουν
Διευρύνετε τον κύκλο των γνωστών σας προκειμένου να αυξήσετε τις πιθανότητες να γνωρίσετε άτομα που μπορούν να σας συστήσουν σε κάποιον εργοδότη ή εταιρία. Φροντίστε να είστε συνεπής στα ραντεβού σας, να διατηρείτε ευπρεπή τη συμπεριφορά σας και να μην κακολογείτε σε τρίτους εταιρίες, επαγγελματίες ή άλλους υπαλλήλους. Εφόσον γνωστοποιήσετε την πρόθεσή σας για εργασία στα κατάλληλα άτομα, εκείνα θα σας έχουν κατά νου και με την πρώτη ευκαιρία θα σας συστήσουν για μια θέση εργασίας, μιλώντας για εσάς με τα καλύτερα λόγια. Έτσι ο υποψήφιος εργοδότης σας δεν θα γνωρίζει μόνο τις επαγγελματικές σας δεξιότητες και εμπειρίες, αλλά θα έχει μάθει πολλά περισσότερα για τη συμπεριφορά σας ως άτομο, με αποτέλεσμα να σας ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους και να έχει τη διάθεση να σας προσλάβει.

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας