24/10/2016

Πώς να βρείτε δουλειά αν δεν έχετε προϋπηρεσία

του Σ. Κοσμετάτου
Αρθρογραφία

Σε μια εποχή που επικρατεί κυκεώνας στον τομέα της απασχόλησης, η αναζήτηση μιας θέσης εργασίας από υποψήφιους με πολυετή εργασιακή εμπειρία αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες -πόσω μάλλον για τους νέους πτυχιούχους που επιζητούν την πρώτη τους δουλειά. Αν και εσείς αποφοιτήσατε προσφάτως, δεν διαθέτετε προϋπηρεσία και προσπαθείτε να βρείτε μια θέση εργασίας, δείτε παρακάτω πώς θα τα καταφέρετε, δεδομένου ότι οι περισσότεροι εργοδότες αναζητούν εργαζομένους με έμπρακτη γνώση του αντικειμένου της δουλειάς. Πώς θα πείσετε λοιπόν, ότι είστε το κατάλληλο άτομο για πρόσληψη στην επιχείρηση που σας ενδιαφέρει, ακόμα και χωρίς να έχετε να επιδείξετε εργασιακή εμπειρία;

Ένα βιογραφικό δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδεικνύει τις σπουδές και τα προσόντα σας, υποβιβάζοντας εντέχνως την έλλειψη προϋπηρεσίας, είναι απαραίτητο να πλαισιώνεται με τα ενδιαφέροντά σας -δεν γίνεται λόγος για τα τετριμμένα «τρέξιμο, μουσική, θέατρο»! Εκμεταλλευτείτε το πεδίο των ενδιαφερόντων εστιάζοντας σε πρωτότυπες δραστηριότητες που αποπνέουν μια διάθεση επιμόρφωσης από μέρους σας. Μπορείτε, για παράδειγμα, να πείτε ότι σας ενδιαφέρει o τομέας της διαφήμισης, γι αυτό σκέφτεστε να ξεκινήσετε να παρακολουθείτε Σεμιναρια marketing, ή ότι σας ελκύει ο κλάδος του προγραμματισμού και ασχολείστε ερασιτεχνικά με το computer programming. Φροντίστε τα στοιχεία που αποτελούν την ενότητα «Ενδιαφέροντα» του βιογραφικού σας να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, διότι είναι πολύ πιθανό κάποιο από αυτά να προσελκύσει το ενδιαφέρον του υποψήφιου εργοδότη και να ζητήσει από εσάς να κάνετε χρήση των έως τώρα γνώσεών σας.

Επιπλέον, το βιογραφικό σας χρειάζεται να περιλαμβάνει εκτός από τις σπουδές και τα ενδιαφέροντά σας, τις ικανότητές σας και τις δεξιότητες εκείνες που θεωρείτε επωφελείς για την επιχείρηση στην οποία απευθύνεστε. Ακόμη καλύτερα θα ήταν το βιογραφικό σας σημείωμα να συνοδεύεται από μια συστατική επιστολή κάποιου ατόμου με κύρος, μέσω της οποίας να επιβεβαιώνεται ότι διαθέτετε τις εν λόγω δεξιότητες, οι οποίες σε συνδυασμό με τις γνώσεις σας, αποδίδουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μην διστάσετε να ζητήσετε από έναν πανεπιστημιακό καθηγητή σας να συντάξει την απαραίτητη αυτή συστατική επιστολή για εσάς ή από έναν επικεφαλής μιας εθελοντικής οργάνωσης ή ενός οργανισμού που έχετε προσφέρει τις υπηρεσίες σας στο παρελθόν.

Εξαιρετικά σημαντικό προβάδισμα έναντι των υπολοίπων υποψηφίων για τη θέση εργασίας που διεκδικείτε θα αποκτήσετε αν γνωρίζετε πώς να «πουλάτε» σωστά τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Έχετε κατά νου ότι τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά σας πρέπει να τα περιγράψετε με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται πως προσιδιάζουν στους στόχους και τις ανάγκες της επιχείρησης στην οποία φιλοδοξείτε να εργαστείτε. Με αυτοπεποίθηση για τα εφόδιά σας, είναι απαραίτητο να πείσετε τον διευθυντή προσωπικού ότι οι δικές σας δεξιότητες θα συντεθούν αρμονικά με τις γνώσεις και την εμπειρία του υπόλοιπου προσωπικού, με στόχο την επίτευξη των εταιρικών βλέψεων, καθώς είναι πιο εύκολο για τους εργοδότες να εκπαιδεύσουν τους υπαλλήλους τους σε τεχνικές δεξιότητες παρά σε βασικές ικανότητες, όπως η ηγεσία, η αναλυτική σκέψη, τα κίνητρα, η φιλοδοξία και η επίλυση προβλημάτων.

Προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνέντευξης, είναι απαραίτητο να δείξετε στον μελλοντικό σας εργοδότη ότι το ενδιαφέρον σας να εργαστείτε στην εν λόγω επιχείρηση ξεπερνάει την ανάγκη σας για εργασία. Προκειμένου να το επιτύχετε αυτό χρειάζεται να έχετε ο ίδιος ενημερωθεί για την εταιρεία και τις δραστηριότητές της, για τον κλάδο και τους ανταγωνιστές της και να έχετε δικτυωθεί ηλεκτρονικά με ανθρώπους του χώρου ώστε να έχετε δημιουργήσει μία πρώτη -έστω και επιδερμική- επαφή.

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας