22/9/2016

Προετοιμασία επιχείρησης διάσωσης: Μέρος πρώτο

του Α. Γερασιμάτου
Αρθρογραφία

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται εκατοντάδες εθελοντικές διασωστικές οργανώσεις και ομάδες, με την νομική μορφή κυρίως των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με τίτλους επωνυμίας που παραπέμπουν στην τελειότερη οργάνωση και διοίκηση, με τα τελειότερα μηχανήματα και εξοπλισμό, με τους τελειότερους επαγγελματίες και εθελοντές και την τελειότερη αντιμετώπιση και παροχή βοήθειας.

Όταν όμως χτυπά η καταστροφή, σχεδόν στο σύνολό τους είναι ανέτοιμες για να αναλάβουν δράση, πολύ δε περισσότερο για να διαχειριστούν την οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κινητοποίησή τους είναι προβληματική, οι ελλείψεις τους είναι εμφανείς από την πρώτη στιγμή, η εκπαίδευση ελάχιστη και η ανυπακοή κυριαρχεί.

Ελάχιστες, ίσως λιγότερες από 10 σε όλη τη χώρα, έχουν την υποδομή και την δυναμική να ανταποκριθούν άμεσα και αποτελεσματικά μόνες τους ή έστω με ελάχιστη υποστήριξη και βεβαίως με περιορισμένες δυνατότητες.

Η καλή οργάνωση, ο σωστός σχεδιασμός, η έγκαιρη προετοιμασία, αποτελούν βασικούς πυλώνες της ανταπόκρισης με αποτελεσματικότητα.

Το αιφνίδιο γεγονός δεν έχει ούτε τόπο, ούτε χρόνο, ούτε χρώμα, ούτε γλώσσα, ούτε αριθμό θυμάτων, ούτε μέγεθος υλικών ζημιών, ούτε διάρκεια διαχείρισης.

Γι αυτό πρέπει να βρει έτοιμη την όποια εθελοντική διασωστική οργάνωση ή ομάδα, ώστε η ανταπόκριση και η βοήθεια να είναι σωτήριες για τα θύματα και να περιορίσουν τις υλικές ζημιές.

Δεν είναι λίγα στην χώρα μας τα κραυγαλέα εκείνα περιστατικά όπου έπειτα από αιφνίδιο καταστρεπτικό γεγονός, εθελοντικές οργανώσεις δηλώνουν έτοιμες να επέμβουν προς πάση περιοχή του πλανήτη ή της χώρας, αλλά καθηλώνονται στο αεροδρόμιο ή στα γραφεία τους, αναμένοντας κυρίως χρηματοδότηση για την μετακίνηση, μεταφορικό μέσον για την αναχώρηση, έγγραφα και άδειες, εξοπλισμό, ακόμη και εθελοντές για την στελέχωση.

Ακολουθεί λίστα με τα σημαντικότερα στοιχεία της κατάστασης του Συμβάντος καθώς και της κατάστασης της Επιχειρησιακής Δράσης: 

  • Τύπος Συμβάντος
  • Τόπος Συμβάντος
  • Χρόνος Εκδήλωσης Συμβάντος
  • Καιρικές Συνθήκες Συμβάντος
  • Δυνατότητες Επιχειρησιακής Ομάδας
  • Πηγές Διαρκούς Πληροφόρησης
  • Ασφάλεια Επιχείρησης Διάσωσης
  • Κόστος Επιχείρησης Διάσωσης
  • Ψυχολογία
  • Λήξη Επιχείρησης Διάσωσης

Στο pdf που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αναλυτικό πίνακα και πληροφορίες σχετικά με τα παραπάνω στοιχεία:

Προετοιμασία Επιχείρησης Διάσωσης: Μέρος Πρώτο

 

Χρήσιμες Πληροφορίες κατά τον Σχεδιασμό των Επιχειρήσεων

Βασικό στοιχείο της προετοιμασίας της επιχείρησης διάσωσης, αποτελεί η γνώση της επιτρεπόμενης προσβασιμότητας στο συμβάν ή στην περιοχή, διότι π.χ. στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή υποδομές ζωτικής σημασίας, μπορεί να απαγορεύουν την πρόσβαση, νομοθετικά κατοχυρωμένη, για λόγους εθνικής ασφάλειας (στρατιωτικές εγκαταστάσεις), για λόγους περιορισμού της απειλής (πυρηνικό εργαστήριο - φυλακές), για λόγους αποτροπής διεύρυνσης ατυχημάτων προσωπικού.

Καμία εθελοντική οργάνωση διάσωσης, δεν επιτρέπεται στον χώρο του συμβάντος να λειτουργεί αυτόνομα και χωρίς έλεγχο. Αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και την ζωή των εμπλεκομένων μελών της εθελοντικής οργάνωσης, των επιχειρησιακών κρατικών λειτουργών και των θυμάτων. Κάθε εθελοντική οργάνωση διάσωσης, πρέπει να αναφέρεται στον Επικεφαλής των Επιχειρήσεων Διάσωσης της περιοχής του συμβάντος. Από αυτόν λαμβάνει εντολές και σε αυτόν λογοδοτεί. Η αμοιβαία συνεργασία και εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη.

Καταγεγραμμένη πλήρη λίστα με τα ονοματεπώνυμα και κινητά τηλέφωνα του προσωπικού που συμμετέχει στην όποια επιχείρηση, πρέπει να ευρίσκεται στην έδρα της εθελοντικής οργάνωσης διάσωσης, σε πρώτη ζήτηση, συμπεριλαμβανομένων και των ονοματεπωνύμων και κινητών τηλεφώνων της οικογένειας κάθε ενός από τους συμμετέχοντες. Στην ίδια λίστα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά και η ομάδα αίματος του καθενός.

Σε μια επιχείρηση διάσωσης μπορεί τα θύματα να είναι παιδιά, οπότε φορτίζονται συναισθηματικά περισσότερο τα μέλη της ομάδας διάσωσης. Η ύπαρξη στην αποστολή ειδικού ψυχολόγου, βοηθά το αξιόμαχο όλης της ομάδος.

Ο ανωτέρω Πίνακας, πρέπει να αποτελεί τον οδηγό κάθε εθελοντικής διασωστικής οργάνωσης, για την Προετοιμασία Επιχείρησης Διάσωσης, χωρίς να είναι δεσμευτικός όσον αφορά τις κατηγορίες και τα βήματα που πρέπει να γίνουν και να προετοιμαστούν.

Emergency, Crisis & Disaster Manager
Εισηγητής Σεμιναρίων Διαχείρισης Κινδύνων & Κρίσεων, Καταστροφών, Εκτάκτων Αναγκών, Εκτίμησης Επικινδυνότητας

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας