9/1/2012

SEEDFunding. Πώς θα βρείτε (τα πρώτα) λεφτά για την ιδέα σας

Καριέρα

Aς ξεκινήσουµε µε ένα αξίωµα, περισσότερο ζωής και λιγότερο επιχειρηµατικό. Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, και αυτό µάλλον δεν χρειάζεται καµία ιδιαίτερη ανάπτυξη. Τώρα όµως θα διαβάσεις κάτι ακόµα. Τα λεφτά δεν φέρνουν και την επιτυχία στα startups. Αν για κάποιο λόγο έχεις βρεθεί µε µια επένδυση εκατοµµυρίων στην εταιρεία σου, αυτό δεν σηµαίνει ότι θα "πετύχεις" κιόλας. Ρώτησε το Color, µια εταιρεία από τη Silicon Valley, η οποία πριν καν έχει έτοιµο το προϊόν της κατάφερε να πάρει επένδυση ύψους 40 εκατ. δολαρίων. Μετά από λίγες εβδοµάδες είπε όχι σε πρόταση εξαγοράς από την Google για 200 εκατ. δολάρια. Λίγο αργότερα έχασε έναν από τους ιδρυτές της. Μερικές ηµέρες µετά ακόµα έναν. Και το χειρότερο είναι πως κάποιες ανταγωνιστικές εταιρείες από την Ευρώπη, µε πολύ λιγότερα χρήµατα, δείχνουν πως έχουν καταφέρει να φτιάξουν καλύτερα προϊόντα.

Τα 3F
Ξεκίνησε µε κάτι µικρό, λοιπόν. Όταν ξεκινήσεις τα πρώτα βήµατα της εταιρείας σου, θα δεις ότι περισσότερο από χρήµατα χρειάζεσαι εµπιστοσύνη. Εκεί ακριβώς θα βρεις και τους πρώτους σου «επενδυτές», τους οποίους γνωρίζεις και εµπιστεύεσαι ήδη.

Είναι η οικογένεια και οι φίλοι σου (το γνωστό 3F –Family, Friends, Fool–, αν και δεν πιστεύω στο τελευταίο). Αυτοί οι άνθρωποι θα σου δώσουν τα πρώτα χρήµατα που θα χρειαστείς για να δηµιουργήσεις ένα προσχέδιο της ιδέας, συνήθως 10-15 χιλ. ευρώ. Πάνω από όλα, όµως, θα σου δώσουν τη δυνατότητα να εξασκηθείς στην παρουσίαση της ιδέας σου, ακούγοντας παράλληλα την ειλικρινή τους γνώµη για αυτό που ετοιµάζεις. Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σηµαντικό, καθώς είναι η πρώτη και ίσως η τελευταία φορά που θα έχεις τη δυνατότητα τόσο άµεσης επαφής µε τους πελάτες σου. Αυτή η αρχή, που µπορεί να σου φαίνεται κάτι απλό, θα σου δώσει τη δυνατότητα να ετοιµάσεις ένα πρωτότυπο του προϊόντος, να στήσεις µια µικρή οµάδα και να γεµίσεις τις πρώτες σελίδες του business plan σου. Πάνω από όλα, όµως, θα σου δώσει το κουράγιο για να συνεχίσεις στο επόµενο βήµα, να αναζητήσεις τον πρώτο σου πραγµατικό επενδυτή.

Το (πρώτο) µεγάλο «δίληµµα»
Διάβαζα πρόσφατα µια µελέτη για startups που είχε πρόσφατα βρει το δρόµο έξω από το Πανεπιστήµιο του Στάνφορντ, η οποία υποστήριζε πως το 35% περίπου των ιδεών δεν γίνονται ποτέ κανονικές εταιρείες γιατί πολύ απλά οι ιδρυτές τους δυσκολεύονται να... εµπιστευτούν τρίτους και κυρίως υποψήφιους επενδυτές! Σε αυτό το βήµα, λοιπόν, έχεις δύο βασικές επιλογές, αυτή των επενδυτών αγγέλων (angel investments) και αυτή των seed level επενδυτικών εταιρειών. Οι πρώτοι θα σου δώσουν λογικά έως 50 χιλ. ευρώ επένδυση και συνήθως είναι εξαιρετικά εξοικειωµένοι µε την αγορά στην οποία βρίσκεσαι. Τα πλέον γνωστά τεχνολογικά seed funds του κόσµου βρίσκονται, µοιραία, στην Αµερική και πρόκειται για το Y Combinator και το TechStars. Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος µε τη δηµιουργία αντίστοιχων προγραµµάτων. Τα πιο γνωστά ευρωπαϊκά seed funds είναι το SeedCamp (Αγγλία), η HackFwd (Γερµανία) και το Startup Bootcamp, το οποίο έχει παρουσία σε περισσότερες από 5 χώρες στην Ευρώπη αυτήν τη στιγµή και αποτελεί τον ευρωπαϊκό βραχίονα του TechStars.

Τα seed funds δίνουν από 50 έως 200 χιλ. επένδυση, ενώ συνήθως συνοδεύονται από ένα εντατικό πρόγραµµα παρακολούθησης και επιχειρηµατικής καθοδήγησης διάρκειας από έξι έως δώδεκα µήνες. Αυτή η δεύτερη («κρυµµένη») παροχή, καθώς και ένα πολυπληθές δίκτυο µεντόρων που έχουν συνήθως τα seed funds έχουν εξασφαλίσει µεγάλη δηµοφιλία τα τελευταία χρόνια σε αυτά τα επενδυτικά οχήµατα, καθώς ως αποτέλεσµα αυτού θα κερδίσεις καινούργιες επαφές, καθοδήγηση και εµπειρία ετών.
Στο τέλος του προγράµµατος το seed capital fund θα έχει ήδη προετοιµάσει το έδαφος για το επόµενο βήµα, αυτό της προσέλκυσης κεφαλαίων από µια µεγάλη επενδυτική εταιρεία (venture capital). Αυτό, ωστόσο, είναι θέµα για κάποιο επόµενο άρθρο. Προς το παρόν το µήνυµα είναι ένα: εκείνη την ιδέα που έχεις στο µπλοκάκι σου µάλλον ήρθε η ώρα να τη σβήσεις από εκεί και να την κάνεις πραγµατικότητα.

Άρθρο του Δημήτρη Καλαβρού-Γουσίου
O Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου είναι curator του TedxAthens και referrer της επενδυτικής εταιρείας HackFwd για την Ελλάδα

Πηγή: Ypovrixio.gr

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας