30/09/2011

Η Xρήση των Στόχων – Φίλος ή εχθρός;

Εκπαιδευτικά Νέα

Η κοινωνία μας βασίζεται στην επιτυχία, κάτι που φαίνεται από την καθημερινή μας ζωή. Παραδείγματα υπάρχουν παντού: στο σχολείο μας επαινούν όταν φέρνουμε καλούς βαθμούς στα διαγωνίσματα και διαβάζουμε πολύ. Στην εργασία μας ανταμειβόμαστε όταν επιτυγχάνουμε συγκεκριμένους στόχους. Στον αθλητισμό, οι αθλητές επιβραβεύονται για τις νίκες τους. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο – πρέπει να επιτυγχάνουμε!

Η βασισμένη στην επιτυχία προσέγγισή μας, προϋποθέτει τη χρήση των στόχων προκειμένου να διαμορφώσουμε και να καθορίσουμε τα επιτεύγματά μας. Όλοι μπορούμε να σκεφτούμε τους δικούς μας στόχους, ακόμα και εάν ποτέ δεν μπήκαμε στον κόπο να τους γράψουμε σε ένα χαρτί (ένα μεγάλο λάθος για την επίτευξη στόχων!). Σε ένα μεγάλο βαθμό, ο καθορισμός και η προσπάθεια επίτευξης των στόχων είναι μια συνηθισμένη και χρήσιμη διαδικασία. Διαμορφώνει τη συμπεριφορά και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες δεν θα τα έκαναν. Ο καθορισμός των στόχων μπορεί να προσφέρει σαφήνεια και αίσθηση της κατεύθυνσης, να εστιάσει τις προσπάθειες και να τιθασεύσει τη δύναμη των ομάδων.

Βέβαια, το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της μη επίτευξης των στόχων είναι η αίσθηση της αποτυχίας – δεν κάναμε αυτό που έπρεπε, άρα αποτύχαμε προσωπικά στις προσπάθειες. Αυτό το αίσθημα μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και όταν επηρεάσουν το αποτέλεσμα του στόχου μας αστάθμητοι παράγοντες. Για πολλούς, ο προσωπικός τους ορισμός για την επιτυχία έχει σχέση με την επίτευξη των στόχων. Αν πιάσω αυτή τη δουλειά, ή αγοράσω αυτό το σπίτι ή μπω σε αυτή την ομάδα, τότε θα είμαι επιτυχημένος. Έτσι, η μη επίτευξη ενός στόχου μας κάνει «αποτυχημένους». Αυτή η συγκεκριμένη αντίληψη προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα. Όλοι μας, κάποια στιγμή, θα αποτύχουμε στην επίτευξη ενός στόχου. Υπάρχει, όμως, άλλος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε;

Ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή που πρέπει να γίνει, είναι στον ορισμό της επιτυχίας. Εάν υπολογίζετε το επίπεδο επιτυχίας σας με βάση παράγοντες, όπως η εργασία που κάνετε ή/και αυτά που σας ανήκουν, δοκιμάστε να κάνετε την επόμενη άσκηση. Συμπληρώστε την πρόταση «Ξέρω ότι είμαι επιτυχημένος όταν ....». Ξεκινήστε προσπαθώντας να βρείτε τρόπους να συμπληρώσετε την πρόταση, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την εργασίας σας και δεν περιλαμβάνουν υλικά αγαθά. Οι προτάσεις πρέπει να αφορούν εσάς προσωπικά. Μερικά παραδείγματα είναι:

Ξέρω ότι είμαι επιτυχημένος όταν ξυπνάω το πρωί ανυπομονώντας για κάθε μέρα.Ξέρω ότι είμαι επιτυχημένος όταν τα παιδιά μου με κάνουν να γελάωΞέρω ότι είμαι επιτυχημένος όταν το επίπεδο της ενέργειάς μου είναι υψηλό!

Η αλλαγή της προσωπικής σας αντίληψης για τη μέτρηση της επιτυχίας, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καταπραΰνετε την πίεση της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων. Ακόμη και αν δεν πάρετε την προαγωγή ή αν δεν αγοράσετε το σπίτι που είδατε, εξακολουθείτε να είστε επιτυχημένος σύμφωνα με το δικό σας ορισμό.

Ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε την πίεση της επίτευξης των στόχων, είναι, στην ουσία, να τους ξεχάσετε. Αντί να επικεντρώνεστε στον ίδιο το στόχο, προσπαθήστε να σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε καθημερινά που θα σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο σας. Για παράδειγμα, «για πολλούς μήνες είχα στόχο να αφήσω την κανονική μου εργασία και να αρχίσω να δουλεύω ως προπονητής. Όρισα μια ημερομηνία για τον εαυτό μου, την οποία παρέτεινα συνεχώς. Τελικά, αποφάσισα ότι εάν έκανα, κάθε εβδομάδα, μικρά θετικά βήματα προς το στόχο μου, θα ήξερα πότε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να παραιτηθώ από τη δουλειά μου. Η πίεση της παραίτησης σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία έχει χαθεί, όμως εγώ συνέχιζα να κάνω θετικές ενέργειες κάθε εβδομάδα».

Σκοπός μου δεν είναι να ανατρέψω τη διαδικασία χρήσης των στόχων. Ο καθορισμός των στόχων είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για πολλούς ανθρώπους σε πολλές καταστάσεις. Όμως, εάν οι στόχοι σας είναι πολλοί ή εάν απορροφούν μεγάλος μέρος της ενέργειάς σας, σκεφτείτε την πιθανότητα να επανακαθορίσετε το μέτρο της επιτυχίας ή να αφήσετε για λίγο στην άκρη κάποιους συγκεκριμένους στόχους. Νιώστε την ελευθερία!

Πηγή: Life Self Coaching

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας