24/08/2017

7 καθημερινές λέξεις που μας κάνουν να ακουγόμαστε αναξιόπιστοι

Καριέρα

Ο ψυχολόγος James W. Pennebaker του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν είναι ένας από τους πολλούς ειδικούς που ισχυρίζεται ότι ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο εκφράζει τη σκέψη του αποκαλύπτει τον χαρακτήρα του. Κάθε φορά που κάποιος μιλάει, κάνει επιλογές - επιλογές σχετικά με τα κατάλληλα ουσιαστικά και τα ρήματα. Αυτές οι μικρές πτυχές είναι μέρος ενός μεγαλύτερου πλαισίου, το οποίο μπορεί να δώσει ενδείξεις για συμπεριφορές μεγάλης κλίμακας ενός ατόμου. Μερικοί ερευνητές είναι τόσο συναρπασμένοι από αυτό, που έχουν δημιουργήσει λογισμικό για την παρακολούθηση επιλογής λέξεων ενός ατόμου για να προβλέψουν τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργήσουν στο μέλλον.

Υπάρχουν, όμως, κάποιες λέξεις που άθελα μας, μας κάνουν να ακουγόμαστε αναξιόπιστοι στους άλλους. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτές:

Ίσως, μάλλον, μπορεί...
Καθώς αυτές οι λέξεις είναι τόσο συχνές στην ομιλία μας, αυτό που κάνουν είναι να δείχνουν πόσο λίγο σίγουροι είμαστε για τον εαυτό μας. Είναι όπως όταν προσκαλείτε έναν φίλο σας σπίτι σας και σας απαντάει "Ναι, ίσως. Μπορεί να έχω κάτι να κάνω μάλλον, θα σου πω". Την επόμενη φορά που θα σας έρθει στα χείλη κάποια λέξη σαν αυτές, κάντε μια μικρή παύση και αποφύγετε την. Σύντομα θα γίνει συνήθεια.


Δεν είναι ενοχλητικό όταν λαμβάνετε ένα "οκ" ως απάντηση όταν ανταλλάσσετε γραπτά μηνύματα με κάποιον; Κρύβει αδιαφορία και αβεβαιότητα. Μπορεί να διαβαστεί στο τέλος μιας συνομιλίας ή ακόμα να αποτελέσει έναν παθητικό τρόπο για να προσπαθήσει κανείς να είναι ευχάριστος. Αυτά τα δύο γράμματα χρησιμεύουν ως αυτοπροστατευτικός μηχανισμός για να αποφευχθούν συγκεκριμένες δηλώσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν. Αν κάποιος ζήτησε τη γνώμη σας και εσείς απαντήσατε ότι όλα είναι οκ για να μην τον πληγώσετε τότε πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Τέλεια.
Αυτή η λέξη είναι δύσκολη. Εάν κάποιος σας μιλήσει για ένα απίστευτο ταξίδι που μόλις έκανε και εσείς απαντήσατε με "Ουάου! Αυτό ακούγεται τέλειο!" μάλλον είστε ειλικρινείς. Αλλά εάν τείνετε να λέτε τακτικά αυτή τη λέξη, ίσως ακούγεται λίγο κουτή. Συγνώμη! Λέγοντας "Τέλεια!" όλη την ώρα κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι δεν έχετε καμία δική σας άποψη. Ξέρω, ξέρω, είναι μόνο μια λέξη. Αλλά σκεφτείτε για ένα δευτερόλεπτο: Πότε ήταν η τελευταία φορά που είχατε μια συνομιλία και ο φίλος σας φάνηκε να λέει "τέλεια", "Ω ουάου. τέλεια" και "υπέροχα" μετά από κάθε επόμενη πρόταση; Η υπερβολική χρήση της λέξης γίνεται αναληθής γρήγορα και ίσως φέρνει τη λήξη της κουβέντας σύντομα. Είναι μια αόριστη λέξη και συνήθως υπερβολική.

Εμ..χμ...
Ίσως η πιο διαδεδομένη συμπληρωματική λέξη, η οποία μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητική. Σίγουρα το λέτε και εσείς και θα εντυπωσιαστείτε αν μετρήσετε πόσες φορές το κάνετε. Ακόμα και ο εξυπνότερος άνθρωπος του κόσμου να είστε, η λέξη αυτή δημιουργεί μια καθυστέρηση στη συζήτηση και στον τρόπο σκέψης. Αντικαταστήστε το με το "Αφήστε με να το σκεφτώ λίγο..." . Η μεγαλύτερη πρόταση δείχνει ότι δράτε από πριν και ότι θέλετε τον έλεγχο της κατάστασης.

Πράγματι
Αυτή η λέξη στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητη σε πολλές περιπτώσεις. Η ίδια η λέξη τείνει να δώσει την εντύπωση ότι ό, τι λέχθηκε προηγουμένως δεν ήταν αλήθεια. Εάν αφιερώσετε χρόνο για να εξετάσετε προτάσεις με αυτήν τη λέξη, θα διαπιστώσετε ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις μπορεί να διαγραφεί χωρίς να αλλάξει το νόημα / μήνυμα, ενώ κάνει τον τόνο πιο δυνατό και πιο άμεσο.

Συγγνώμη
Η συγγνώμη μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε αδύναμοι και ανασφαλείς αν τη χρησιμοποιείτε σε λανθασμένο πλαίσιο. Παρόλο που θα πρέπει πάντα να ζητάτε συγγνώμη εάν μια κατάσταση το δικαιολογεί, η χρήση του "συγγνώμη" πολύ συχνά μπορεί να σας οδηγήσει σε αμηχανία και φόβο. Αν πραγματικά θέλετε να ζητήσετε συγνώμη για κάτι, μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε τη λέξη. Αλλά αν είστε αμήχανοι ή νευρικοί, εξηγήστε αυτά τα συναισθήματα με διαφορετικούς όρους.

Ας ελπίσουμε...
Ενώ η ίδια η λέξη μπορεί να είναι αισιόδοξη, έχει στην πραγματικότητα το αντίθετο αποτέλεσμα: χρησιμοποιώντας αυτή τη λέξη σημαίνει ότι δεν είστε αποφασισμένοι ή αρκετά σίγουροι! Για παράδειγμα, αν ήσασταν ο προϊστάμενός μου και μου ζητούσατε να κάνω κάτι και να το παραδώσω στο γραφείο σας μέσα σε 2 ώρες, ποια απάντηση θα προτιμούσατε να ακούσετε από μένα:
1. Κανένα πρόβλημα. Θα το φροντίσω τώρα και θα σας το παραδώσω σύντομα.
2. ΟΚ, σίγουρα. Ας ελπίσουμε ότι θα μου πάρει λιγότερο από δύο ώρες. Θα το φέρω όταν τελειώσω.
Η δεύτερη απάντηση δεν υπονοεί εντελώς ότι δεν θα ολοκληρώσω την αποστολή μου, αλλά σίγουρα δεν φαίνεται βέβαιη. "Ας ελπίσουμε ότι"... σημαίνει ότι δεν έχετε τον έλεγχο ή ότι δεν είστε αρκετά σίγουροι ότι μπορείτε να κάνετε την αλλαγή. Στη ζωή, μερικές φορές θα είναι απαραίτητο να είμαστε αισιόδοξοι και όχι υπερβολικά σίγουροι, αλλά όταν πρόκειται για εργασιακές καταστάσεις, προσπαθήστε να αποφύγετε τη λέξη όσο περισσότερο μπορείτε.

Το καλύτερο πράγμα με την παραπάνω λίστα είναι ότι δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για την υλοποίηση της. Στην πραγματικότητα, το μόνο που απαιτείται για να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε αυτά τα αναξιόπιστα λόγια είναι η αυτογνωσία. Σήμερα είναι μια νέα μέρα. Να είστε παρόντες σε όλες τις συνομιλίες και να συνειδητοποιείτε πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τις λέξεις που αναφέρονται. Στη συνέχεια, ακολουθήστε τα βήματα για να τις αντικαταστήσετε και τελικά να τις διαγράψετε από τον καθημερινό λόγο και τα μηνύματα σας. Θα εκπλαγείτε από τη μεγάλη διαφορά.

πηγή: lifehack.org

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας