4/8/2017

Tρεις σκέψεις που καταστρέφουν τις άμυνες μας και πώς να τις αντιμετωπίσουμε

Εκπαιδευτικά Νέα

Εργασιακές αποτυχίες, ένας χωρισμός, μια απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή μια πολύ κακή κριτική είναι αρκετά για να καταρρακώσουν την αυτοεκτίμηση μας και να θέσουν εμπόδια στην προσωπική μας ανάπτυξη.

Προσπαθούμε να μεγαλώνουμε, να γινόμαστε οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού μας κάθε νέα ημέρα, παρόλα αυτά καταστάσεις όπως οι παραπάνω εμποδίζουν την πρόοδό μας και μας πηγαίνουν ένα βήμα πίσω κάθε φορά. Ωστόσο, εάν εξετάσουμε τις φαινομενικά καταστροφικές συνέπειες που έχει ένα συγκεκριμένο τραύμα, απώλεια ή αποτυχία στη ζωή μας, μπορεί να ανακαλύψουμε ότι υπάρχει μια άλλη διέξοδος από τη δυστυχία, ένας τρόπος που θα μας βοηθήσει να ανακάμψουμε πολύ πιο γρήγορα και να οικοδομήσουμε ισχυρότερες άμυνες ενάντια στις αντιξοότητες.

Ως άνθρωποι, εμπίπτουμε συνήθως σε δυο κατηγορίες αντιμετώπισης του τραύματος. Μερικοί πενθούν για ένα σύντομο διάστημα και καταφέρνουν να επαναφέρουν γρήγορα τον εαυτό τους, ενώ μερικοί τείνουν να κολλούν σε αυτήν την περίοδο για πολύ καιρό έχοντας τεράστια δυσκολία να επανέλθουν.

Προκειμένου να βρούμε καλύτερους τρόπους ανάκαμψης για όλους, πρέπει πρώτα να εξετάσουμε προσεκτικά τα αίτια της μειωμένης ανθεκτικότητας. Αυτό θα μας βοηθήσει να αναπηδήσουμε όχι μόνο πίσω, αλλά και μπροστά. Είναι όλα εντάξει. Ηρεμήστε. Υπάρχει πάντα ένα Plan-B.

Η Sheryl Sandberg, ανώτερο στέλεχος υπεύθυνο για τη διαχείριση των καθημερινών καταστάσεων του Facebook είχε περάσει από τεράστια θλίψη μετά την απώλεια του συζύγου της. Η διαδικασία της αντίδρασης και της θλίψης ήταν παρόμοια με αυτή που οι περισσότεροι από εμάς θα αισθάνονταν. Συγκλονισμένη, της ήταν δύσκολο ακόμα και να σηκωθεί από το κρεβάτι και να φροντίσει τα παιδιά της.

Χάρη στη βοήθεια του φίλου της και ενός ψυχολόγου, του Adam Grant, η Sandberg κατάφερε να ανακάμψει από την απώλεια και να χτίσει τη ζωή της ξανά. Έγραψε για τον αγώνα της και τα συγκεκριμένα βήματα που πήρε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας της δικής της ανθεκτικότητας σε ένα βιβλίο.

Αυτό που ανακάλυψε η ίδια είναι ότι πρέπει να αποφύγουμε τρία βασικά πράγματα όπως τα ερμηνεύει και ο ψυχολόγος Martin Seligman.

Εξατομίκευση: “Είμαι το χειρότερο άτομο στον κόσμο"
Μόλις το τρομερό συναίσθημα της απώλειας χτυπήσει, έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι φταίμε εμείς. Ανεξάρτητα από την κατάσταση, οι περισσότεροι από εμάς θα κατηγορούσαμε τον εαυτό μας για την αποτυχία της κατάστασης που μας απασχολεί.
Πρέπει, όμως, να σταματήσουμε να κατηγορούμε τον εαυτό μας. Για παράδειγμα, στην κατάσταση ενός χωρισμού, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, τελικά, περιλαμβάνει δύο άτομα και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί ποτέ να θεωρείται το λάθος ενός ατόμου μόνο. Είναι πάντα καλή ιδέα να μιλήσετε με ανθρώπους κοντά σας για να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μια αμερόληπτη προοπτική.

Υπερβολή: “Η ζωή μου έχει καταστραφεί"
Αυτό συμβαίνει όταν το αίσθημα της αποτυχίας υπερνικά ξαφνικά όλες τις πτυχές της ζωής μας, παρότι στην πραγματικότητα μπορεί να μας απασχολεί μόνο το κομμάτι της ερωτικής μας ζωής.
Η προσέγγιση είναι παρόμοια με την εξατομίκευση. Αντί να λυπούμαστε για τον εαυτό μας και να αφήσουμε την αρνητικότητα να επισκιάσει άλλες πτυχές της ζωής μας, πρέπει να ρίξουμε μια δεύτερη ματιά και να αρχίσουμε να βρίσκουμε ακόμη και τα μικρότερα πράγματα που μπορούμε να εκτιμήσουμε. Για παράδειγμα, αν έχετε περάσει από έναν βαρύ χωρισμό, μπορείτε να είστε ευγνώμονες για τους φίλους σας και τη μεγάλη και ειλικρινή υποστήριξή τους. Αυτή η μέθοδος όχι μόνο θα σας κάνει πιο ανθεκτικούς, αλλά οι φιλίες σας θα αποκτήσουν μια νέα, πιο ειλικρινή και υποστηρικτική διάσταση.

Μονιμότητα: “Δεν θα συνέλθω ποτέ”
Αυτό το συναίσθημα μας κατακλύζει όταν επέρχεται ένας χωρισμός.
Παρόλο που μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να δείτε το φως στο τέλος της σήραγγας, όταν ολόκληρη η ζωή που σχεδιάσατε καταρρέει, μπορείτε να την ξεπεράσετε σκεπτόμενοι διαφορετικά. Σε στιγμές που φαίνονται να διαρκούν για πάντα, πρέπει να θυμάστε ότι έχετε περάσει από παρόμοια απογοήτευση πριν και έχετε καταφέρει να προχωρήσετε, να αγαπήσετε και να εμπιστευτείτε ξανά. Στο τέλος, έχετε μάθει από όλα αυτά και σύντομα θα μπορείτε να δείτε τη μεγαλύτερη εικόνα και πώς αυτές οι φαινομενικά αρνητικές στιγμές μπορούν να οδηγήσουν σε κάτι εκπληκτικό αργότερα. Το να έχετε μια προοπτική σε δύσκολους καιρούς δεν έρχεται πάντα φυσικά, αλλά μόλις αρχίσετε να εφαρμόζετε αυτές και παρόμοιες συμβουλές, θα είστε σε θέση να επανέλθετε πολύ πιο γρήγορα κάθε επόμενη φορά.

Αντιμετωπίστε τα 
Ναί. Αυτά τα τρία συμβαίνουν φυσιολογικά στο μυαλό μας κατά τη διάρκεια δύσκολων συνθηκών. Αλλά αξίζει να τα ξεπεράσουμε με τους τρόπους που αναφέραμε γιατί επιφέρουν όχι μόνο ταχύτερη ανάκαμψη, αλλά και μια εντελώς νέα και πιο χαρούμενη προοπτική που δεν θα είχαμε αντιληφθεί διαφορετικά.
Καθώς είναι οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις μας που δημιουργούν τα τρία στάδια και μας παγιδεύουν στην πίστη ότι δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τη θλίψη, ο μόνος τρόπος να το αποφύγουμε πραγματικά είναι να περάσουμε μέσα από αυτά τα τρία στάδια και να βρούμε μια αμυντική σκέψη που θα μας κάνει να βλέπουμε μια άλλη προοπτική και τελικά θα μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε την πολυπόθητη ανθεκτικότητα.

πηγή: lifehack.org

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας