16/6/2017

Ένας τρόπος για να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις ξεκινώντας από αύριο

Καριέρα

Είναι πρωί. Το ξυπνητήρι χτυπάει. Πατάς "αναβολή". Μετά από πέντε λεπτά χτυπάει πάλι. Κάνεις το ίδιο. Την επόμενη μέρα ορίζεις το ξυπνητήρι κάποια λεπτά νωρίτερα για να έχεις την άνεση να πατάς "αναβολές". Μετά ξυπνάς, δεν προλαβαίνεις να πάρεις πρωινό ή να κάνεις όλα αυτά που κάνεις συνήθως και φεύγεις για τη δουλειά ή τη σχολή κακόκεφος-η και με νεύρα. Η μέρα ήδη ξεκίνησε άσχημα.

Σίγουρα η ζεστασιά του κρεβατιού είναι πολύ ωραία το πρωί, όμως, είναι και η πηγή του προβλήματος. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science, το κλειδί για να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις που θα τις εφαρμόζετε είναι να σκέφτεστε τη ζωή σαν μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις, που η μία πυροδοτεί την έναρξη μιας άλλης: Το να πατήσεις "αναβολή" μια ακόμη φορά σημαίνει ότι θα σηκωθείς πέντε με δέκα λεπτά πιο μετά, που σημαίνει ότι δεν θα προλάβεις να ετοιμαστείς σωστά, που σε οδηγεί σε γρήγορες κινήσεις και αναποδιές.

Στο πρώτο μέρος της έρευνας, οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες την επιλογή να πάρουν ένα συγκεκριμένο ποσό χρημάτων μέσα στην επόμενη μέρα ή ένα μεγαλύτερο στο τέλος του μήνα. Για κάποια από τα υποκείμενα, η απόφαση πάρθηκε ως δυο ξεχωριστά και καθόλου συσχετισμένα αποτελέσματα. Για κάποιους άλλους, όμως, κάθε επιλογή, παρουσιάστηκε ως μια σειρά από συνδεδεμένα γεγονότα. Δηλαδή, αναρωτήθηκαν αν πρέπει να πάρουν τα χρήματα τώρα και να μην πάρουν τίποτα μετά ή αν δεν πρέπει να πάρουν κάτι τώρα για να πάρουν μετά περισσότερα. Οι ερευνητές έβγαλαν το συμπέρασμα πως οι τελευταίοι ήταν πιο πιθανό να προσπαθήσουν για την καλύτερη συμφωνία.

Η παρακολούθηση του εγκεφάλου από ένα επόμενο πείραμα προσφέρει κάποια εσωτερική γνώση σχετικά με το τι μπορεί να συνέβη. Όταν οι ερευνητές έδωσαν τις ίδιες επιλογές σε ένα άλλο γκρουπ εθελοντών, ανακάλυψαν ότι ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισαν ποια επιλογή θα ακολουθήσουν δημιούργησε μια εγκεφαλική δραστηριότητα. Οι καταστάσεις που παρουσιάστηκαν με την επιλογή "αυτό ή το άλλο" δημιούργησαν δραστηριότητα στο τμήμα του εγκεφάλου που αφορά τη δύναμη της θέλησης, ενώ αυτοί που σκέφτηκαν μια σειρά από γεγονότα είχαν περισσότερο δραστηριότητα στο τμήμα που συνδέεται με τη φαντασία.

Η τελευταία κατάσταση ίσως δείχνει τον πιο αποδοτικό τρόπο σκέψης αφού σε βοηθά να εντοπίσεις τις συνέπειες αυτού που πρόκειται να κάνεις.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ένα: Βάλε τη φαντασία σου να τρέξει από νωρίς το πρωί χωρίς άγχος.

πηγή: nymag.com

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας