30/05/2016

5 Βασικές δεξιότητες που χρειάζεστε για να βρείτε (και να κρατήσετε) μια δουλειά

Καριέρα

Μια ομάδα από CEOs και κορυφαία στελέχη ρωτήθηκαν για τα προσόντα τα οποία αναζητούν σε έναν υποψήφιο όταν έρχεται η ώρα να προσλάβουν κάποιον. Απαρίθμησαν αρκετές δεξιότητες, οι περισσότερες από τις οποίες εμπίπτουν σε πέντε κατηγορίες. Ιδού λοιπόν οι δεξιότητες που χρειάζεται να έχει κάποιος για να βρει μια δουλειά, αλλά και να διαπρέψει σ’ αυτήν!

1. Επικοινωνιακές δεξιότητες και γραπτός λόγος: Η αποτελεσματική επικοινωνία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά μιας επιτυχημένης εταιρίας, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων αναζητούν υπαλλήλους με άριστες επικοινωνιακές δεξιότητες. Από την άλλη, ο γραπτός λόγος είναι εξίσου σημαντικός για πολλούς λόγους. Ένα βιογραφικό ή μια συνοδευτική επιστολή με ορθογραφικά λάθη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και την απόρριψη σας για μια θέση εργασίας. Επιπλέον, ο σωστός γραπτός λόγος αποτελεί ένδειξη νοημοσύνης, μόρφωση και ακρίβειας – στοιχεία που όλοι θα ήθελαν να έχει ένας καλός υπάλληλός.

2. Αντοχή στην ασάφεια: Ο χώρος εργασίας σήμερα είναι περίπλοκος και απαιτεί από τους καλούς υπαλλήλους να έχουν ικανοποιητικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Τα αφεντικά πάντα εντυπωσιάζονται από τους εργαζόμενους που έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα αποτελεσματικά, με τη λιγότερη δυνατή καθοδήγηση.

3. Επιμονή στο στόχο: Φυσικά, το πρώτο βήμα είναι να θέσετε απαιτητικούς εργασιακούς στόχους, αλλά από τη στιγμή που αυτό θα γίνει, οι καλύτεροι εργαζόμενοι επιδεικνύουν υψηλό κίνητρο και δεν επιτρέπουν στα προβλήματα και στις δυσκολίες να σταθούν εμπόδιο στο δρόμο τους. Κι αυτό απαιτεί θάρρος.

4. Δεξιότητες στην ομαδική εργασία: Η περισσότερη δουλειά γίνεται πλέον σε ομάδες, επομένως μια κρίσιμη ικανότητα που χρειάζεται κάποιος να έχει για να επιτύχει επαγγελματικά είναι να μπορεί να συνεργαστεί αποτελεσματικά με άλλους. Επιπλέον, σε αξιολογήσεις που γίνονται από όλους τους συνεργάτες και συναδέρφους και όχι μόνο από τον προϊστάμενο, αυτοί που υστερούν στην ομαδική εργασία θα αποτύχουν.

5. Κοινωνική νοημοσύνη. Η επικοινωνιακή δεξιότητα, η επιμονή στο στόχο, και η ομαδική εργασία βασίζονται σ’ αυτό που ονομάζεται κοινωνική νοημοσύνη. Στην ουσία ο όρος αναφέρεται στην ικανότητα που έχει κάποιος να γνωρίζει τι μπορεί να ενοχλήσει τον άλλον, καθώς και να αντιλαμβάνεται πώς πρέπει να φερθεί για να τα πηγαίνει καλά με τους άλλους. Αυτή η δεξιότητα αναπτύσσεται μέσα από την εμπειρία και από τη μάθηση, τόσο από τις επιτυχίες, όσο και από τις αποτυχίες στο χώρο εργασίας και στην κοινωνική ζωή.

Πηγή: psychologytoday.com

Προτεινόμενες σχολές

2500 σεμινάρια με περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες
Επεκτείνουμε τη Γνώση
Συμβάλλουμε στην επιτυχία
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής
Πιστοποιημένα εκπαιδευτικά
προγράμματα από την RTI

Σεμινάρια Α' Βοηθειών
σε Ελλάδα και Κύπρο
The Future is Yours.
Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πειραιώς
E-learning Χρημ/κη
Διοικητική & Διοίκηση Έργων
Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
30.000 ανώτερα στελέχη!