05/05/2016

Πώς να πιάσετε έναν ψεύτη; Συμβουλές από έναν ειδικό Ανακριτικής Ψυχολογίας

Εκπαιδευτικά Νέα

Οι άνθρωποι γενικά δεν είναι ιδιαίτερα καλοί στο να αναγνωρίζουν πότε κάποιος λέει ψέματα. Μάλιστα, η έρευνα έχει δείξει ότι και οι επαγγελματίες — όπως αστυνομικοί, ψυχολόγοι και δικαστές — συνήθως δεν είναι και πολύ καλύτεροι από οποιονδήποτε άλλο σε αυτό.

Αυτό βέβαια, αποτελεί εμπόδιο για τους ανθρώπους που ασκούν αυτά τα επαγγέλματα (και για όσους παρακολουθούν αστυνομικές σειρές ή ταινίες!). Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιωθείτε στο να αναγνωρίζετε έναν ψεύτη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Edward Geiselman, ομότιμος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, ανέπτυξε μαζί με την ομάδα του μια τεχνική που ονομάζεται “γνωστική συνέντευξη”. Η τεχνική αυτή αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει τα θύματα και τους μάρτυρες να ανακαλέσουν πιο αποτελεσματικά πληροφορίες, αλλά φαίνεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να διαπιστωθεί αν κάποιος ψεύδεται.

«Όταν ζητάς από κάποιον να απαριθμήσει τις λεπτομέρειες ενός γεγονότος, αυξάνεται δραματικά η πνευματική ενέργεια που απαιτείται για να αφηγηθεί την ιστορία του. Αυτό οι ψυχολόγοι το ονομάζουν “γνωστικό φορτίο”. Όσο προσπαθεί κάποιος να ανασκευάσει τα γεγονότα και οδηγείται στο συμβάν που είναι υπό αμφισβήτηση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανοιχτού τύπου ερωτήσεις όπως “Αλήθεια; Πες μου περισσότερα γι’ αυτό”.».

Σ’ αυτήν την προσέγγιση ο ανακριτής λειτουργεί περισσότερο δημοσιογραφικά, συγκεντρώνοντας όσο περισσότερες πληροφορίες είναι δυνατόν, αντί να προσπαθεί να εκμαιεύσει μια ομολογία. Ένας άνθρωπος που λέει την αλήθεια απαντάει σε αυτού του τύπου τις ερωτήσεις δίνοντας συμπληρωματικές πληροφορίες. Αντίθετα, ένας που ψεύδεται θα κολλήσει στις ίδιες, ξαναειπωμένες απαντήσεις. Μπορείτε επιπλέον να ζητήσετε να σας πουν την ίδια ιστορία αρχίζοντας από το τέλος, ή να σας σχεδιάσουν με ένα χαρτί κι ένα μολύβι τα γεγονότα. Ένας ψεύτης θα αρχίσει να λυγίζει.

Το κλειδί σε αυτήν την τεχνική, σύμφωνα με το Geiselman, είναι ότι οδηγείται ο ανακρινόμενος σε πνευματική εξάντληση. Το να προσπαθεί κάποιος να διατηρήσει τον έλεγχο σε όλες τις λεπτομερείς πληροφορίες ενώ αφηγείται ξανά και ξανά τα γεγονότα από διαφορετικά χρονικά σημεία και οπτικές, στην ουσία τον φτάνει στα όρια της γνωστικής του λειτουργίας.

Επομένως, αυτό είναι, έχετε στα χέρια σας όλα τα εργαλεία για να ανακαλύψετε έναν ψεύτη! Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας πει μια ιστορία που δε θα σας φανεί και τόσο αληθινή, βάλτε τον να την ξαναπεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, και ανάποδα, και να τη ζωγραφίσει... Σύντομα, είτε θα έχετε ανακαλύψει την αλήθεια, είτε θα σταματήσουν οι φίλοι σας να σας λένε πράγματα 

Ενδιαφέρεστε για Σεμινάρια Δικαστικής Ψυχολογίας και Ανίχνευσης Ψεύδους;
Δείτε τα όλα πατώντας εδώ.

Πηγή: nymag.com

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας