26/4/2016

Moon Myths: Τελικά πόσο μας επηρεάζει το φεγγάρι;

Εκπαιδευτικά Νέα

 Το φεγγάρι κατέχει μια μυστηριακή θέση στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη ότι πολλοί μύθοι έχουν χτιστεί πάνω στην υποτιθέμενη επιρροή του στους ανθρώπους.

«Θα φταίει η πανσέληνος», λέμε συχνά όταν κάτι παράξενο ή ασυνήθιστο συμβαίνει. Και σύμφωνα με τους ερευνητές, η φράση αυτή ακούγεται αρκετά και ανάμεσα σε αστυνομικούς, προσωπικό ψυχιατρικών νοσοκομείων και επειγόντων περιστατικών.

Στην πραγματικότητα, πολλές έρευνες έχουν προσπαθήσει να μελετήσουν την πιθανή σχέση μεταξύ του φεγγαριού, και συγκεκριμένα της πανσέληνου, και της ανθρώπινης βιολογίας και συμπεριφοράς. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δε διαπίστωσε καμία στατιστικώς σημαντική σύνδεση, ενώ πολλές αποδείχτηκε ότι είχαν μεθοδολογικά προβλήματα και χαμηλή αξιοπιστία.

Οι αξιόπιστες έρευνες λοιπόν, οι οποίες σύγκριναν τις φάσεις του φεγγαριού σε σχέση με τις γεννήσεις, τις καρδιακές προσβολές, τους θανάτους, τις αυτοκτονίες, τα περιστατικά βίας, τις εισαγωγές σε ψυχιατρικά νοσοκομεία και τις επιληπτικές κρίσεις, διαπίστωσαν ξανά και ξανά ότι υπάρχει μικρή ή και μηδαμινή σύνδεση.

Μια πιθανή έμμεση σύνδεση: πριν την εποχή του ηλεκτρισμού και του τεχνητού φωτισμού, το φως της πανσέληνου μπορεί να κρατούσε ξύπνιους τους ανθρώπους και η έλλειψη ύπνου να επηρέαζε πιθανόν την ψυχολογική τους κατάσταση. Παρόλα αυτά, η υπόθεση αυτή αναμένει ερευνητική υποστήριξη.

Τότε στη σημερινή εποχή, όπου ο τεχνητός φωτισμός έχει ακυρώσει αυτήν την πιθανή επιρροή του φεγγαριού στον άνθρωπο, γιατί ο μύθος επιμένει;

Η εξήγηση θα μπορούσε να είναι η εξής: όταν κάτι περίεργο συμβαίνει, οι άνθρωποι έχουν την τάση να το συνδέουν με κάτι άλλο σχετικά ασυνήθιστο, όπως είναι η πανσέληνος. Τον υπόλοιπο μήνα, αν κάτι παράξενο συμβεί, είναι απλά παράξενο! Αν η αστυνομικοί και οι γιατροί αναμένουν ότι νύχτες με πανσέληνο θα είναι πιο ταραχώδεις, τότε μπορεί να ερμηνεύσουν τα περιστατικά μιας, κατά τα άλλα, συνηθισμένης νύχτας ως πιο ακραία από το συνηθισμένο.

Τελικά, φαίνεται ότι οι προσδοκίες μας επηρεάζουν την αντίληψή μας και τείνουμε να αναζητάμε αποδείξεις οι οποίες να επιβεβαιώνουν αυτά που πιστεύουμε. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του φεγγαριού!

Πηγή: livescience.com

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας