05/04/2016

Το CERN επιστρέφει στο Αthens Science Festival

Εκπαιδευτικά Νέα

Στη Mέκκα της σύγχρονης επιστήμης, στο περίφημο κέντρο βασικής έρευνας CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) διεξάγεται, εδώ και χρόνια, το μεγαλύτερο πείραμα του κόσμου, με στόχο να βρεθούν και να εξηγηθούν επιστημονικά όλα όσα συνδέονται με τη θεωρία του Big Bang και τη δημιουργία του κόσμου.

Η περίπτωση του CERN είναι μια αναμφισβήτητη απόδειξη πως η επιστήμη εκτός από τη δημιουργία νέας γνώσης, μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα της ανθρωπότητας. Ο χώρος της επιστήμης και της έρευνας, όπως αποδεικνύεται περίτρανα στην περίπτωση του CERN, δεν είναι χώρος αποκλεισμών αλλά σύνθεσης και συνέργειας, αποτελώντας και το μοναδικό ίσως σημείο στο οποίο μπορούν να συναντηθούν οι επιστημονικές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του κόσμου. Η έρευνα φυσικά δεν σταματάει ποτέ, όπως και η ελπίδα ότι από τα πειράματα στο CERN θα προκύψει κάτι καινούργιο, απροσδόκητο και καταπληκτικό. Το CERN συμμετέχει φέτος δυναμικά στο Athens Science Festival (ASF16) από τις 5-10 Απριλίου, μέσα από μία σειρά ποικίλων και πρωτότυπων δράσεων, γεγονός που αποτελεί αναγνώριση της μεγάλης αυτής διοργάνωσης. Στις δράσεις περιλαμβάνονται:

-Το Δώρο της Μάζας (The Gift of Mass) που είναι μια διαδραστική, σχετική με τον μηχανισμό Higgs΄(δηλ. το φυσικό φαινόμενο με βάση τον οποίον τα στοιχειώδη σωματίδια απέκτησαν τη μάζα τους στο αρχέγονο Σύμπαν), οπτικοακουστική εγκατάσταση πολυμέσων στους Παλαιούς Φούρνους. Εκεί, από τις 6-10 Απριλίου, οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν εικονικά την εμπειρία «απόκτησης» και «απώλειας» της μάζας τους.

-Στις 6 Απριλίου συζήτηση σε στρογγυλό τραπέζι με τίτλο: CERN: “Επιταχυντής” ζωής; Πως η επιστήμη εκτός από τη δημιουργία νέας γνώσης, δίνει λύσεις στα προβλήματα της ανθρωπότητας; Συμμετέχουν οι: καθ. Εμμ. Τσεσμελής/CERN, καθ. Ευαγ. Γαζής/ΕΜΠ, Δρ. Γεώργιος Φανουράκης/Δημόκριτος, Δρ. Σοφία Χουρίδου/ΕΚΠΑ, Δρ Άγγ. Αλεξόπουλος/ Πείραμα CMS, CERN. Συντονίζει η βιολόγος-δημοσιογράφος Βάσω Μιχοπούλου. Διοργάνωση: CERN

-"Τραγουδάει το μποζόνιο Higgs;" Είναι η ερώτηση στην οποία θα απαντήσει ο Πολωνός φυσικός υψηλών ενεργειών Piotr Traczyk σε απογευματινή παρουσίαση στις 7 Απριλίου. Να θυμίσουμε ότι το 2012, σχεδόν μισό αιώνα μετά τη θεωρητική του διατύπωση, το μποζόνιο Higgs ανακαλύφθηκε από τα πειράματα CMS και ATLAS, με δεδομένα από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN. Με απλό και διασκεδαστικό τρόπο, ο πειραματικός φυσικός θα επιχειρήσει να απαντήσει σε τρία ερωτήματα: Τί είναι το μποζόνιο Higgs; Πώς ανακαλύφθηκε; Πώς μπορούμε να το κάνουμε να “τραγουδήσει”;

- Μια πρωτότυπη χορευτική performance στο πλαίσιο του Gift of Mass με τίτλο: "10-22 sec" στις 8 Απριλίου. Στο έργο του Σπύρου Κουβαρά, πεδίο έρευνας και δημιουργίας της χορογραφίας του αποτέλεσε το πεδίο Higgs και η αυθόρμητη διάσπαση της συμμετρίας στη Φυσική. Στην performance, το σώμα ορίζεται ως «πυρήνας» και τα μέλη του ως «σωματίδια» που με την κίνησή τους εξερχόμενα του πυρήνα σπάνε την συμμετρία.

- Ένα δημιουργικό εργαστήριο για καθηγητές με τίτλο: "Μαθαίνοντας την Επιστήμη μέσα από τις Τέχνες" στις 9 Απριλίου. Πώς μπορεί ν’ αυξηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για την επιστήμη; Πώς μέσα από δημιουργικές προσεγγίσεις βασιζόμενες στις τέχνες η διδασκαλία της επιστήμης μπορεί να γίνει πιο συναρπαστική απελευθερώνοντας τη δημιουργικότητα των μαθητών!

- Με την ομιλία του εμβληματικού βρετανού θεωρητικού φυσικού του CERN Jonathan Richard Ellis, που κατέχει την Έδρα Clerk Maxwell του King’s College London, θα κλείσει το Φεστιβάλ στις 10 Απριλίου 2016, ο οποίος θα απαντήσει με ευρηματικό τρόπο στα ερωτήματα: Τι είμαστε; Από πού προερχόμαστε; Πού πάμε; που τέθηκαν από τον ζωγράφο Paul Gaugin στο διάσημο πίνακά του. Η ανακάλυψη του μποζονίου Higgs φαίνεται να ολοκληρώνει την κατανόησή μας για τη δομή της ύλης και προσφέρει ενδείξεις για το από πού προερχόμαστε και πού πάμε. Αλλά υπάρχουν και άλλα μυστήρια, όπως η φύση της σκοτεινής ύλης και η προέλευση της ίδιας της ύλης, τα οποία συνεχίζουν να μελετώνται από τα πειράματα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN. Ο Ellis ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της έρευνας για τη σχέση ανάμεσα στη σωματιδιακή φυσική και την κοσμολογία, η οποία έκτοτε έχει αποτελέσει μια ξεχωριστή υποειδικότητα: την αστροφυσική των σωματιδίων.

Για περισσότερες πληροφορίες: Athens Science Festival

Πηγή: Ημερησία