7/12/2015

Συνέντευξη ενώπιον επιτροπής; Δεν υπάρχει λόγος να χάνετε την ψυχραιμία σας

Καριέρα

Έχετε περάσει τον πρώτο γύρο συνεντεύξεων και τώρα θέλουν να σας «τσεκάρουν» περισσότερα άτομα της εταιρείας. Με άλλα λόγια, ήρθε η ώρα να δώσετε συνέντευξη σε επιτροπή! Δεν χρειάζεται να αποθαρρύνεστε: στη συνέχεια θα βρείτε κάποιες συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη προκειμένου να είστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές σας.

Περισσότεροι από ένας εξεταστές – Με ποιον πρέπει να διατηρείτε οπτική επαφή; Ο ένας είναι ιδιαίτερα φιλικός και ο άλλος απόμακρος και τυπικός – Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να απαντήσετε; Πώς μπορείτε να τους εντυπωσιάσετε και να κερδίσετε τη θέση;

Οι συνεντεύξεις σε επιτροπή αποτελούν συχνά μέρος της διαδικασίας αναζήτησης εργασίας και μπορεί να σας προκαλούν δέος. Η εφημερίδα Guardian του Ηνωμένου Βασιλείου φιλοξένησε πρόσφατα μια ενότητα ερωτήσεων και απαντήσεων με πέντε ειδικούς από τον χώρο των προσλήψεων και της παροχής καθοδήγησης.

Εύκολο να το λες αλλά δύσκολο να το κάνεις;

Να ποιες ήταν οι πιο σημαντικές συμβουλές των ειδικών:

Μάθετε ποιος θα παρίσταται – αν δεν σας το πουν εξαρχής, ρωτήστε. Πριν πάτε για τη συνέντευξη, κάνετε μια έρευνα για τα μέλη της επιτροπής. Αναζητήστε τα στο LinkedIn. Ποιοι είναι οι τομείς ειδίκευσής τους; Πώς συνδέονται με το δικό σας γνωστικό πεδίο ή τα ενδιαφέροντά σας;

Αναζητήστε όλες τις σχετικές πληροφορίες για την εταιρεία, μην περιοριστείτε όμως στην αποστήθιση των στοιχείων που υπάρχουν στον δικτυακό τόπο της. Κάνετε ενδελεχή έρευνα. «Ο υποψήφιος που κερδίζει τις εντυπώσεις είναι αυτός που έχει ερευνήσει την ευρύτερη αγορά, που γνωρίζει ποια είναι η θέση της εταιρείας στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι και ποιοι είναι οι ανταγωνιστές της, και επίσης εκείνος που κατανοεί τις αλλαγές και τις εξελίξεις που πραγματοποιούνται», λέει η Hanna Morton-Hedges της εταιρείας συμβούλων σταδιοδρομίας Momentum Careers Advice.

Όλοι θέλουν να εργάζονται μαζί με άτομα που συμπαθούν, οπότε είναι σημαντικό να προσπαθούμε να γινόμαστε συμπαθείς στον άνθρωπο που μας παίρνει συνέντευξη. Όταν πρόκειται για περισσότερα από ένα άτομα, τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα. Το κλειδί είναι η απλότητα: η θετική γλώσσα σώματος, το χαμόγελο και ο γνήσιος ενθουσιασμός βοηθούν πολύ.

Αφιερώστε χρόνο σε όλους τους εξεταστές και φροντίστε να διατηρείτε οπτική επαφή με όλα τα πρόσωπα που έχετε απέναντί σας. Μην αφήσετε το άγχος να σας κάνει να φανείτε κατά λάθος αγενείς. Το πρόβλημα με τις συνεντεύξεις σε επιτροπή είναι ότι οι επιτροπές αποτελούνται από πολύ διαφορετικές προσωπικότητες. Είναι φυσικό να επικεντρώσετε την προσοχή σας στον εξεταστή που σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα, έτσι όμως κινδυνεύετε να αποκλείσετε τους υπόλοιπους.

Αν ορισμένοι είναι πιο φιλικοί και άλλοι πιο απόμακροι, προσπαθήστε να απαντήσετε την κάθε ερώτηση με τον τρόπο που θεωρείτε ότι τους ταιριάζει περισσότερο (και με τον οποίο αισθάνεστε κι εσείς πιο άνετα). Προσπαθήστε ο τρόπος απάντησής σας να τους καλύπτει όλους.

Όταν εξηγείτε τους λόγους για τους οποίους επιθυμείτε τη θέση, εστιάστε περισσότερο στους παράγοντες "έλξης" και όχι "απώθησης" - δηλ. στο τι σας ελκύει στη νέα θέση εργασίας και όχι στο τι δεν σας άρεσε στην παλιά σας θέση. Μπορείτε να αναφέρετε ότι θέλετε να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας, ότι η νέα θέση σάς βολεύει από γεωγραφικής άποψης και ότι το αντικείμενο της συγκεκριμένης θέσης σας ενδιέφερε πάντοτε και συνεπώς αποτελεί το λογικό επόμενο επαγγελματικό βήμα για εσάς.

Πηγή: Eures

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας