17/8/2015

Η τελειότητα είναι υπερεκτιμημένη - Όσα χρειάζεστε για να αγωνίζεστε

Καριέρα

Ολοκληρώστε την παρακάτω πρόταση: «Πριν λανσάρω ένα νέο προϊόν, στείλω την παρουσίασή μου σε έναν ενδεχόμενο εργοδότη ή ολοκληρώσω μια ομιλία για να δώσω μπροστά σε ολόκληρη την εταιρεία, θέλω να είμαι βέβαιος/η πως αυτό είναι ____.»

Μπορεί να συμπληρώσατε «ελκυστικό» ή «σωστά ορθογραφημένο» ή εγκεκριμένο από το αφεντικό. Αλλά πιθανότατα η πλειοψηφία θα συμπληρώσει τη λέξη «τέλειο».

Ως ανθρώπινα όντα, είμαστε εμποτισμένοι με την ανάγκη να παλεύουμε συνεχώς για την τελειότητα. Μπορείτε να το αντιληφθείτε από τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τους επιτυχημένους ανθρώπους: περιμένουμε από τους ανθρώπους που έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση – όπως managers, CEOs – να είναι τέλειοι χωρίς να κάνουν το παραμικρό λάθος.

Έτσι, δεν είναι άξιο απορίας, γιατί όταν αγωνιζόμαστε να επιτύχουμε, παλεύουμε ταυτόχρονα και για την τελειότητα. Πράγμα που είναι χάσιμο χρόνου. Ο λόγος; Κατ’ αρχήν ο κάθε άνθρωπος ορίζει διαφορετικά την τελειότητα και έτσι είναι απίθανο να θεωρηθεί ο ίδιος τέλειος από όλους τους άλλους.

Επιπροσθέτως, σκεφτείτε ξανά όλους εκείνους τους ανθρώπους που εκτιμάτε πολύ. Όταν τους βλέπετε να συμπεριφέρονται πραγματικά τέλεια, αυτό σας κάνει να νιώθετε λιγότερο συνδεδεμένοι μαζί τους και όχι το αντίθετο.

Όπως οι Michael Bosworth και Ben Zoldan υποστηρίζουν στο What Great Sales people Do: The Science of Selling Through Emotional Connection and the Power of Story, «Όσο ειρωνικό κι αν φαίνεται, εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους περισσότερο όταν έχουν τη θέληση να εκθέσουν τον εαυτό τους ως ατελή. Δεν συνδεόμαστε με την τελειότητα, συνδεόμαστε με ανθρώπους που πέρασαν από το επίπεδο της τελειότητας.»

Ωστόσο, το να μειώσει κανείς την πίεση για την τελειότητα δεν σημαίνει πως μπορεί να λέει και να κάνει ό,τι θέλει. Πώς μπορείτε να αλλάξετε την επικέντρωσή σας από την τελειότητα στην ευελιξία και στο να γίνετε πιο τρωτοί, και παράλληλα να στοχεύετε ακόμη σε καταπληκτικά αποτελέσματα; Παρακάτω θα βρείτε τρεις συμβουλές.

1. Βρείτε το δικό σας ορισμό για την τελειότητα
Κάθε φορά που ολοκληρώνετε ένα νέο project, αναρωτηθείτε τι σημαίνει για εσάς το «τέλειο» στην προκειμένη περίπτωση. Πιθανόν να έχετε λίγους ρεαλιστικούς και δίκαιους στόχους κρυμμένους κάτω από την ομπρέλα της τελειότητας. Αλλά, ο ορισμός σας μπορεί να περιλαμβάνει και στόχους που δεν βρίσκονται στο δικό σας έλεγχο, όπως για παράδειγμα να σας συμπαθήσει ο εργοδότης περισσότερο από τους υπόλοιπους υποψήφιους.

Μόλις κατανοήσετε τι σημαίνει η λέξη «τέλειο» για εσάς στην εκάστοτε περίπτωση, τότε μπορείτε να αρχίσετε να εκτιμάτε τη σημασία του κάθε στόχου και το πόσο ο καθένας από αυτούς μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία σας (και να αντιληφθείτε πως ίσως ποτέ να μην μπορέσετε να είστε τέλειοι, αλλά είστε OK με αυτό).

2. Γνωρίστε τους ανθρώπους για τους οποίους προσπαθείτε να είστε τέλειοι
Όταν είστε συγκεντρωμένοι στο να είστε τέλειοι, είναι εύκολο να ξοδέψετε όλο το χρόνο σας μέσα στο κεφάλι σας – ψάχνοντας να βρείτε πώς θα φαίνεστε καλύτεροι στα μάτια του πελάτη σας, του αφεντικού σας ή του μελλοντικού εργοδότη σας. Όμως, για να δημιουργήσετε κάτι πραγματικά εξαιρετικό που θα κάνει όλους αυτούς να νιώσουν συνδεδεμένοι με αυτό, πρέπει να δώσετε την έμφαση στα πρόσωπα.

Αν, για παράδειγμα, είστε έτοιμοι να λανσάρετε ένα νέο προϊόν, αφήστε στην άκρη το προϊόν και δώστε σημασία στους ανθρώπους όπου αυτό απευθύνεται. Ποιες είναι οι αξίες τους; Τι μπορεί κανείς να κατασκευάσει ή να γράψει που να τους εκπλήξει και να τους διαφωτίσει; Πώς θα μπορέσετε να επικοινωνήσετε αυτό το προϊόν, την παρουσίαση, τη συνοδευτική επιστολή ή οτιδήποτε άλλο με τέτοιο τρόπο που θα τους κάνει να σταματήσουν και να ακούσουν;

3. Ανακαλύψτε τρόπους για να καταφέρετε μεγαλύτερη ευελιξία στη δουλειά
Ας πούμε πως συντάσσετε ένα λόγο, μία ομιλία. Αντί να αρχίσετε να παραθέτετε συνέχεια στατιστικά στο ακροατήριό σας, μοιραστείτε μια προσωπική ιστορία. Αν δουλεύετε πάνω στο βιογραφικό σας σημείωμα, συμπεριλάβετε στοιχεία της προσωπικότητάς σας.

Και αν κάνετε κάποιο λάθος, αν μπερδέψετε τα λόγια σας, δεχτείτε το ανθρώπινα και προχωρήστε. Αυτές είναι οι στιγμές που κάνουν τους υπόλοιπους να ταυτίζονται.

Ο Brené Brown, ένας ερευνητής και αγαπημένος συγγραφέας έγραψε κάποτε «Οι ατέλειες δεν δείχνουν ανεπάρκεια: απλώς υπενθυμίζουν ότι είμαστε σ’ αυτό όλοι μαζί».

Μπορεί το να είναι κανείς τρωτός να τον κάνει παράλληλα να νιώθει άβολα, αλλά αν μάθει να το διαχειρίζεται, θα δει πολύ περισσότερα αποτελέσματα από όσα θα κατάφερνε με το να είναι τέλειος.

Πηγή: The Muse

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας