8/11/2011

Crowdsourcing: Χρηματοδότηση από το πλήθος

Καριέρα

Ξεχάστε τις εποχές που οι εφευρέτες όλων των ειδών πηγαίνανε πόρτα-πόρτα σε μεγάλους επενδυτές παρακαλώντας να τους χρηματοδοτήσουν την ανακάλυψή τους. Το παιχνίδι αλλάζει και πια έρχονται στον εφευρέτη οι ίδιοι επενδυτές, οι οποίοι μάλιστα δεν είναι απαραίτητα ένας μεγάλος, αλλά πολλοί μικροί.

Το μόνο που πρέπει ο δημιουργός να κάνει είναι να ανεβάσει την ιδέα-εφεύρεσή του στο διαδίκτυο κι όλα τα άλλα τα κάνει ο κόσμος. Το "crowdfunding" (χρηµατοδότηση από το πλήθος) ή ελληνιστί "διαδικτυακή µικροχρηµατοδότηση", όπως ονομάζεται αυτή η νέα µορφή χρηµατοδότησης, φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τους όρους του οικονοµικού παιχνιδιού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αν και λειτουργεί εδώ και µόλις µερικά χρόνια, καταγράφει ήδη εντυπωσιακές ιστορίεςεπιτυχίας µε… πολλά µηδενικά, για χιλιάδες εµπνευσµένους σχεδιαστές, επιχειρηµατίες, καλλιτέχνες, φιλανθρωπικές οργανώσεις, εµπόρους, ακόµη και γεωργούς, που κατάφεραν να κάνουν την ιδέα τους πράξη χάρη στις µικρές επενδύσεις χιλιάδων χρηστών του ∆ιαδικτύου που µετατρέπονται σε µια ενεργή κοινότητα που ανακαλύπτει τις ιδέες που αξίζουν και συµµετέχουν οικονοµικά σε αυτές. Ο Αμερικάνος Σκοτ Γουίλσον που εμπνεύστηκε ένα καινοτόμο προϊόν, το "LunaTik" το οποίο "ανέβασε" ως ιδέα στο www.kickstarter.com αν και στόχευε σε 30 ηµέρες να µαζέψει 15.000 δολάρια, τελικά συγκέντρωσε… 942.578 δολάρια. Και δεν είναι μόνο η Αμερική. Ακόμα και η συντηρητική ελληνική αγορά "ανοίγει" σε πρωτοβουλίες τέτοιου τύπου. Ο απαράβατος κανόνας της συνεισφοράς; "Ό,τι έχετε ευχαρίστηση"! Από 1 δολάριο έως πάνωαπό 1.000 δολάρια, με μέσο όρο τα 20-50 δολάρια.

Τα χρήµατα εκταµιεύονται µόνο αν συγκεντρωθεί το σύνολο του ποσού, αλλιώς επιστρέφονται στους µικροεπενδυτές. Όσο για τo κέρδος του επενδυτή; Λήψη προϊόντων, εισιτηρίων, διαδικτυακών εφαρµογών ως και την παροχή µετοχών της νεοσύστατης εταιρείας; Δεν ακούγεται άσχημα! Όλοι μοιάζουν να βγαίνουν κερδισμένοι! Όμως προσοχή! Υπάρχουν και κίνδυνοι στο crowdfunding! Οι εφευρέτες που εκθέτουν την ιδέα τους σε εκατοµµύρια διαδικτυακά µάτια, θα πρέπει να την έχουν κατοχυρώσει με πατέντα, αλλιώς κινδυνεύουν την επόµενη ηµέρα να την δουν με υπογραφή άλλου. Κι οι µικροεπενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι προστατεύονται μόνο σύµφωνα µε τους όρους χρήσης της εκάστοτε ιστοσελίδας και τη νοµοθεσία του κράτους όπου αυτή εδρεύει. Οπότε αν είστε εφευρέτης μην αργείτε! Οι επενδυτές σας περιμένουν!

Αν πάλι δεν ανήκετε στους λίγους "εμπνευσμένους" αλλά θέλετε να επενδύσετε σε αυτούς, υπάρχουν ευκαιρίες. Επενδύστε στηνκοινωνική αλλαγή, στον αναπτυσσόμενοκόσμο: http://www.kiva.org, http://33needs.com ή στην παραγωγή ψηφιακών/καινοτόμων προϊόντων: www.kickstarter.com, www.indiegogo.com, http://peerbackers.com, www.microventures.com σε καλλιτεχνικές ιδέες, ταινίες, μουσικές παραγωγές www.rockethub.com, www.fansnextdoor.com ή ακόμα καλύτερα σε startup επιχειρήσεις, λαμβάνοντας τμήμα του μετοχικού κεφαλαίου τους www.growvc.com (μόνο για εγγεγραμμένα μέλη) http://startersfund.com.

Πηγή: moneypedia.gr

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας