11/10/2011

Let’s get social!

Καριέρα

Πολλά ακούμε καθημερινά για τα social media: για την αναγκαιότητα της ηλεκτρονικής δικτύωσης, αλλά και για το ηλεκτρονικό «φακέλωμα», για περιπτώσεις που ο εργοδότης βρήκε τον άνθρωπο που έψαχνε μέσω των social media, αλλά και για άλλες που εργοδότης και εργαζόμενος ήρθαν σε σύγκρουση λόγω κάποιου post στο Internet. Όλα τα αντικείμενα παίρνουν θετική ή αρνητική αξία από τη χρήση που τους κάνουμε. Με την κοινή λογική και με στρατηγική μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα social media, χωρίς να αφήνουμε να μας χρησιμοποιήσουν αυτά.

Κάποια tips, για να δημιουργήσετε έξυπνα το προφίλ σας στο www.linkedin.com και να το αξιοποιήσετε αποτελεσματικά:

1. Είναι σημαντικό να καταγράψετε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις εργασίες που έχετε κάνει ώστε να δικτυωθείτε με παλιούς συναδέλφους. Φυσικά αν κάτι ανήκει στο απώτερο παρελθόν και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το παρόν, το αφήνετε εκτός.

2. Γράψτε σε κάθε εργασία τα βασικά καθήκοντα και τα επιτεύγματά σας. Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να τραβήξει την προσοχή κάποιου για μελλοντική συνέργεια.

3. Μην ξεχνάτε τον τομέα specialties. Συχνά οι headhunters αναζητούν τα κατάλληλα άτομα για τις θέσεις που θέλουν να στελεχώσουν μέσω keywords.

4. Δώστε έμφαση στον τίτλο σας ώστε να είναι και συνοπτικός και εμπορικός. Αλλιώς αυτόματα το linkedin ανεβάζει τον πιο πρόσφατο επαγγελματικό σας ρόλο.

5. Open networking ή… σοβαρή σχέση; ‘Οσο περισσότερες επαφές έχετε τόσο πιο εύκολα σας βρίσκουν. Η φιλοσοφία που θα κινηθείτε εξαρτάται από το στόχο σας.

6. Επιλέξτε μια φωτογραφία που θα είναι επαγγελματική, αλλά και ανθρώπινη.

7. Πειραματιστείτε με τα settings του προφίλ σας και ρυθμίστε το βαθμό έκθεσης που θέλετε: αν θα δημοσιοποιούνται οι δραστηριότητές σας, αν μπορεί κάποιος να βλέπει ότι τον αναζητήσατε και άλλα πολλά. Κατά προτίμηση κάντε public το προφίλ σας ώστε να σας βρίσκουν.

8. Ζητήστε συστάσεις και μη διστάσετε, αν πραγματικά η γνώμη σας είναι θετική, να γράψετε κι εσείς για κάποιους. Πολλές αγγελίες που δημοσιεύονται στο Linkedin αναφέρουν ότι θα προτιμηθούν αιτήσεις με συστάσεις.

9. Γίνετε μέλη σε οργανισμούς και ομάδες που σας ενδιαφέρουν και μη διστάσετε να αναρτήσετε κάποιο άρθρο ή να εκφράσετε δημοσίως τη γνώμη σας σε κάποιο από αυτά, αν έχετε όντως κάτι να πείτε.

10. Ό,τι αφήνουμε, μας αφήνει. Συντηρήστε ενεργά και ουσιαστικά το προφίλ σας!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε στους επαγγελματικούς σας στόχους επισκεφτείτε μας, πατώντας HR Passport.

Δήμητρα Καρατώλου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Προσωπικής Ανάπτυξης, HR Passport

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας