07/09/2011

Δυσκολίες στα πρώτα βήματα μιας επιχείρησης και πρόβλεψη

Καριέρα

Βάσει της εμπειρίας σας, ποιές θεωρείτε ότι είναι οι 10 σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια εταιρεία κατά τα πέντε πρώτα χρόνια ζωής της? C.J.G., Baltimore

Είναι μια ενδιαφέρουσα απορία. Θέσαμε το ερώτημα σε ανθρώπους από τον κόσμο των μικρών επιχειρήσεων, από νέους επιχειρηματίες, έως ειδικούς σε θέματα marketing και ειδικούς σε θέματα φορολογίας. Συνοψίζοντας τις απαντήσεις τους καταλήξαμε σε πέντε προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις και πέντε προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στο στάδιο της ανάπτυξης:

1. Σύλληψη και αξιολόγηση μιας επιχειρηματικής ιδέας: “Πάντα ήθελα να ξεκινήσω μια επιχείρηση, αλλά ήταν δύσκολο να βρω ένα πρόβλημα που να άξιζε να αφιερώσω χρόνο και προσπάθεια στην επίλυσή του», δήλωσε ο David Greenberg, δικηγόρος και διευθύνων σύμβουλος της Updater.com στη Νέα Υόρκη, μιας online υπηρεσίας διαχείρισης ταχυδρομείου. Η γέννηση της ιδέας συνέβη τη στιγμή που ο ίδιος μετακόμισε και ανακάλυψε ότι υπάρχει έλλειψη αυτοματοποιημένων διαδικασιών αλλαγής διεύθυνσης. «Από τη στιγμή που εκατομμύρια ανθρώπων μετακομίζουν κάθε χρόνο και δεν υπήρχε καμία καλή λύση, αντιλήφθηκα ότι είχα ανακαλύψει ένα πρόβλημα που άξιζε να λυθεί», λέει. Η ιδέα σου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να διαφέρει από αυτή των ανταγωνιστών σου, δήλωσε ο Bruce Freeman, ένας από τους συγγραφείς του «Birthing the Elephant». «Αν δεν είσαι μεγαλύτερος, καλύτερος, ταχύτερος ή δεν παρέχεις καλύτερες ευκαιρίες, τότε δε νομίζω ότι αξίζει να ασχοληθείς». «Όταν συλλάβεις μια σπουδαία ιδέα, αξιοποίησέ την μέσω της προτυποποίησης, της έρευνας αγοράς και των ομάδων εστίασης. Μην σχεδιάσεις ένα businesss plan στο υπόγειο του σπιτιού σου που θα χρειαστεί να σβήνεις και να ξαναγράφεις από την αρχή. Βγες έξω και τέσταρε την ιδέα σου, μίλα με συγγενείς και φίλους και μετά με το target group σου», σημείωσε ο Dan Nathanson, λέκτορας επιχειρηματικότητας στο UCLA Anderson School of Business.

2. Συγκέντρωση και επιμονή: «Είναι δύσκολο να διατηρήσεις την πίστη σου γύρω από την επιτυχία της ιδέα σου. Θα αμφισβητήσεις τον εαυτό σου πάνω από μια φορά αλλά αν πραγματικά πιστεύεις σε αυτό που θες να κάνεις, τότε θα προχωρήσεις», δήλωσε η Kristy Lewis, εφευρέτρια του Quinn Popcorn, ενός φυσικού προϊόντος ποπ κορν που κυκλοφόρησε αυτό το καλοκαίρι. «Ετοιμάσου να θυσιάσεις χρόνο, ενέργεια, καθώς και φαιά ουσία. Ποτέ δεν θα είσαι τόσο προετοιμασμένος ώστε να θεωρείς ότι είσαι», πρόσθεσε η ίδια. Οι νέοι επιχειρηματίες έχουν συνήθως μεγάλα οράματα αλλά θα πρέπει να περιοριστούν σε πρακτικά ζητήματα. Αντί να «απλώνεστε» προς διαφορετικές κατευθύνσεις, είναι προτιμότερο να εστιάσετε σε ένα – δύο πράγματα που η εταιρείας σας μπορεί να κάνει καλά από την αρχή και έπειτα να επεκταθείτε καθώς χτίζετε την εμπιστοσύνη των πελατών και των συνεργατών σας. Πάρτε τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να μελετήσετε ενδελεχώς την βιομηχανία στην οποία εισέρχεστε: Ο Greenberg αφιέρωσε 15 μήνες ασχολούμενος αποκλειστικά με έρευνα. Η συμμετοχή σε πρόγραμμα εκπαίδευσης επιχειρηματιών μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην τόνωση της αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης στον εαυτό σας, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Valley Economic Development Center στο Los Angeles. Όσο καλύτερα γνωρίζεις τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μια επιχείρηση, ειδικά σε επίπεδο οικονομικής διαχείρισης, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να πετύχεις.

3. Αύξηση κεφαλαίου. Η πλειοψηφία των νέων εταιρειών είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, με πόρους που προέρχονται είτε από τις αποταμιεύσεις ή το δανεισμό των ιδρυτών τους, είτε μέσω ιδιωτικών επενδύσεων. «Θα πρέπει να γνωρίσεις τοπικούς τραπεζίτες που θα σε οδηγήσουν σε επενδυτές “αγγέλους”», ανέφερε ο ιδρυτής και CEO της Bizstarters, μιας νέας εταιρείας συμβούλων στο Σικάγο. «Μετά από αναζήτηση σε 4 πόλεις, καταφέραμε πριν από 11 χρόνια να εξασφαλίσουμε εξωτερική επένδυση από μια μικρή τράπεζα της γειτονιάς. Θα πρέπει να είστε δημιουργικοί για να κρατήσετε ζωντανή την επιχείρησή σας: ο Lewis έχει χρησιμοποιήσει το site Kickstarter προκειμένου να βρει κεφάλαια.

4. Διαχείριση χρηματοροών: Οι νέες εταιρείες με ανεπαρκή κεφάλαια και σχεδιασμό μπορούν πολύ εύκολα και γρήγορα να εκτροχιαστούν από απρόβλεπτα έξοδα, δήλωσε ο Robert O. Ball III, CEO της OfficeArrow, εταιρείας στην Ατλάντα που απευθύνεται σε επιχειρηματίες μέσω διαδικτύου. Ο ίδιος συγκαταλέγει στις μεγαλύτερες προκλήσεις ταμειακών ροών που αντιμετωπίζουν οι νεοσύστατες εταιρείες, το κόστος απόκτησης πελατών, τις πληρωμές μετρητοίς στους προμηθευτές και την διακύμανση των εσόδων. «Κατά το πρώτο διάστημα λειτουργίας μιας νεοσύστατης εταιρείας όπου δεν υπάρχουν αποθεματικά, μια διακύμανση στα έσοδα ή έξοδα είναι αρκετή ώστε να σε φέρει σε δύσκολη θέση», ανέφερε ο Ball. Εγκατέστησε λογισμικό που θα σε βοηθήσει στη διαχείριση των ταμειακών ροών ή προσέλαβε έναν λογιστή για αυτόν τον σκοπό.

5. Επιλογή κατάλληλης νομικής μορφής και τοποθεσίας: Επέλεξε την κατάλληλη νομική μορφή που θέλεις να έχει η εταιρεία σου από την αρχή, λαμβάνοντας υπόψη το φορολογικό και επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα σου. «Δεν μπορώ να σας πω πόσες φορές έχω δει μια νέα επιχείρηση να ξεκινά ως εταιρεία Χ όπου οι ζημιές βαραίνουν αποκλειστικά την εταιρεία με αποτέλεσμα η επιχείρηση να μην μπορεί να επωφεληθεί από τις απώλειές της», ανέφερε ο Dhaval Jadav, CEO της alliantgroup, εταιρείας παροχής φοροτεχνικών υπηρεσιών στο Χιούστον. Επίσης, βεβαιώσου ότι η εταιρεία σου διαθέτει όλες τις απαιτούμενες άδειες και έχεις τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις στην εφορία, σημείωσε ο partner της λογιστικής εταιρείας Marcum στη Νέα Υόρκη. Τέλος, βρες την ιδανική τοποθεσία, είτε πρόκειται για κατάστημα λιανικής με εξαιρετικούς όρους εμπορικής μίσθωσης και έντονη κινητικότητα, είτε για μια μεταποιητική μονάδα σε μια περιοχή που προσφέρονται φοροαπαλλαγές.

6. Marketing. «Το marketing δεν είναι τα φυλλάδια. Η διαφήμιση είναι απαραίτητη”, δήλωσε ο Barragan. Ξεκίνα από τον εντοπισμό της αγοράς-στόχου και των καταναλωτών – στόχων. Δημιούργησε μια βάση δεδομένων με τους βασικούς πελάτες, δήλωσε ο Ben Tiernan, διευθυντής στρατηγικής στην ONE, διαφημιστικής εταιρείας στο Los Angeles. “Χρησιμοποίησε τα social media, τα newsletters μέσω e-mail καθώς και συχνά promotion ώστε να διατηρείς πάντα ενήμερους τους πελάτες σου» Το πιο σημαντικό, πρόσθεσε ο ίδιος: “Ετοιμάσου να εγκαταλείψεις πρακτικές marketing που ενώ ήσουν σίγουρος για την αποτελεσματικότητά τους, τελικά δεν κατάφεραν να αποδώσουν».

7. Η δημιουργία ομάδας: «Να είσαι συνεχώς σε επαγρύπνηση για ανεύρεση νέων ταλέντων όσον αφορά τους υπαλλήλους σου. Επέκτεινε αυτή τη νοοτροπία πέραν των δικών σου υπαλλήλων και στους υπόλοιπους ανεξάρτητους συνεργάτες σου», συμβουλεύει ο Williams. Προσέλαβε αργά και απέλυσε γρήγορα. Για μια νέα εταιρεία, μια αποτυχημένη πρόσληψη μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική, κυρίως σε επίπεδο ανώτερων στελεχών, σημειώνει ο Ball. Μην ξεχνάς να συμπεριλάβεις εξωτερικούς συμβούλους στην ομάδα σου, πολλοί νέοι συνεργάτες προσπαθούν να τα καταφέρουν μόνοι τους. «Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προσλάβεις ειδικούς, συμβούλους ή μια ομάδα επενδυτών που ξέρει καλά τη δουλειά», σημειώνει ο Nathanson. Αλλά μην φοβάσαι να το παραδεχτείς όταν πλέον έχεις ξεπεράσει τους συμβούλους σου και χρειάζεσαι αναβάθμιση καθώς η εταιρεία σου επεκτείνεται, αναφέρει η Sharon Lechter, συσσυγγραφέας του Think and Grow Rich.

8. Πρόβλεψη της επαγγελματικής εξουθένωσης: Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας μιας επιχείρησης, ο ιδρυτής χρειάζεται συνήθως να αφιερώνει πολλές ώρες στην εταιρεία του, σημειώνει ο Nathanson. Καθώς μεγαλώνεις, οι εργασίες τυποποιούνται και μπορείς πλέον να τις αναθέσεις σε έμπιστους υπαλλήλους σου. Με τον τρόπο αυτό, μπορείς να σταματήσεις να έχεις τον έλεγχο και την ευθύνη γύρω από καθετί στην εταιρεία σου και να καταφέρεις επιτέλους να επιτύχεις μια πιο ισορροπημένη ζωή. «Μάθε να αντιλαμβάνεσαι την επαγγελματική εξουθένωση και να την αντιμετωπίζεις. Κάνει συνήθως την εμφάνισή της από το πέμπτο έτος».

9. Διαχείριση της ανάπτυξης: Εάν η εταιρεία σου πρόκειται να συνεχίσει να αναπτύσσεται, τότε θα πρέπει να προηγείται των ανταγωνιστών της. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχεις επαφή με τους ηγέτες του κλάδου σου και να αναζητάς στρατηγικούς συνεργάτες, συμβουλεύει ο Williams. Η εταιρεία του μόλις σχημάτισε κοινοπραξία με μία εταιρεία στο Λονδίνο. «Οι περισσότερες εταιρείες δεν θα επιβιώσουν πάνω από 10 χρόνια εάν δεν συνεργαστούν τα πρώτα δύο ή τρία χρόνια, γιατί δεν μπορείς να είσαι το ίδιο παραγωγικός μόνο μέσω της δικής σου επιχείρησης. Εγώ παρήγαγα ένα καθιερωμένο προϊόν και δεν μου κόστισε δεκάρα να το προωθήσω στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας».

10. Σχεδιασμός της εξόδου: «Οι επιχειρηματίες δεν θα πρέπει να σταματήσουν να ατενίζουν το μέλλον, αν και συχνά είναι πολύ απασχολημένοι με τους υπαλλήλους τους και τα θέματα διαχείρισης της εταιρείας», αναφέρει ο Lachter. Αντί να αφήνεις τα πράγματα στην τύχη τους, πάρε τον έλεγχο της εταιρείας και σχεδίασε τι θα συμβεί όταν εσύ αποσυρθείς. Σε αυτό θα βοηθούσε η γνώμη ενός ειδικού ίσως σε θέματα διαδοχής επιχειρήσεων. Η ύπαρξη σχεδίου πριν χρειαστεί να εγκαταλείψεις την εταιρεία σου, σου παρέχει στόχους για τους οποίους θα αγωνιστείς, αναφέρει ο Nathanson. « Η εταιρεία πρέπει να δουλεύει για σένα, όχι το αντίστροφο. Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι επιθυμούν να έχουν την δική τους εταιρεία ώστε να αισθάνονται ελεύθεροι και δημιουργικοί, στο μεταξύ όμως βρίσκονται εγκλωβισμένοι και καταλήγουν να τους ελέγχει η εταιρεία».

Η Karen E. Klein είναι δημοσιογράφος με έδρα το Λος Άντζελες και καλύπτει θέματα επιχειρηματικότητας και μικρών επιχειρήσεων.

Πηγή: Capital.gr

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας