21/4/2022

10 συμβουλές για να βρείτε το κίνητρο να ολοκληρώσετε κάθε εργασία!

Καριέρα

Το να θέσετε έναν στόχο - από το να αποκτήσετε ένα πτυχίο ή να πιάσετε μια νέα δουλειά μέχρι την επίτευξη μιας καλής φυσικής κατάστασης - είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη βελτίωση της ζωής σας. Αλλά το να μπορέσουμε να θέσουμε τις βάσεις ώστε να πετύχουμε αυτό που έχουμε βάλει στόχο μπορεί να φαίνεται δύσκολο, ειδικά για εκείνες τις μέρες που το κίνητρο μας μειώνεται. Πώς λοιπόν τηρείτε τις δεσμεύσεις σας εκείνες τις στιγμές που απλά δεν έχετε όρεξη να κάνετε το οτιδήποτε;

Όλοι χάνουμε το κίνητρο μας κατά καιρούς. Όταν αισθάνεστε ότι δεν έχετε κίνητρα, δοκιμάστε μία από αυτές τις στρατηγικές που προτείνει το coursera και βασίζονται στην επιστήμη για να επαναφέρετε τον εαυτό σας σε τροχιά δημιουργικότητας.

1. Βάλτε τον στόχο σας στο ημερολόγιο
Ένας τρόπος για να δώσετε την απαραίτητη ώθηση στον εαυτό σας είναι να δημιουργήσετε κάποιο εξωτερικό κίνητρο: μια ημερομηνία-στόχο. Ό,τι κι αν σκοπεύετε να πετύχετε, βάλτε το στο ημερολόγιο. Μπορεί να εργάζεστε προς έναν στόχο που έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Ως παράδειγμα μπορεί να είναι η προετοιμασία για μια εξέταση ή η παρακολούθηση ενός online μαθήματος με καθορισμένη ημερομηνία λήξης.
Εάν ο στόχος σας διαφέρει, μπορείτε να τον προσθέσετε αποφασίζοντας μια ημερομηνία έως την οποία θα μπορούσατε να επιτύχετε ρεαλιστικά τα βήματα που τον απαρτίζουν.

Θέλετε να τρέξετε σε μαραθώνιο; Ορίστε μια ημερομηνία και αν πέσει στην αντίληψη σας κάτι αντίστοιχο προχωρήστε στην εγγραφή σας. Σκέφτεστε να πάρετε ένα πτυχίο; Ερευνήστε την προθεσμία υποβολής αιτήσεων και σημειώστε την. Σκοπεύετε να αποκτήσετε μια νέα επαγγελματική δεξιότητα; Εγγραφείτε σε ένα σεμινάριο και ορίστε μια ημερομηνία-στόχο για να το ολοκληρώσετε.

Το να έχετε μια ημερομηνία-στόχο όχι μόνο σας βοηθά να παραμείνετε παρακινημένοι, αλλά επίσης σας βοηθά να παρακολουθείτε την πρόοδό σας. Αυτό μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην απόδοσή σας.

Συμβουλή: Ορισμός ημερομηνίας στόχου
Να είστε ρεαλιστές όταν ορίζετε την ημερομηνία-στόχο σας, αλλά αντισταθείτε στην παρόρμηση να δώσετε στον εαυτό σας περισσότερο χρόνο από όσο θα χρειαστείτε. Οι μελέτες δείχνουν ότι μερικές φορές αντιλαμβανόμαστε τους μεγαλύτερους στόχους ως πιο δύσκολους, ακόμα και όταν δεν είναι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πιθανότητα αναβλητικότητας ή παραίτησης.

2. Κάντε τον στόχο σας συνήθεια
Όταν κάνετε συνήθεια το να εργάζεστε προς τον στόχο σας - μια αυτόματη διαδικασία - δεν χρειάζεται πλέον να βασίζεστε τόσο πολύ στο να νιώθετε έτοιμοι για αυτό. Πώς μετατρέπεται μια συμπεριφορά σε συνήθεια;

Προσδιορίστε το έναυσμα
Επιλέξτε κάτι που κάνετε ήδη καθημερινά, όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας ή το μεσημεριανό γεύμα, ως έναυσμα για τη δράση που θέλετε να κάνετε συνήθεια. Γράψτε ένα σχέδιο «αν κάνω αυτό – τότε πρέπει να κάνω και εκείνο» (γνωστό και ως πρόθεση υλοποίησης).
Για παράδειγμα, εάν θέλετε να δημιουργήσετε τη συνήθεια να μελετάτε για ένα σεμινάριο καθημερινά, το σχέδιό «εάν-τότε» μπορεί να μοιάζει με αυτό:
Αν πιώ το πρώτο μου φλιτζάνι καφέ, τότε θα πρέπει να αφιερώσω πέντε λεπτά στην εργασία που έχω να κάνω.
Για να αποκτήσετε συνέπεια στην πρακτική αυτή, μπορεί να μοιάζει και κάπως έτσι:
Αν σηκωθώ και βουρτσίσω τα δόντια μου, τότε θα βάλω αμέσως τα ρούχα της προπόνησης.

Ξεκινήστε σιγά-σιγά
Παρατηρήστε ότι τα παραπάνω παραδείγματα δεν λένε ότι θα διαβάσετε έξι κεφάλαια από την ύλη που έχετε να καλύψετε ή ότι θα παρακολουθήσετε δύο ώρες βίντεο διαλέξεων ή θα περάσετε μια ώρα ιδρώνοντας στον διάδρομο.
Το να ξεκινήσετε είναι συχνά το πιο δύσκολο κομμάτι ειδικά σε ημέρες με χαμηλό κίνητρο και το να μπορέσετε να ξεκινήσετε είναι πολύ πιο εύκολο όταν η εργασία είναι μικρή: Πέντε λεπτά μελέτης σε κάποιες περιπτώσεις αρκούν όταν πρόκειται να χτίσετε μια συνήθεια.
Αυτές οι φαινομενικά μικρές ενέργειες μπορούν να προετοιμάσουν το μυαλό σας για την εργασία που έχετε στη διάθεσή σας, επομένως η συνέχεια - μια μεγαλύτερη συνεδρία ή μια πλήρης προπόνηση - μπορεί να συμβεί πιο φυσικά με λιγότερη ψυχική αντίσταση, σύμφωνα με το The Science of Self Help.

3. Προετοιμαστείτε για τις μέρες που δεν θα έχετε καθόλου κίνητρο
Είναι ωραίο να νιώθετε ενθουσιασμένοι και σίγουροι για την επίτευξη του στόχου σας, αλλά είναι επίσης πιθανό να είστε πολύ αισιόδοξοι. Δεν θα πάει κάθε μέρα ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί, και αυτό είναι μέσα στο σχέδιο. Συμβαίνει!
Δεν μπορούμε να προβλέψουμε όλα όσα θα μπορούσαν να συμβούν, αλλά μπορούμε να προβλέψουμε εκείνα τα εμπόδια που είναι πιθανό να συμβούν με βάση τις συνθήκες.

Η μέθοδος WOOP
Την επόμενη φορά που θα θέσετε έναν στόχο για τον εαυτό σας, εξασκηθείτε στην τεχνική WOOP, με πρωτοπόρο τον Δρ. Gabriele Oettingen. Αυτό σημαίνει επιθυμία, έκβαση, εμπόδιο και σχέδιο. Ποιος είναι ο στόχος/επιθυμία σας; Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα αυτής της επιθυμίας; Ποιο βασικό εμπόδιο βρίσκεται στο δρόμο σας; Τι μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο;

4. Θέστε μικρούς στόχους για να δημιουργήσετε μια δυναμική
«Αν θέλετε να αλλάξετε τον κόσμο, ξεκινήστε στρώνοντας το κρεβάτι σας. Αν στρώνετε το κρεβάτι σας κάθε πρωί, θα έχετε ολοκληρώσει το πρώτο καθήκον της ημέρας. Θα σας δώσει μια μικρή αίσθηση υπερηφάνειας και θα σας ενθαρρύνει να κάνετε άλλο έργο, και μετά άλλο και άλλο».
Ο Ναύαρχος του Ναυτικού William H. McRaven έδωσε αυτή τη συμβουλή κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν το 2014.
Η έρευνα δείχνει ότι οι συχνές μικρές επιτυχίες μπορούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση δυναμικής που μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη επιτυχία, ειδικά στην αρχή της διαδικασίας. Όποιος κι αν είναι ο μεγάλος σας στόχος, ξεκινήστε χωρίζοντάς τον σε μικρότερα κομμάτια. Η απόκτηση μιας νέας δουλειάς μπορεί να είναι ένας μεγάλος στόχος. Μικρότεροι στόχοι θα μπορούσαν να είναι η ενημέρωση του βιογραφικού σας, η δημιουργία website με το portfolio σας, η απόκτηση πιστοποίησης ή η συμμετοχή σε μια εκδήλωση δικτύωσης.
Ο καθορισμός στόχων στην αρχή μιας νέας εβδομάδας, μήνα ή έτους μπορεί φυσικά να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα. Τείνουμε να συνδέουμε νοητικά αυτά τα χρονικά ορόσημα με νέα ξεκινήματα, ενώ παράλληλα δημιουργούμε νοητική απόσταση από τυχόν ανεκπλήρωτους στόχους στο παρελθόν μας.

5. Παρακολουθήστε την πρόοδό σας
Το να βλέπετε την πρόοδο σας μπορεί να είναι δημιουργήσει ένα καλό κίνητρο. Θα βρείτε πολλά εργαλεία εκεί έξω για να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε τους στόχους σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο μια λίστα υποχρεώσεων ή ένα ημερολόγιο όπου μπορείτε να διαγράφετε εργασίες ή ημέρες καθώς τις ολοκληρώνετε. Μπορείτε να επιλέξετε ένα δωρεάν εργαλείο όπως το Trello, το οποίο σας επιτρέπει να δημιουργήσετε έναν εξατομικευμένο ψηφιακό πίνακα εργασιών για να κατηγοριοποιήσετε τον μεγάλο σας στόχο σε ημερήσιους, εβδομαδιαίους, μηνιαίους ή ακόμα και ετήσιους επιμέρους στόχους.Μια άλλη επιλογή είναι να σχεδιάσετε μια γραμμή προόδου σε ένα φύλλο. Κρεμάστε το κάπου όπου θα το βλέπετε τακτικά και συμπληρώστε το καθώς πλησιάζετε πιο κοντά στον στόχο σας.

Τι είναι ο στόχος SMART;
To SMART προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις Specific, measurable, achievable, relevant και time bound. Είναι μια θεωρία που έχει ενσωματωθεί πολύ έντονα στο management και στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. Μπορεί να βοηθήσει και στους δικούς σας στόχους.

6. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για τις μικρές αλλά και τις μεγάλες νίκες
Είναι ωραίο να επιβραβευόμαστε για τη δουλειά μας. Αλλά οι ανταμοιβές μπορούν επίσης να βελτιώσουν τα κίνητρα και την απόδοση μας. Η επιβράβευση του εαυτού σας για την επίτευξη μικρών ορόσημων και την ολοκλήρωση μεγάλων στόχων θα μπορούσε να τονώσει το ενδιαφέρον και την απόλαυσή σας για τη δουλειά που κάνετε.
Αυτές οι ανταμοιβές δεν χρειάζεται να είναι μεγάλες ή να κοστίζουν πολλά χρήματα. Ακολουθεί μια γρήγορη λίστα ιδεών που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας:

  • Κάντε ένα μικρό διάλειμμα
  • Πηγαίνετε μια βόλτα έξω
  • Απολαύστε το αγαπημένο σας σνακ
  • Διαβάστε ένα κεφάλαιο από το αγαπημένο σας βιβλίο
  • Κάντε για μερικά λεπτά διαλογισμό
  • Ακούστε ένα επεισόδιο του αγαπημένου σας podcast
  • Προγραμματίστε μια βραδινή έξοδο με φίλους
  • Παίξτε ένα διαδικτυακό παιχνίδι
  • Επισκεφθείτε ένα δωρεάν μουσείο ή αξιοθέατο
  • Καλέστε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας

Αφιερώστε λίγα λεπτά φτιάχνοντας τη δική σας λίστα ανταμοιβών, ώστε να είστε έτοιμοι να γιορτάσετε τις νίκες σας, μεγάλες και μικρές.

7. Αγκαλιάστε τη θετική επίδραση των ανθρώπων που μοιράζεστε τα ίδια θέλω
Εσείς είστε αυτός-η που καταβάλλετε προσπάθεια για να πετύχετε  τους στόχους σας. Αλλά οι άλλοι άνθρωποι μπορούν να είναι επίσης ένα μεγάλο κίνητρο για εσάς.
Η έρευνα δείχνει ότι το να νιώθετε ότι είστε μέλος μιας ομάδας μπορεί να σας οδηγήσει στην ενίσχυση της επιμονής, της αφοσίωσης και της απόδοσης, ακόμα κι αν εργάζεστε μόνος-η. Ανάλογα με τον στόχο σας, αυτό μπορεί να σημαίνει συμμετοχή σε μια ομάδα μελέτης, ομάδα τρεξίματος, ένα μάθημα γυμναστηρίου κ.ά.
Μια άλλη μελέτη προτείνει ότι το να μοιράζεστε τον στόχο σας με κάποιον του οποίου τη γνώμη εκτιμάτε μπορεί να ενισχύσει τη δέσμευσή σας για την επίτευξη αυτού του στόχου. Για τους εργασιακούς στόχους, σκεφτείτε να το μοιραστείτε με έναν μέντορα ή προϊστάμενο. Μπορείτε να επιλέξετε να μοιραστείτε εκπαιδευτικούς στόχους με έναν δάσκαλο ή ακαδημαϊκό σύμβουλο ή στόχους φυσικής κατάστασης με έναν προπονητή ή συνάδελφο μέλος του γυμναστηρίου που θαυμάζετε.

8. Νιώστε την ευγνωμοσύνη
Τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης μπορούν:
• Να ενισχύσουν την αυτοβελτίωση σας
• Σας κάνει να νιώθετε ότι ανήκετε κάπου
• Ενισχύει το κίνητρο σας
• Βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και τον ύπνου
Υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να καλλιεργήσετε μια στάση ευγνωμοσύνης. Αφιερώστε τα πρώτα πέντε λεπτά αφού ξυπνήσετε για να σκεφτείτε όλα εκείνα τα πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη.

9. Ανεβάστε τη διάθεσή σας
Η καλή διάθεση έχει συνδεθεί με αυξημένη παραγωγικότητα και βελτίωση τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα της εργασίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε θετικοί όλη την ώρα—αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Αλλά αν αισθάνεστε νωθροί όταν εργάζεστε προς την επίτευξη του στόχου σας, μια γρήγορη βελτίωση της διάθεσης θα μπορούσε να είναι αρκετή για να ξεκινήσετε.
Χρειάζεστε μερικές ιδέες για το πώς να τονώσετε τη διάθεσή σας; Θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να:

  • Περάσετε λίγο χρόνο στη φύση (ή στο φως του ήλιου)
  • Δείτε μερικές χαριτωμένες φωτογραφίες ή βίντεο στο διαδίκτυο
  • Κάντε μια μικρή άσκηση

10. Αλλάξτε το περιβάλλον σας
Μερικές φορές μια αλλαγή σκηνικού μπορεί να σας βοηθήσει να προσεγγίσετε την εργασία σας με φρέσκια ματιά. Αυτό ονομάζεται φαινόμενο καινοτομίας—μια βραχυπρόθεσμη ώθηση που προέρχεται από την αλλαγή του περιβάλλοντός σας.
Εάν συνήθως μελετάτε στο σπίτι, μπορείτε για μια φορά να πάτε στην τοπική βιβλιοθήκη σας. Παρακολουθείτε πάντα βίντεο με διαλέξεις στον υπολογιστή σας; Δοκιμάστε να τα κατεβάσετε στο τηλέφωνό σας για να τα παρακολουθήσετε έξω στο πάρκο. Αλλάξτε τη διαδρομή τρεξίματός σας ή δοκιμάστε μια νέα ρουτίνα άσκησης.

11. Θυμηθείτε το «γιατί»
Γιατί είναι σημαντικός αυτός ο στόχος για εσάς; Συνεχίστε να ψάχνεται μέχρι να φτάσετε στο δικό σας «γιατί» - τη βασική αξία που τροφοδοτεί τον στόχο σας.
Για να ενισχύσετε περαιτέρω το «γιατί» σας, βάλτε ένα ξυπνητήρι κάθε πρωί για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι πρέπει να αφιερώσετε ένα ή δύο λεπτά οπτικοποιώντας πώς θα ήταν η επιτυχία. Πώς θα νιώθατε αν είχατε ήδη επιτύχει τον στόχο σας;

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας