11/11/2021

Οι πιο καινοτόμες χώρες στον κόσμο για το 2021

Εκπαιδευτικά Νέα

Η ίδια χώρα μονοπωλεί την κορυφή εδώ και 11 χρόνια. Ποιες κατέγραψαν την μεγαλύτερη πρόοδο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) δημοσίευσε τον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας του 2021.

Αξιολόγησε τα επίπεδα καινοτομίας σε 130 οικονομίες εστιάζοντας σε έναν μακρύ κατάλογο κριτηρίων όπως το ανθρώπινο κεφάλαιο, τα ιδρύματα, η τεχνολογία και η δημιουργική παραγωγή, η πολυπλοκότητα της αγοράς και των επιχειρήσεων κ.α.

Όπως επισημαίνεται, η καινοτομία εξακολουθεί να ανθίζει σε ορισμένους τομείς παρά την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και την πανδημία κορονοϊού, ειδικά σε βιομηχανίες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Στην παγκόσμια κατάταξη, η Ελβετία κατέκτησε την πρώτη συγκεντρώνοντας βαθμολογία 65,5/100 και αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η 11η φορά που ανακηρύσσεται παγκόσμιος ηγέτης στην καινοτομία.

Η Σουηδία ακολουθεί με 63,1/100 και στην τρίτη θέση είναι οι ΗΠΑ με 61,3/100.

Η χώρα που φαίνεται να κατέγραψε την μεγαλύτερη πρόοδο και βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα, είναι η Νότια Κορέα που από τη 10η θέση το 2020 πλέον βρίσκεται στην πέμπτη. 

Η δε Κίνα σκαρφάλωσε στην 12η από την 14 το 2020 ενώ η πρόοδος της είναι συνεχής αφού το 2019 ήταν στην 17η θέση ενώ φέτος ανακηρύχθηκε επίσης και ως η πιο καινοτόμος χώρα μεσαίου εισοδήματος ενώ την ακολουθεί η Βραζιλία.

Το δε Βιετνάμ, που είναι στην 44η θέση της συνολικής κατάταξης, αναδείχθηκε ως η πιο καινοτόμος χώρα χαμηλού -μεσαίου εισοδήματος ακολουθούμενη από την Ινδία (46η θέση στη γενική κατάταξη).

Η Ελλάδα είναι στην 47η θέση με βαθμολογία 36,3/100. Στην σχετική δε αναφορά για τη χώρα μας επισημαίνεται πως είναι μεταξύ των 31 οικονομιών που οι επιδόσεις τους σε θέματα καινοτομίας είναι χαμηλότερες των προσδοκιών μαζί με τη Λιθουανία και τη Ρουμανία σε ό,τι αφορά της υψηλού εισοδήματος χώρες της ΕΕ. 

Πηγή: Huffington Post Greece

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας