8/11/2021

Συζήτηση για τις προκλήσεις τις ψηφιοποίησης στην εκπαίδευση από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Εκπαιδευτικά Νέα

Ψηφιακός Νοέμβριος 2021
Στρογγυλή Τράπεζα
Οι προκλήσεις της ψηφιοποίησης στην εκπαίδευση

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021, στις 19.00΄
Auditorium Theo Angelopoulos (Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31)

Είσοδος ελεύθερη . Ταυτόχρονη μετάφραση

Η συζήτηση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά από την επίσημη ιστοσελίδα.
Οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ του ΕΔΥΤΕ.

Παρότι ο ακαδημαϊκός κόσμος ασχολείται με την ηλεκτρονική εκπαίδευση εδώ και χρόνια, η υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19, επέβαλε την επιταχυνόμενη ψηφιοποίηση των εκπαιδευτικών πρακτικών, από το δημοτικό σχολείο μέχρι το πανεπιστήμιο.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ψηφιακού Νοεμβρίου 2021, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος αποφάσισε να προσκαλέσει Γάλλους και Έλληνες ομιλητές ώστε να εξετάσουν τις προκλήσεις και τις προοπτικές που προσφέρει η έκρηξη της διαδικτυακής εκπαίδευσης και η νέα εικονική σχέση μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή.

Ομιλητές:
Πάνος ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, Καθηγητής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεσμών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου,
Στέλιος ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗΣ, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Αττικής,
Nicolas TURQUET Διευθυντής του γραφείου Γενικής Διεύθυνσης του CANOPE στο Παρίσι,
Yves PALAU, Καθηγητής πολιτικών επιστημών και διευθυντής της Διεθνούς Σχολής Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Paris-Est Créteil.

Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Βάλια ΚΑΪΜΑΚΗ.

Παρουσίαση ομιλητών:

Ο Πάνος ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πρώην Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών. Διευθυντής του διεθνούς και διεπιστημονικού μεταπτυχιακού προγράμματος «Διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στην Ευρώπη». Συντονιστής του ευρωπαϊκού δικτύου Jean Monnet Govunet (Governance, Pluralism and Trans-nationalisation in Europe).
«Ψηφιοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: ένα αποφασιστικό βήμα προς τον εξευρωπαϊσμό της»

Ο Στέλιος ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗΣ, συντονιστής εκπαίδευσης για τη διδασκαλία της Γαλλικής στην Περιφέρεια Αττικής, είναι διδάκτωρ του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα εστιάζουν στη διδακτική των ξένων γλωσσών, στην αξιοποίηση της εκπαιδευτικής τεχνολογίας και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονας στην εκπόνηση των Προγραμμάτων Σπουδών για την ξενόγλωσση εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ήταν μέλος της Ομάδας Επιμόρφωσης για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαίδευση (Επιπέδου Β). Έχει πλούσια αρθρογραφία και πολλές συμμετοχές σε σεμινάρια και συνέδρια σχετικά με την παιδαγωγική αξιοποίηση των τεχνολογιών. Έχει τιμηθεί από το Γαλλικό Κράτος με τον τίτλο του Αξιωματικού του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα.

Ο Nicolas TURQUET, έχει εργαστεί ως υφηγητής φιλολογίας στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια υπήρξε περιφερειακός επιθεωρητής εκπαίδευσης στη Μαγιότ και την Πικαρδία. Εντάχθηκε στη γενική διεύθυνση του Réseau Canopé το 2017 ως ψηφιακός σύμβουλος. Σήμερα είναι διευθυντής γραφείου της Marie-Caroline Missir, γενικής διευθύντριας, του Réseau Canopé και ενίοτε κάνει παρεμβάσεις για ψηφιακά και εκπαιδευτικά θέματα.

Ο Yves PALAU είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών και διευθυντής της Διεθνούς Σχολής Πολιτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Paris-Est Créteil. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ιστορικότητα πολιτικών εννοιών όπως η κυριαρχία και η διακυβέρνηση.
Ως διευθυντής, έπρεπε να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση του Covid-19 και να αναπτύξει ένα σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και εξετάσεων για αρκετούς μήνες. Επί του παρόντος αναπτύσσει σχέδια συνεχούς επιμόρφωσης, σε μεγάλο βαθμό ψηφιακά.

Η Βάλια ΚAÏMAKH είναι καθηγήτρια και δημοσιογράφος, ειδική στη διεθνή πολιτική και τις νέες τεχνολογίες. Διευθύντρια της ελληνικής έκδοσης της Le Monde diplomatique, έχει επίσης εργαστεί στον Τύπο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. To 2020, στη διάρκεια της πανδημίας ξεκίνησε το podcast «Γεύση Καϊμάκη». Συγγραφέας δύο βιβλίων, έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους στα ελληνικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά. Είναι αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσιογραφίας (EJC) με έδρα το Μάαστριχτ και πριν από λίγες εβδομάδες εκλέχθηκε Επίκουρη Καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με αντικείμενο «Ψηφιακή Δημοσιογραφία».

*ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
Με βάση τις οδηγίες των ελληνικών αρχών η είσοδος στο Γαλλικό Ινστιτούτο επιτρέπεται μόνο σε κατόχους πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, ή αρνητικού rapid-test που έχει διενεργηθεί τουλάχιστον 48 ώρες πριν, και μέχρι την πλήρωση των 180 θέσεων για καθήμενους σύμφωνα με την καθορισμένη από τα μέτρα χωρητικότητα.
Για την είσοδο στο Γαλλικό Ινστιτούτο είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, καθώς και ο έλεγχος όλων των χειραποσκευών. Μπορεί να πραγματοποιηθεί θερμομέτρηση κατά την είσοδο.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εφαρμόζει με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας και τήρησης αποστάσεων σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ.

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας