5/12/2017

Επαγγελματική επιτυχία και προσωπική ευτυχία συμβαδίζουν;

του Α. Γερασιμάτου
Αρθρογραφία

Οι περισσότεροι άνθρωποι - επιχειρηματίες-, προσπαθούν να επιτύχουν στην επιχείρησή τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα, όσο το δυνατόν περισσότερο, κάνουν κάθε τι, αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις, βρίσκονται σε ένα διαρκές ‘‘κυνηγητό’’ ευκαιριών, παραμελώντας την οικογένειά τους, την υγεία τους, πιέζοντας τον χρόνο, τους υπαλλήλους, τους συνεργάτες τους, απαιτώντας, αγχώνοντας και στο τέλος... τα καταφέρνουν να επιτύχουν.

Παράλληλα, αγνοούν ότι όσο περισσότερο προσπαθούν για την επαγγελματική τους επιτυχία παραμελώντας την υγεία τους, την οικογένειά τους, τους φίλους τους, τόσο περισσότερο δυστυχισμένοι γίνονται, παραμένοντας  προσηλωμένοι μόνο στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Αργά ή γρήγορα θα καταλάβουν ότι το μόνο που πέτυχαν είναι να σημειώσουν επαγγελματική επιτυχία μεν προσωπική δυστυχία δε, όπου η επιτευχθείσα επαγγελματική επιτυχία σύντομα θα μετριαστεί.

Το να είσαι πετυχημένος επαγγελματικά, δεν σημαίνει ότι είσαι και ευτυχισμένος προσωπικά.Η κακή ψυχική και σωματική υγεία δεν αποκαθίστανται και δεν αντισταθμίζονται.

Το άγχος, η πίεση, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κακή διατροφή, η απουσία άθλησης, κ.α. συνδυαστικά, σε έναν πολυάσχολο επιχειρηματία, καταστρέφουν ανεπανόρθωτα την σωματική και ψυχική του υγεία και μετατρέπουν την όποια επαγγελματική επιτυχία σε μια μακροχρόνια και δαπανηρή υπερπροσπάθεια αποκατάστασης της υγείας του.

Επιτυχία δεν σημαίνει μόνο να κερδίζεις πολλά χρήματα και να κάνεις μια ζωή αδιάφορη για την υγεία σου, την οικογένειά σου, τους γύρω σου και τις ανάγκες τους. Αυτή η επιτυχία δεν είναι πραγματική.

Η πραγματική επιτυχία φέρνει και την αληθινή ευτυχία. Αυτός είναι νόμος της φύσης και δεν αλλάζει.Για να υπάρχει πραγματική επιτυχία και αληθινή ευτυχία, πρέπει να υπάρχει ισορροπία και αρμονία σε όλα τα επίπεδα και όλες τις εκφάνσεις της ζωής σου.
Επαγγελματική επιτυχία μπορείς να καταφέρεις και με αθέμιτο ανταγωνισμό, με βιομηχανική κατασκοπεία, εξαπατώντας τους πελάτες και το κράτος, αλλά θα ζεις μέσα στην αγωνία, στο άγχος, στον φόβο, θα έχεις θυμό, πίεση, κίνδυνο εμφράγματος, κ.α.

Εάν έχεις αποκτήσει πολλά – πολλά χρήματα και έχεις δημιουργήσει και μεγάλη περιουσία και εάν η επιχείρησή σου πηγαίνει καλά, αλλά δεν τα πας καλά με την οικογένειά σου, δεν υπάρχει δέσιμο, ηρεμία και εμπιστοσύνη στην οικογένεια, δεν υπάρχει τρυφερότητα, αγάπη και καλοσύνη, αλλά κυριαρχεί  στην/στον σύζυγό σου και στα παιδιά σου, αγωνία, φόβος, θλίψη, απελπισία, τότε δεν υπάρχει επιτυχία και δεν θεωρείσαι επιτυχημένος ούτε ως επαγγελματίας.

Οι πραγματικά επιτυχημένοι άνθρωποι - επιχειρηματίες -, σε όλο τον κόσμο, είχαν κι έχουν μια αληθινά ευτυχισμένη ζωή, στην δουλειά τους, στην οικογένειά τους, στην κοινωνία.

Πώς το καταφέρνουν αυτό; Μπορεί ο καθένας; Τι κάνουν αυτοί που δεν το κάνεις εσύ;

1ον Είναι άνθρωποι και συμπεριφέρονται ανθρώπινα
Γνωρίζουν ποιοι είναι ως προσωπικότητα, ποιες οι δυνατότητές τους και πως πρέπει να συμπεριφέρονται στον συνάνθρωπο, είτε είναι υπάλληλός τους, είτε συγγενείς, είτε φίλος, είτε γνωστός ή άγνωστος. Η ευγένεια και η καλοσύνη κυριαρχούν στις σχέσεις τους. Δεν κρύβουν τα αισθήματά τους, αντίθετα τα εκδηλώνουν προς όλους για να νοιώσουν όλοι καλύτερα. Δίνουν ίση αξία στον συνομιλητή τους.

2ον Δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στις ανθρώπινες σχέσεις
Αναγνωρίζουν και έχουν καλλιεργήσει ισχυρές ανθρώπινες σχέσεις με ανθρώπους που γνωρίζουν ότι στα δύσκολα θα είναι εκεί και θα τους στηρίξουν. Είναι ένα σπουδαίο πρώτο βήμα για να νοιώθει κάποιος σιγουριά και ασφάλεια. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι στην φύση μας να καλλιεργούνται και να διευρύνονται. Εάν προσπαθείς για το αντίθετο, τότε αποκόβεσαι από την κοινωνία, άρα σύντομα θα απομακρυνθείς και από τους φίλους σου και στο τέλος θα κρυφτείς και από την οικογένειά σου. Οι δυνατές ανθρώπινες σχέσεις σε δυναμώνουν.

3ον Δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στον χρόνο και όχι στα χρήματα
Αξιοποιούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον χρόνο τους κατανέμοντας τις δουλειές και τις υποχρεώσεις τους, ώστε να γίνονται όλα όπως έχει σχεδιαστεί, ποτέ εις βάρος του ενός ή του άλλου μέρους. Συνειδητά περνούν περισσότερο ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά τους, τους φίλους τους, τους υπαλλήλους τους, παρά στο πως να βγάζουν περισσότερα χρήματα. Ξεκουράζονται όσο πρέπει, κοιμούνται καλά, πίνουν τον καφέ τους ευχάριστα και με ηρεμία, όχι βιαστικά και στο πόδι. Σημασία στον χρόνο, σημαίνει σημασία στην ζωή. Εργάζονται με όρια και ξεκουράζονται με όρια.

4ον Φροντίζουν να κάνουν πάντα αποταμίευση γι’ αυτό πάντα έχουν
Αποταμιεύουν όχι από ανάγκη, αλλά από πεποίθηση. Από τα ελάχιστα, εξοικονομούν και φυλάσσουν. Φροντίζουν να έχουν πάντα διαθέσιμο ένα μικρό κεφάλαιο  ώστε και οι λογαριασμοί τους να εξοφλούνται και οι καθημερινές ανάγκες τους να καλύπτονται χωρίς άγχος. Ακόμη κι όταν τα έσοδα είναι ελάχιστα, η αποταμίευση έχει χώρο. Κάνουν τις αναγκαίες δαπάνες, λειτουργούν με πνεύμα οικονομίας, προσφέρουν απλόχερα βοήθεια στον συνάνθρωπο, διασκεδάζουν, απολαμβάνουν διακοπές, αλλά αποταμιεύουν.

5ον Είναι ευγνώμων για την ζωή κάθε στιγμή
Είναι ευγνώμων για τα μικρά και καθημερινά, για τους ανθρώπους που γνωρίζουν στην διαδρομή τους, για τις απλές καθημερινές χαρές. Δεν τις προσπερνούν περιμένοντας πότε θα πιάσουν πολλά χρήματα για να χαρούν ή πότε θα έχουν μεγάλη παραγγελία ή πότε το παιδί τους θα φέρει καλούς βαθμούς ή πότε θα καταφέρουν αύξηση του μεριδίου της αγοράς. Χαίρονται με την καρδιά τους για τον καθημερινό αγώνα που κάνουν, για τον καθημερινό αγώνα της οικογένειάς τους, για τον καθημερινό αγώνα των γύρω τους. Χαίρονται και με τις χαρές των άλλων και λυπούνται για τις δυστυχίες των άλλων. Η ευγνωμοσύνη αυτή, μεταδίδεται και στα παιδιά τους και στην οικογένειά τους και στους υπαλλήλους τους και στους γύρω τους. Έχει μεγάλη δύναμη και αντανακλάται. Είναι ευγνώμων ακόμη και για τα λάθη που έκαναν μέσα από τα οποία έμαθαν και προχώρησαν.

6ον Περνούν χρόνο με την οικογένειά τους και τους φίλους τους
Χαίρονται με την καρδιά τους, είναι εγκάρδιοι και αγαπούν αληθινά. Βρίσκουν καταφύγιο στην οικογένειά τους αλλά και η οικογένειά τους βρίσκει καταφύγιο σε αυτούς. Βγαίνουν με φίλους και γίνονται η ψυχή της παρέας, η ζωντάνια, το κέφι, η χαρά. Η οικογένειά και οι φίλοι κατέχουν σπουδαία θέση στην ζωή τους. Δεν τους παραμελούν, θυμούνται γιορτές, γενέθλια, επετείους και χαρίζουν ευχές με εκπλήξεις.

7ον Προσφέρουν με ανιδιοτέλεια και κάνουν φιλανθρωπίες
Προσφέρουν με ανιδιοτέλεια, κάνουν πάντα το καλό, κάνουν αγαθοεργίες χωρίς να γνωρίζει κανένας τίποτα. Συμμετέχουν σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και στηρίζουν έμπρακτα και με καρδιά κάθε δραστηριότητα που έχει να κάνει με την ανακούφιση του συνανθρώπου. Η συμμετοχή σε αυτές τις δράσεις τους κοινωνικοποιεί περισσότερο, τους γεμίζει ψυχική χαρά, αγαλλίαση  και ευχαρίστηση.

8ον Ζουν την κάθε στιγμή
Ζουν, χαίρονται, βιώνουν κάθε στιγμή. Νοιώθουν την ευτυχία της κάθε στιγμής ακόμη και όταν είναι μέσα στην επιχείρησή τους. Βλέπουν το προσωπικό τους ως την δική τους οικογένεια, τους δικούς τους φίλους, την δική τους παρέα, την δική τους κοινωνία. Ζουν στην δουλειά στιγμές δημιουργίας με χαμόγελο και αισιοδοξία. Αντιμετωπίζουν την προσωρινή αποτυχία, στωικά.  Ζουν και χαίρονται όπου κι αν βρίσκονται. Δεν τους προσπερνάει η ζωή. Ούτε αυτοί προσπερνούν την ζωή. Την ζουν. Και την ζουν με χαρά.

9ον Αθλούνται και τρώνε υγιεινά
Περπατούν προς και από το γραφείο τους, κάνουν περιπάτους, ελαφρύ τρέξιμο, κολυμπούν, κάνουν ποδήλατο, πηγαίνουν γυμναστήριο. Βρίσκουν αφορμές για να βγουν έξω στην φύση είτε με την οικογένειά τους, είτε με φίλους, είτε με συναδέλφους. Παρακινούν κι άλλους για να αθληθούν μαζί. Αποφεύγουν την καρέκλα του γραφείου και τον καναπέ του σπιτιού. Μετακινούνται με τα πόδια όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Έχουν ισορροπημένη υγιεινή διατροφή και διατηρούν το βάρος του στα επιτρεπτά όρια.Όλα αυτά δεν απαιτούν χρήματα. Απαιτούν όμως αλλαγή συνήθειας. Απαιτούν θέληση.

10ον Φροντίζουν την υγεία τους
Δεν παραμελούν την υγεία τους, γνωρίζοντας ότι δεν πρέπει ούτε οι ίδιοι να υποφέρουν, ούτε να υποβάλλουν σε έξοδα και ταλαιπωρία την οικογένειά τους, τους φίλους και τους υπαλλήλους τους. Προγραμματίζουν προληπτικές εξετάσεις τακτικά και καθοδηγούνται από τον προσωπικό τους ιατρό.

11ον Ξοδεύουν χρήματα για εμπειρίες και όχι για υλικά αγαθά
Απολαμβάνουν ταξίδια, διακοπές, εκπαιδεύσεις, ειδικά αθλήματα, επισκέψεις, τα οποία τους γεμίζουν ενέργεια, γνώσεις, δύναμη. Με την οικογένεια, με  συναδέλφους, με φίλους, περνούν τις καλύτερες στιγμές και τις εκμεταλλεύονται για να δεθούν περισσότερο, να δυναμώσουν και να προχωρήσουν μπροστά. Αναζητούν τις εμπειρίες και τις εντάσσουν στο κύριο πρόγραμμά τους. Εκπαιδεύσεις, συνέδρια, βιωματικά σεμινάρια, είναι

12ον Έχουν ισχυρή θέληση, αυτοπεποίθηση και τολμούν
Διαθέτουν ισχυρή θέληση, αυτοπεποίθηση και τολμούν. Δεν φοβούνται τις αλλαγές και την σύγκρουση με το κατεστημένο. Θέτουν διαρκώς στόχους, σχεδιάζουν πώς θα τους υλοποιήσουν και εκτελούν τις ενέργειες εκείνες για την επίτευξή τους. Δεν καταβάλλονται από τα καθημερινά εμπόδια, στέκονται όρθιοι και στέκονται ψηλά να τους βλέπουν οι άλλοι και να τους ακολουθούν. Μπαίνουν μπροστάρηδες στα δύσκολα και παραχωρούν χώρο στους συνεργάτες τους στα εύκολα. Δεν καταβάλλονται εύκολα και δεν είναι καταθλιπτικοί.

13ον Έχουν θετική ψυχολογία και είναι αισιόδοξοι
Είναι εκ φύσεως αισιόδοξοι και αντιμετωπίζουν όλες τις καταστάσεις με αισιοδοξία.Δεν εγκαταλείπουν ποτέ την προσπάθεια για αυτοβελτίωση, για πρόοδο και εργασιακή ευημερία. Σε κρίσιμες καταστάσεις, λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον των πολλών. Δεν παίρνουν αποφάσεις εν θερμώ και δεν εκρήγνυνται σε εντάσεις. Δεν απελπίζονται ακόμη κι αν όλα πηγαίνουν στραβά. Αναζητούν νηφάλια την κατάλληλη λύση.

14ον Εργάζονται σκληρά
Αποτελούν πρότυπο εργαζομένου. Είναι συνεπής στις υποχρεώσεις τους, στα ραντεβού τους, στις ευθύνες τους. Εργάζονται περισσότερο από τους υπαλλήλους τους, σέβονται το προσωπικό, τους συνεργάτες, τους πελάτες, τους προμηθευτές. Διαπραγματεύονται επίμονα αλλά έντιμα και αναζητούν δίκαιη λύση προς όφελος όλων των μερών (εάν είναι εφικτό).

15ον Είναι ηγέτες
Έχουν όραμα. Είναι και μαθητές και δάσκαλοι. Είναι ακέραιοι και ηθικοί. Διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις κρίσεις. Είναι δυναμικοί και αποφασιστικοί. Βρίσκονται σε εγρήγορση, κινούνται με ταχύτητα, είναι αυθόρμητα ριψοκίνδυνοι. Είναι πειθαρχημένοι και έχουν ανεπτυγμένη την ενσυναίσθηση. Είναι έξυπνοι και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Μοιράζουν αρμοδιότητες και εποπτεύουν διακριτικά. Είναι αποτελεσματικοί σε ότι κάνουν.

Πολλές σχολές και πολλά μοντέλα εκπαίδευσης ανά τον κόσμο προσπαθούν να κάνουν τους επιχειρηματίες της νέας κοπής, να είναι επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι ταυτόχρονα. Ακατόρθωτο δεν είναι. Όλοι μπορούν. Άλλος σε μεγάλο βαθμό και άλλος σε λιγότερο. Αλλά όλοι μπορούν. Μπορείς κι ΕΣΥ.

Emergency, Crisis & Disaster Manager
Εισηγητής Σεμιναρίων Διαχείρισης Κινδύνων & Κρίσεων, Καταστροφών, Εκτάκτων Αναγκών, Εκτίμησης Επικινδυνότητας

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας