31/03/2017

Kακές απαντήσεις σε κοινότυπες ερωτήσεις συνέντευξης για δουλειά

Καριέρα

Το να πετύχει κανείς να κληθεί για συνέντευξη, αποτελεί μεγάλη υπόθεση. Είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για να πάρει μία δουλειά, ίσως και αυτή των ονείρων του. Για τους recruiters, ωστόσο, όλο αυτό αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας τους.

Στην τελική, διενεργούν εκατοντάδες συνεντεύξεις το χρόνο. Το θέμα είναι πως περνούν από τη διαδικασία της συνέντευξης πολύ πιο συχνά από εσάς, οπότε κάθε φορά που δίνετε μία απάντηση, η οποία σας φαίνεται μοναδική και ενδιαφέρουσα, εκείνοι μπορεί να την ακούν για χιλιοστή φορά.

Αν θέλετε να ξεχωρίσετε, πρέπει να αποφύγετε οτιδήποτε κλισέ και αναζητώντας βαθύτερα να βρείτε τι είδους πληροφορίες και απαντήσεις θέλουν να ακούσουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων.

Ποιες θεωρούνται οι χειρότερες απαντήσεις και τι πρέπει να πείτε εναλλακτικά; Το Business Insider προσέγγισε recruiters, επαγγελματίες HR, career coaches και άλλους ειδικούς και ιδού μερικές απαντήσεις που οι υποψήφιοι πρέπει να αποφύγουν πάση θυσία.

Ε: Μιλήστε μας για εσάς.
A: "Λεπτομέρειες για την οικογενειακή σας ζωή, ιατρικό ιστορικό ή επαγγελματικά ελαττώματα."

Γιατί είναι κακή αυτή η απάντηση: "Αποφύγετε οτιδήποτε προσωπικό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ή εάν προσληφθείτε. Υπάρχουν θέματα, όπως η υγεία και η οικογένεια που ο εργοδότης απαγορεύεται να θέσει καθώς είναι παράνομο. Οπότε καλό είναι να τα αποφύγετε και εσείς. Επιπλέον, μην αναφερθείτε στις αδυναμίες σας. Αν έχετε κληθεί στη συνέντευξη είναι γιατί ο υπεύθυνος προσλήψεων πιστεύει ότι μπορείτε να κάνετε τη δουλειά. Να είστε άνετοι και να πιστεύετε στον εαυτό σας," λέει η Devay Campbell, career coach στο Career 2 Cents.

Τι να πείτε: Αφηγηθείτε κάτι που να δείχνει το επαγγελματικό σας έργο, πώς σχετίζεται με την τρέχουσα θέση σας, πού θέλετε να σας οδηγήσει, μερικές λεπτομέρειες , που θα ρίξουν φως στην προσωπικότητά σας, όπως ενδιαφέροντα και χόμπι.

Ε: Τι γνωρίζετε για την εταιρεία μας;
A: "Πολύ προφανείς λεπτομέρειες, όπως τη βιομηχανία."

Γιατί είναι κακή η απάντηση: Η αποτυχία να κάνετε έρευνα για την εταιρεία στην οποία κάνετε αίτηση για δουλειά, δίνει την εντύπωση στον υπεύθυνο προσλήψεων πως είτε δεν παίρνετε στα σοβαρά τη διαδικασία, είτε είστε τεμπέληδες ή δεν διαθέτετε κοινή λογική. "Αν οι υποψήφιοι δεν είναι προετοιμασμένοι να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση, τότε οι πιθανότητες να διασφαλίσουν μία θέση στην εταιρεία μειώνονται κατά πολύ," λέει η Dave Lopes, Διευθύντρια προσλήψεων στη Badger Maps. "Ακόμη και για 15 λεπτά να σερφάρει ο υποψήφιος στην ιστοσελίδα της εταιρείας, θα προετοιμαστεί για να απαντήσει επαρκώς στην ερώτηση."

Τι να πείτε: Περιγράψτε το προϊόν ή την υπηρεσία που παρέχει η εταιρεία, την αγορά στην οποία στοχεύει και το επιχειρηματικό της μοντέλο και άλλες πληροφορίες που διατίθενται εννοείται δημοσίως.

Ε: Ποιο είναι το δυνατό σας σημείο;
Α: "Είμαι ομαδικός παίκτης."

Γιατί είναι κακή η απάντηση: "Η απάντηση είναι πολύ γενική - τίποτα συγκεκριμένο για τα μοναδικά χαρακτηριστικά σας," αναφέρει η Laura MacLeod, HR expert και σύμβουλος στο From The Inside Out Project. '' Όλοι πρέπει να είναι ομαδικοί παίκτες - οπότε γιατί αυτό να σας κάνει ξεχωριστό; Δείχνει βεβιασμένο και μη αυθεντικό - σαν να λέτε απλώς μία φράση που θεωρείτε ότι θέλει να ακούσει ο HR.

Τι να πείτε: "Γίνετε συγκεκριμένοι για το πώς συνεργάζεστε με τους συναδέλφους σας και συνδέεστε με τα υπόλοιπα τμήματα για την παραγωγή του καλύτερου προϊόντος και γιατί πιστεύετε πως είναι μείζονος σημασίας η ανάπτυξη αυτών των συνδέσεων. Δώστε παραδείγματα από την προηγούμενη δουλειά σας."

Ε: Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σας;
Α: "Δουλεύω πολύ σκληρά / είμαι τελειομανής."

Γιατί είναι κακή η απάντηση: "Αυτή η απάντηση προέρχεται από υποψηφίους που προσπαθούν να μοιραστούν κάτι που οι ίδιοι εκλαμβάνουν σαν δύναμη, παρουσιάζοντάς το όμως στην περίπτωση αυτή σαν αδυναμία. Ποιος εργοδότης δεν θα ήθελε έναν εργαζόμενο που το μεγαλύτερό του ελάττωμα είναι πως πασχίζει να είναι τέλειος;" λέει η Mikaela Kiner της UniquelyHR. "Το πρόβλημα με αυτούς τους υποψήφιους είναι πως δεν θέλουν να παραδεχτούν τα πεδία που χρειάζεται οι ίδιοι να αναπτύξουν. Όλοι έχουμε - και θα ήθελα να μιλάω με ανθρώπους που γνωρίζουν τα ελαττώματά τους και εργάζονται για τη βελτίωσή τους."

Τι να πείτε: "Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ειλικρινείς. Από τη στιγμή που όλοι έχουμε εργαστεί, λίγο ή πολύ, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις ατέλειές μας", λέεο η Kiner. "Να είστε προετοιμασμένοι να μοιραστείτε κάτι που ξέρετε πως χρειάζεται ανάπτυξη και βελτίωση, πώς το γνωρίζετε, τι κάνετε για να βελτιωθείτε. Η ιδανική απάντηση επιδεικνύει τη θέληση της αυτογνωσίας και ότι είστε ένας διαρκής μαθητής."

Πηγή: Business Insider

Προτεινόμενες σχολές

Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
Σεμινάρια & Diplomas
Αθήνα & E-Learning

Κορυφαία επιλογή εκπαίδευσης
επιχειρήσεων και ιδιωτών
ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πειραιώς
E-learning Χρημ/κη
Διοικητική & Διοίκηση Έργων
2500 σεμινάρια με περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες
Επεκτείνουμε τη Γνώση
Συμβάλλουμε στην επιτυχία
Πιστοποιημένα εκπαιδευτικά
προγράμματα από την RTI

Σεμινάρια Α' Βοηθειών
σε Ελλάδα και Κύπρο
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής
The Future is Yours.
Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
30.000 ανώτερα στελέχη!