26/09/2016

Πώς μπορούμε να Εκπαιδεύσουμε το Νου μας - Train Your Brain Effectively

του Θ. Κρύπα
Αρθρογραφία

Επειδή το Semifind, δεν αποτελεί μόνο πηγή πληροφόρησης αλλά είναι και εργαλείο πραγματικής επιμόρφωσης, γι’ αυτό σχεδιάσαμε εν συντομία, το Πώς μπορούμε να Εκπαιδεύσουμε το Νου μας (Train Your Brain Effectively), ώστε να σκέφτεται θετικά, να φέρει εις πέρας συγκεκριμένους στόχους, να μπορεί να αλλάζει συνήθειες, να απομακρύνει άμεσα αρνητικά συναισθήματα και να σας οδηγεί σε επιτυχίες!

Επιστημονικά μιλώντας...

Σύμφωνα με τις Νευροεπιστήμες, ο εγκέφαλός μας δέχεται ανά πάσα στιγμή το 20% του αίματος του ανθρώπινου οργανισμού και έχει αναπτυχθεί, για τις ανάγκες του, ένα πολύ εκτεταμένο και πυκνό δίκτυο αγγείων.

Μέσω του αρτηριακού αίματος τροφοδοτείται με γλυκόζη και οξυγόνο ενώ μέσω του φλεβικού αίματος απομακρύνονται οι τοξικές ουσίες.

Ο εγκέφαλός σας αποτελείται από περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα, που ονομάζονται νευρώνες. Οι νευρώνες έχουν την καταπληκτική ικανότητα να συγκεντρώνουν και να διαβιβάζουν τα σήματα ηλεκτροχημικής - σκεφτείτε τους όπως οι πύλες και τα καλώδια σε έναν υπολογιστή.

Οι νευρώνες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και την ίδια μορφή με άλλα κύτταρα, αλλά η ηλεκτροχημική άποψη τους επιτρέπει να μεταδίδουν σήματα σε μεγάλες αποστάσεις ( έως και λίγα μέτρα) και να στέλνουν μηνύματα το ένα στο άλλο. Οι νευρώνες έρχονται σε πολλά μεγέθη και διαφορετικά σχήματα ενώ παράλληλα χωρίζονται και διαφορετικές λειτουργίες:

  • Οι Αισθητήριοι νευρώνες μεταφέρουν τα σήματα από τα εξωτερικά μέρη του σώματος (περιφέρεια) στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
  • Οι Κινητικοί νευρώνες, μεταφέρουν σήματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα στα εξωτερικά τμήματα (μύες, το δέρμα, αδένες) από το σώμα σας.
  • Οι Μεσονευρώνες συνδέουν διάφορους νευρώνες εντός του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Όταν ο γιατρός χτυπάει το σωστό σημείο στο γόνατό σας με ένα λαστιχένιο σφυρί, οι υποδοχείς στέλνουν ένα σήμα μέσα στο νωτιαίο μυελό μέσω μια αισθητηριακή νευρώνα. Ο αισθητήριος νευρώνας περνά το μήνυμα σε ένα νευρώνα που ελέγχει τους μύες των ποδιών σας. Νευρικά ερεθίσματα ταξιδεύουν κάτω από τον κινητικό νευρώνα για να τονώσει τον κατάλληλο μυ των ποδιών να αντιδράσει. Η απάντηση είναι ένα μυϊκό τράνταγμα που συμβαίνει γρήγορα και δεν το συνειδητοποιεί το μυαλό σας. Οι άνθρωποι έχουν πολλές "ενσύρματα" αντανακλαστικά όπως αυτό, αλλά όσο η διαδικασία γίνονται πιο σύνθετη, το νευρικό κύκλωμα γίνεται πιο περίπλοκο και εμπλέκεται και ο εγκέφαλος.

Πρακτικά μιλώντας...

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, μπορεί να μην είναι από τους μεγαλύτερους των θηλαστικών, όμως είναι ο τελειότερος, αφού μας δίνεις την δυνατότητα να μιλάμε, να φανταζόμαστε, να ονειροπολούμε, να λύνουμε και να επεξεργαζόμαστε προβλήματα. Φυσικά, δεν σταματάει εδώ, είναι και το κέντρο ελέγχου για :

  • τον έλεγχο της αναπνοής, τους παλμούς, την θερμοκρασία του σώματος
  • να ελέγχει τα αισθητήρια όργανα και να δέχεται πληροφορίες μέσα από αυτά
  • να αποθηκεύει μνήμες και μάθηση
  • να ονειρεύεται και να εκφράζει τα συναισθήματα

" Από τον εγκέφαλο και μόνο από τον εγκέφαλο πηγάζουν η ευχαρίστηση, οι ηδονές, οι χαρές, το γέλιο και οι λύπες μας. Μέσω του εγκεφάλου βλέπουμε ακούμε, γευόμαστε, διακρίνουμε το άσχημο από το ωραίο και το ευχάριστο από το δυσάρεστο. "
Ιπποκράτης ,460-377 π.Χ.

Καθημερινές τακτικές για την σωστή Υγεία του Εγκεφάλου μας!

Όπως και σε οποιοδήποτε σωματική άσκηση, χρειάζεται σωστή προθέρμανση και διατήρηση για την αποφυγή τραυματισμών, έτσι και ο εγκέφαλός μας χρειάζεται συγκεκριμένες τεχνικές , ώστε να διατηρείται συνεχώς υγιείς και αποδοτικός.

Οι σημαντικότερες "τακτικές", που πρέπει να γίνουν συνήθεια είναι οι εξής :

Σωστή Διατροφή, τροφή για σκέψη
Τόσο γνωστή αυτή η τακτική, αφού μέσω των λαχανικών και των φρούτων, διοχετεύονται οι απαραίτητες αντιοξειδωτικές βιταμίνες, ενώ η έλλειψη του μπορεί να δημιουργήσει νευρολογικές παθήσεις.

Διανοητικές Ασκήσεις, η γυμναστική του εγκεφάλου
Λύνοντας ένα σταυρόλεξο, η μια σπαζοκεφαλιά ( κατά προτίμηση για παιδιά άνω των 30! ), παίζοντας παιχνίδια λογικής και στρατηγικής, πετυχαίνετε ανάπτυξη στην εγκεφαλική ταχύτητα και αύξηση μνήμης.

Παρακαλώ μειώστε την τηλεόραση
Ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει 4 ώρες μπροστά στην τηλεόραση ημερησίως. Μπορείτε να αντικαταστήσετε αυτές τις ώρες, συνομιλώντας με φίλους και γνωστούς, βγαίνοντας μια βόλτα και οτιδήποτε άλλο για την πνευματική σας βελτίωση.

Τα πρώτα πράγματα, έρχονται πρώτα
Η σωστά προγραμματισμένη καθημερινότητα, με τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις να τακτοποιούνται πρώτα, δίνει μια τεράστια οργανωτική τάξη στην λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Καλός ύπνος, καλή ποιότητα ζωής
Με 7 - 8 ώρες, ύπνου ημερησίως, είστε να αποθηκεύσετε αρκετά "γνωσιακά" αποθέματα για να ανταπεξέλθετε άνετα στο στρες και την απαιτητική καθημερινότητα.

Εν σώματι υγιή
Δεκαετίες επιστημονικής έρευνας υποστηρίζουν την ιδέα ότι η σωματική άσκηση - συμπεριλαμβανομένων αερόβια και ασκήσεις ενδυνάμωσης - είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα οφέλη είναι ιδιαίτερα έντονα για τους ηλικιωμένους. Φαίνεται ότι, μόλις 15-20 λεπτά καθημερινής αερόβιας άσκησης είναι αρκετή για να κρατήσει τον εγκέφαλο σας υγιή.

Πολλά από αυτά που είναι γνωστά για τη λειτουργία του εγκεφάλου οφείλονται στον Roger Sperry, του οποίου τα πειράματα εξέτασαν τον τρόπο που τα ημισφαίρια του ανθρώπινου εγκεφάλου λειτουργούν τόσο αυτόνομα όσο και σε συνεργασία μεταξύ τους. Τα δύο ημισφαίρια επικοινωνούν δίνοντας πληροφορίες, όπως αισθητικές παρατηρήσεις, μεταξύ τους, μέσα από το μεσολόβιο που τους συνδέει.

Τα Περίφημα Ημισφαίρια..

Το Δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου ελέγχει τους μύες στην αριστερή πλευρά του σώματος, ενώ το αριστερό ημισφαίριο ελέγχει τους μύες στη δεξιά πλευρά του ανθρώπινου σώματος. Όταν κλείνετε το δεξί μάτι, αυτή είναι δουλειά της αριστερής πλευράς του εγκεφάλου σας. Λόγω αυτής της σταυρωτό καλωδίωση, μια βλάβη στην μία πλευρά του εγκεφάλου επηρεάζει την αντίθετη πλευρά του σώματος!

Σε γενικές γραμμές, το αριστερό ημισφαίριο είναι κυρίαρχο στις γλωσσικές ικανότητες: π.χ. επεξεργάζεται ό, τι ακούτε και χειρίζεται την ικανότητα της ομιλίας. Είναι επίσης υπεύθυνο για τη διεξαγωγή λογικής και για ακριβείς μαθηματικούς υπολογισμούς. Όταν θέλετε να ανακτήσετε ένα γεγονός, το αριστερό ημισφαίριο το "τραβάει" από τη μνήμη σας.

Το δεξί ημισφαίριο είναι κυρίως υπεύθυνο για χωρικές/ταξικές ικανότητες, για την αναγνώριση ενός προσώπου και την μουσική επεξεργασία. Εκτελεί κάποια μαθηματικά, αλλά μόνο πρόχειρους υπολογισμούς και τις κάποιες συγκρίσεις. Η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου μας βοηθά να κατανοήσουμε την οπτική απεικόνιση και να αντιληφθούμε το τι βλέπουμε. Παίζει και αυτό ένα σημαντικό ρόλο στη γλώσσα, ιδίως στο πλαίσιο της διερμηνείας και την τονικότητα ενός ατόμου που μιλά.

Όσο για το αν ένα άτομο χειρίζεται την πλευρά δεξιά ή αριστερά του εγκέφαλου ή ακόμη και δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες ποικίλουν οι χρήσεις και προτιμήσεις των δύο τμημάτων του, είναι πολύ πιο περίπλοκα από ό, τι ένα απλό αριστερό εναντίον σωστή εξίσωση. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι μπορούν να ρίξουν μια μπάλα με το δεξί χέρι τους, αλλά να γράφουν με το αριστερό τους.

Ο εγκέφαλος εξισορροπεί προσεκτικά και αναθέτει τον έλεγχο ορισμένων λειτουργιών σε κάθε πλευρά, όπου όλα είναι τρόπος της φύσης… ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο εγκέφαλος χωρίζει τελικά τα καθήκοντα σε κάθε ημισφαίριο, για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες, οι οποίοι ελέγχονται πραγματικά από την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου τους!

Τι κοινό έχουν, μια διαφημιστής, ένας ομιλητής , ένας δημοσιογράφος και ένας Υπνοθεραπευτής ?
Καλά το καταλάβατε, όλοι αποσκοπούν να περάσουν τα μηνύματά τους στο υποσυνείδητο μας, στο δεξί μέρος του εγκεφάλου μας! Άλλοι για ηθικό σκοπό, άλλοι για καταναλωτικό, άλλοι για θεραπευτικό, κ.ο.κ..

Θυμάστε το σπασμένο τηλέφωνο( όχι φυσικά πως έχει σταματήσει να υπάρχει στην καθημερινότητά μας..), όπου μία και μοναδική πρόταση ψιθυριζόταν από μαθητή σε μαθητή ώστε στο τέλος να γίνει στρέβλωση σε όλη τη διάρκεια της "μετάδοσης", μέχρι τη στιγμή που το μήνυμα είχε μεταδοθεί στον τελευταίο μαθητή όπου συνήθως δεν είχε καμία σχέση με το πρωτότυπο μήνυμα? Το ίδιο ακριβώς, συμβαίνει όταν μεταδίδουμε μια πληροφορία από το ένα ημισφαίριο στο άλλο! Γιατί ? Γιατί , τα δυο μας ημισφαίρια μιλάνε διαφορετική γλώσσα..

Κρυμμένα Μυστικά

Εάν ένα είδος πληροφορίας δεν μπορεί να επεξεργαστεί σε ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου μας, τότε δεν θα μεταφερθεί στο άλλο και δεν θα γίνει αντιληπτό! Για παράδειγμα, η μουσική αναγνωρίζεται από το δεξί μέρος και η ομιλία από το αριστερό, εάν τραγουδήσετε δυνατά ή φωνάξετε σε έναν σχετικά κωφό άτομο, το μόνο που θα κατανοήσει είναι ίσως θόρυβο και αλλοιωμένους ήχους.

Τα δύο μέρη του εγκεφάλου μας δεν αντιλαμβάνονται μόνο διαφορετικά τα πράγματα, έχουν και διαφορετικές αναμνήσεις! Συναισθήματα, αισθήσεις αφής, η θέση των κλειδιών του αυτοκινήτου μας, τη μελωδία ενός συγκεκριμένου τραγουδιού, ακόμα και η εμφάνιση του προσώπου ενός ατόμου είναι αποθηκευμένα στην μνήμη του δεξιού ημισφαιρίου. Λέξεις, φράσεις, ραντεβού, το όνομα του φίλου μας, ο τίτλος ενός βιβλίου, οι τιμές των μετοχών, καθώς και μαθηματικοί τύποι αποθηκεύονται στον αριστερό εγκέφαλο. Γι’ αυτό το λόγο, ερχόμαστε πολλές φορές σε εσωτερική σύγχυση ή σε απόλυτη αρμονία.

“Oftentimes, those special brains, the ones that are capable of focusing more intently than others, do so at the expense of emotional maturity”
Dan Brown, Inferno

Στρατηγικός Σύμβουλος και Σύμβουλος Εταιρικής Εικόνας Επιχειρήσεων
Εισηγητής Σεμιναρίων Start Up and Growth, Branding & Communication

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας